Hlavní obsah

Czechia v roce 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay & Martin Tauchman

Krátké jméno Czechia se v poslední době docela dobře šíří. Pojďme si zrekapitulovat důležité události roku 2022.

Článek

Anglické krátké jméno naší země – Czechia – se docela dobře šíří po světě, začínají jej čím dál více užívat různé instituce. Pojďme si připomenout nejdůležitější události roku 2022.

Mistrovství světa v hokeji

Jistě nesmím opomenout velký úspěch našich hokejistů na mistrovství světa. Všichni tak viděli na svých obrazovkách název Czechia. Česko získalo po letech medaili.

Obdobný úspěch zaznamenaly i ženy, když skončily na mistrovství světa na 3. místě. Jedná se o historický úspěch českého ženského hokeje.

The Associated Press

The Associated Press zařadil slovo Czechia jako jeden z možných názvů pro naši vlast. Je však nutné v textu zmínit taktéž název dlouhý.

Cedulky v OSN

Jednou z velmi důležitých institucí je Organizace spojených národů (OSN). Do roku 2022 měli čeští zástupci před sebou tabulku s nápisem Czech Republic. Od letošního roku však můžeme vidět i před zástupci Česka v OSN krátké jméno – Czechia.

NATO

NATO je jedním z důležitých hráčů na poli globální bezpečnosti. I v rámci této významné instituce již používáme krátké jméno.

Fotbal

Jednotná prezentace Česka ve světě se týká i světa fotbalu. Krátké jméno má již ve svých dazabázích FIFAUEFA.

Světová poštovní unie

Jednou z organizací, která krátké jméno přijala do svých databází, je Světová poštovní unie. Až tedy budete posílat pohled z dovolené, nebojte se na něj napsat krátké jméno CZECHIA.

Mezinárodní olympijský výbor

Výkonný výbor Českého olympijského výboru odsouhlasil, aby byla podána žádost Mezinárodnímu olympijskému výboru, aby byl touto organizací užíván krátký název – Czechia. MOV změnu provedl a můžeme se tedy těšit na krátký název na LOH v Paříži.

Články o názvu Czechia

Dovolil bych čtenáře odkázat na dva své předchozí články o názvu Czechia.

Také bych rád odkázal na brožurku Jak se jmenuje naše vlast nebo na web iniciativy Česko/Czechia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz