Hlavní obsah
Prezidentské volby

Proč Andreje Babiše nemáme chtít za prezidenta republiky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Lucie Bartoš, staženo z Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Andrej Babiš

Již v pátek a sobotu si budeme vybírat v prvním kole dvojici kandidátů, která postoupí do druhého kola volby. O tento post se uchází i Andrej Babiš. Osobně si však nemyslím, že je dobré, aby byl prezidentem Česka.

Článek

Andrej Babiš se narodil roku 1954 ve slovenské Bratislavě. V současnosti je jedním z nejvlivnějších osobností politického dění v Česku. Vede nejsilnější opoziční politické sílu v zemi – hnutí ANO. Je také miliardářem, v rámci jehož svěřenského fondu je koncern Agrofert (do kterého mj. spadá i vydavatelský dům MAFRA). Rozhodl jsem se, že je vhodné tohoto kandidáta podrobit kritice, rozvedu tedy svoji myšlenku z pondělního příspěvku na Twitteru.

Jen peníze

Začal bych u jeho celkového pohledu na svět. Na základě jeho vystupování jsem dospěl k názoru, že jeho pohled na svět je zúžen na finance. Takováto perspektiva nemusí být a priori chybná, ovšem je dle mého názoru nedostatečná pro výkon takovéto funkce. Dle mého názoru je v takovéto funkci nutné vnímat svět jako daleko komplexnější celek, který je tvořen celou sérií nejrůznějších fenoménů. Ať již přírodních či společenských.

Neví, jak se žije běžným lidem v Česku

Andrej Babiš má jistě mnoho skvělých poradců, kteří mu poradí, co přesně má říkat, aby měl vysoké preference a byl mezi lidmi oblíbený. Osobně si však nemyslím, že toho ví mnoho o životě běžného obyvatele země. Zde si dovolím svá tvrzení i doložit. Jistě si všichni vzpomínáte na pořad televize Prima, kde dětem říkal, že mléko stojí 10 Kč? Za tolik jej možná tak vykupují mlékárny Agrofertu. Běžný člověk získá mléko mnohem dráž. Dle ČSÚ byla průměrná cena za 1 l polotučného pasterovaného mléka v listopadu roku 2022 23,24 Kč. To je více než dvojnásobek. Dále bych použil citát z dokumentárního filmu Matrix AB.

Já jsem byl mrtvej. Minimálně čtyřem lidem jsem dal pětitisícku, jak přišli. ‚Dej mi stovku, dej mi na kafe‘ – tak jsem jim dal pět tisíc. Tak jsem nikdy neměl drobné, no.
Andrej Babiš, Matrix AB

Dle mého názoru je možné říci, že tento můj postoj podtrhují i další Babišovy odpovědi v rámci již zmíněného pořadu na Primě. Má navíc neznalosti i v rámci povšechných znalostí o Česku (vzpomeňme na to, kdy nevěděl, kde leží Cheb). Více jsem uvedl ve svém předchozím článku.

Chlubí se jazyky a ani neví, jak se jmenujeme anglicky

Jedna z opravdu tragikomedických situací, kterou tu musím zmínit je ta, kdy by Babiš vyloženě překvapen z anglického názvu země, kterou zastupoval. Dokonce se kvůli názvu Czechia rozčílil.

Covid-19

Dalším z průšvihů Andreje Babiše je zvládnutí pandemie covidu-19. Jednotlivá nařízení byla chaotická a špatně komunikovaná. Na přelomu let 2020 a 2021 se také zachoval poněkud populisticky vzhledem k otevření vánočních trhů. Zajímavé byla také otevřená květinářství.Postoj Babišovy vlády ke covidu-19 působil přinejmenším chaoticky. Nejlépe to dokládá citát z tiskové konference vlády.

My jsme zkrátka rozhodovali a v březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ti, kteří měli přijít, nepřišli.
Andrej Babiš

Závěrem

Důvodů pro nevodlení Babiše je opravdu hodně. Můžeme třeba zmínit jeho aktivity v kauze Pandora Papers, luxusní nemovitost ve Francii s podezřením daňového úniku, … Rád bych také dodal že křivě přísahal na zdraví svých dětí (když se dušoval, že neovlivňuje novináře z deníků, které patří společnosti MAFRA, která spadá pod Agrofert, z uniklých odposlechů však vyplývá opak). Osobně si tedy myslím, že ze zmíněných důvodů není dobré volit Andreje Babiše prezidenten. Některým lidem by mohlo vadit i jeho členství v komunistické straně či údajná spolupráce s StB (podle Ústavu paměti národa byl jejím agentem). Na úplný závěr snad stačí dodat můj předchozí článek o prezidentských volbách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz