Hlavní obsah
Názory a úvahy

Platy učitelů: Proč chtějí pořád víc a víc? Copak jim to nestačí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Platy učitelů jsou prý malé. Chcete vědět kolik bere uklízečka, nebo člověk na dpp? To není možné, že chtějí pořád víc a víc

Článek

Jsem zrovna jedna z aktivních matek, co škole pomáhá, jak může. Ať to jsou dary ve formě papírů do škol, šťávy do první třídy, ozdoby na stromeček a nebo jen upečená buchta.

Proti učitelům nic osobně nemám, ale co mi vadí, proč se přidává jen učitelům? Víte, být učitelkou je povolání, které si už holčičky přejí ve školce. Doma si na učitelku hrají se sourozenci nebo s kamarádkami. I moje dcera si hraje na učitelku. Taky chodím do mateřinky, jako učitelka.

Dnes mi přišla zpráva, že naše škola v pondělí bude stávkovat. A tak si děti máme nechat doma, protože ve škole nikdo nebude. Pěkné. A stávkují, aby jim přidali peníze, aby peníze přidali i nepedagogickým pracovníkům. Moc nechápu čeho tím dosáhnou, ale rozhodně zas „nakrknou“ mnoho rodičů, kteří musí do práce (třeba i za míň peněz, než učitel) a nemají kam dát děti.

Já vím, že naše vláda a ministerstvo školství nemají peníze, aby jim přidali (musí přeci peníze dát jinam, nevím kam, ale jinam), proto ta stávka. Když se na to podívám z druhé strany, jsou obory, kde ani výši platu učitelů nikdo neviděl. Lidé na dpp mají dost málo a dělají to proto, že musí a potřebují peníze. Moje jedna známá je na MD a potřebuje každou korunu. Chodí uklízet každý den na hodinu a půl do jedné firmy a má za to měsíčně 2550 Kč. Při snažení, po třech letech, o přidání ji odpověděli: na dpp nemáte nárok na přidání ani odměny. Takže pracuje dál, za tak malé peníze. A takových lidí je více.

Nesoudím učitele, kvůli stávce. Myslím si však, že se inflace, zdražování energií a míň peněz v peněžence dotklo všech. I nás, obyčejných lidí.

Učitel: ráno jsou v práci od půl osmé (vyjma školky, družiny a vychovatelek) a po obědě, max do půl čtvrté, chodí domů. Každé svátky, prázdniny a víkendy jsou doma. Mají přes rok různé akce, kdy neučí. A pak i ŘV, stávky, odstávky. Víceméně ve škole, cca devět měsíců z dvanácti. Ve školce jsou učitelky více, ráno do osmi jen děti hlídají, dopoledne je řízená činnost, oběd a spinkat. Poté svačinka a odpoledne od půl třetí se už jen hlídá, než přijdou rodiče.

Pracovník v sociálních službách: mají směnu od sedmi do sedmi do večera (pokud mají příslužbu od půl deváté do půl deváté). Celý den se starají o staré, nemohoucí nebo nemocné. Pracují víkendy i svátky. Mají jen zákonem danou dovolenou, kterou si však v kuse nemohou vzít.

Plat učitele je vyšší než pracovníka v sociálních službách.

Nesoudím učitele, jen porovnávám dvě zaměstnání. Na učitele je psychický nápor, ale na pracovníka v sociálních službách je psychický i fyzický nápor.

Nevidím důvod stále přidávat jen učitelům. Měli by přidat všem. Učitel není víc, než prodavačka. Je to koloběh řetězce, každý potřebuje prodavačku i učitelku, popeláře i vychovatele. Zedníka i kominíka. Takže všichni jsou v tom kolotoči a všech se dotklo zdražování. Dokonce i matek na MD, které jsou doma a starají se o děti. Nikdo jim mateřskou nezvýší. Inflace se týká všech, ne jen seniorů a učitelů.

Závěrem bych řekla, že mě samotnou to rozčiluje. Učitelé, senioři, všichni chtějí pořád víc a vůbec si neuvědomují, že na tom jsou lidé hůř a kolikrát to na nich ani nepoznáte. Zvedněte to všem a nebo nikomu. Vláda má pomáhat všem, nebo mají snad stávkovat všichni?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz