Hlavní obsah
Aktuální dění

Katastrofická vláda, zažijeme největší daňovou reformu od roku 1989, varuje Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Situace je katastrofická. Někteří, včetně prezidenta Petra Pavla, jezdí nakupovat do Polska. Konsolidační balíček vše zhorší. Čeká nás největší daňová reforma od roku 1989, řekl v pořadu Partie Radim Fiala (SPD). Vládu kritizuje za vysokou inflaci.

Článek

Česká republika je v tak katastrofální situaci, že někteří lidé, včetně prezidenta Petra Pavla, jezdí za nákupy do Polska. Plánovaný konsolidační balíček ke všemu situaci ještě zhorší, uvedl na CNN Prima NEWS v nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové, předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Vládu Petra Fialy mimo jiné kritizoval za vysokou inflaci.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je na místě, aby vysokou inflaci řešila prioritně Česká národní banka (ČNB). Guvernér České národní banky Aleš Michl si je jistý, že se jí to daří, s tím, že to ukazují aktuální čísla.

Fiala: „Jde o největší daňovou reformu od roku 1989“

„Je to katastrofická vláda. Příští rok si to občané vyzkouší na vlastní kůži, pokud projde konsolidační balíček, jelikož se daně zvednou úplně všem. Jde o největší daňovou reformu od roku 1989,“ řekl Radim Fiala v pořadu Partie.

Podle předsedkyně Markéty Pekarové je konsolidační balíček nutný. „Musíme jej určitě prosadit, protože je důležité si uvědomit jeho cíl. Já mu říkám spíše ozdravný balíček, protože opravdu uzdravuje veřejné finance, a to je věc, od které se musíme odpíchnout,“ argumentovala v Partii předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Pekarová kritizovala dále postoj opozice k projednávání konsolidace veřejných financí. „Čekala bych, že přijde a řekne: Tohle by za nás byla lepší verze, my bychom to řešili takhle. Když se ale podíváte na její pozměňovací návrhy, tak jenom opět navyšují výdaje státního rozpočtu nebo snižují příjmy,“ řekla Pekarová.

Občany trápí vysoké ceny

Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy občany České republiky trápí vysoké ceny, které je pobízejí jezdit za nákupy do Polska. „Protože lidé, včetně našeho prezidenta, jezdí do Polska, připravujete se o růst HDP, o spotřební daně, o výběr DPH,“ popisuje aktuální situaci Radim Fiala s tím, že důvodem jsou mimo jiné vysoké daně a inflace.

Markéta Pekarová namítá, že s inflací by se měla vypořádat Česká národní banka. „Mě také štve, že je u nás vysoká inflace, ale do velké míry to má řešit ČNB,“ řekla předsedkyně Pekarová. Důvodem vysokých cen jsou podle ní dražší energie, dozvuk covidu a další faktory.

Guvernér ČNB Michl: Inflace bude kolem dvou procent

Guvernér České národní banky v pořadu Partie, uvedl, že banka dělá vše pro to, aby inflaci brzy snížila. „Máme nejpřísnější politiku za posledních více než 20 let a nabízíme již výsledky. Přísnou měnovou politikou se nám podařilo inflaci srazit. Poslední číslo je 8,5 procenta, v lednu to bylo 17,5 procenta. V první polovině příštího roku bude již kolem dvou procent,“ řekl v Partii Terezy Tománkové Aleš Michl.

V dalších pěti letech by podle guvernéra měli lidé počítat s vyššími sazbami, než na jaké byli zvyklí v posledních deseti letech. „Naše logika je, že chceme být banka jestřábů. Chceme dohlédnout na to, abychom už nikdy neměli nejvyšší inflaci v celé Evropské unii,“ dodal Michl.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz