Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Boj s krtkem na zahradě? Spolehlivě ho rozčiluje jediná věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Free licence Pixabay

Každý, kdo pečuje o zahradu, to zná. Kdo ne, je šťastný zahradník. My ostatní musíme svádět každoroční souboj s podzemním nepřítelem. Způsobů je mnoho, nám funguje spolehlivě jeden.

Článek

Když na podzim opustíme aktivní pohyb po zahradě, přichází. V zimě řádí, a na jaře je potřeba svést každoroční souboj o to, komu bude zahrada s trávníkem patřit dalších několik měsíců. Alespoň my to tak u domu máme. Řeč je o krtkovi, tom nezdolném hloubiči podzemních tras a cest, jejichž nadzemní výstupy tak krásně devastují náročně budovaný trávník.

Během let jsme zkoušeli všechno možné a pravděpodobně i nemožné. Asi jako každý, kdo má zahradu. Krtek je nezlomný soupeř, jeho silnou stránkou je vytrvalost a houževnatost. Vytrvalost musí být i naší součástí, chceme-li v tomto nerovném souboji uspět. A osobně považuji za úspěch, když se náš černý přítel na léto přestěhuje za plot na pole, a vrátí se až s podzimními plískanicemi, kdy už čas na trávníků netrávíme.

Už jste zkoušeli krtka chytit?

Soused z druhé strany za plotem využívá elektronické plašiče a plastové větrníky, vyrobené z ocelové tyčky a částí plastových lahví. Funguje to spolehlivě, rámus je to úctyhodný, tedy při silnějším větru. Zaručeně nás to odrazuje od pobytu na zahradě. Krtka ani ne, jeho zahrada je jako islandský sopečný povrch plný kráterů.

Krtek je chráněný a říká se, že rád vrtá hlavně tam, kde je dobrá a kvalitní půda. Alespoň něco. Jít na něj s nářadím je tak komplikované, morálně i technicky. Už jste ho zkoušeli chytit, když máte to štěstí, že zrovna vidíte, jak se nějaký ten krtinec na povrchu pohybuje? Jenomže tenhle černý vetřelec je ve skutečnosti mnohem níže a nemáte šanci. I když s tím nářadím to není zase tak špatný nápad.

Po pár dnech začne krtek migrovat

Nám se osvědčil jediný způsob, který funguje a osobně si myslím, že přivádí krtka k šílenství. To pak vede k úspěchu a černý vrták se přesune někam dál, kde už není naše zahrada. Zemědělec za plotem sice není rád, ale kdo je. Současně také může přijmout svá opatření, aby na poli neměl nevítané návštěvníky. A to bych tedy chtěl vidět. Chi.

Ale zpět na naši zahradu. Po všech metodách pokus omyl se nám osvědčil způsob, kdy lopatou odstraňujete z povrchu všechny krtince. Ideální stav je, když ráno najdete nové krtince a do večera je odstraníte. My vezmeme kolečko, nasbíráme hlínu a hurá s ní a kompost, ona se neztratí. Navíc hlína z nových krtinců se velmi dobře nabírá lopatou. Pár dnů to krtka baví, ale zaručeně začne migrovat. Nejdříve na jiné části zahrady, pak to vzdá a přesune se úplně.

Odstraňování krtinců funguje

Proč mu v podzemním labyrintu tolik vadí odstraněné krtince na povrchu, to mi zatím nikdo dostatečně nevysvětlil. Pro mě je důležité, že průběžné odstraňování krtinců funguje, a my můžeme vesele bojovat s dalším notoricky se vracejícím fenoménem naší zahrady, a to mechem, jež spolehlivě utlačuje travní porost.

Anketa

Co vám funguje při boji s krtkem na zahradě?
Elektronická plašička
11,1 %
Větrníky na zahradě
6,1 %
Odstraňování krtinců
16,5 %
Jiný způsob
66,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 407 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz