Hlavní obsah
Aktuální dění

Stát po střelbě na fakultě zavede systém Cell Broadcast

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto. Systém může být využíván například u přírodních katastrof.

V reakci státu na tragickou střelbu na Filozofické fakultě v Praze z konce loňského roku zavede hasičský záchranný sbor do praxe varovný systém cell broadcast.

Článek

Celkem 33 opatření přijala státní správa jako nová systémová opatření na poli bezpečnosti občanů naší země v souvislosti s prosincovým útokem aktivního střelce na Filozofické fakultě v Praze. Řada z nich je přínosná, jen je škoda, že jako vždy v naší zemi, museli nejdřív umřít lidé, než se systém pohne kupředu.

Jde o opatření na straně několika ministerstev, policie a hasičů. U policie se aktivně pracuje na dovybavení vybraných jednotek o výzbroj a balistickou ochranu a zintenzivnění výcviku prvosledových policejních hlídek a zásahových či speciálních jednotek.

Systém cell broadcast - ve světě běžně využívaný

U hasičů se mimo jiné jedná o dvě zásadní novinky. Systém vybraných měkkých cílů se zpracovanou digitální dokumentací v oblasti požární ochrany a prevence bude možné v případě potřeby poskytnout pro policejní zásah. Jinými slovy, požární dokumentace staveb může být využita v případě útoku i pro složky policie a jejich taktické potřeby. Požární dokumentace zdolávání požárů se zpracovává pro objekty a prostory, ve kterých jsou složité podmínky pro zásah nebo kde se provozují činnosti s vysokým požárním nebezpečím.

Ještě zajímavější novinkou je zavedení systému cell broadcast pro varování a informování obyvatelstva. Jedná se o jednosměrný způsob komunikace krátkých textových zpráv poskytovaný v dnešních mobilních telefonních sítích. Oproti doposud využívanému systému Výstražných SMS má systém cell broadcast řadu výhod.

Cell broadcast ihned doručí zprávu všem v okolí

Systém dokáže v definovaném okolí vysílací mobilní buňky (vysílače) dopravit do mobilních zařízení zprávu dlouhou až 1395 znaků bez ohledu na aktuální vytíženost přenosu zpráv jednotlivých operátorů, protože není ovlivněn provozem sítě. V řádu sekund tak dokáže dopravit zprávu obrovskému množství osob v potřebné oblasti.

Systém cell broadcast mohou současně využívat pouze autorizované osoby, je tak výrazně komplikovanější ho zneužít, než stávající systém SMS zpráv. V závislosti na kódování může zpráva obsahovat odkazy na web a reagovat na aktualizaci. Zprávy jsou současně doručována přímo na displej mobilního zařízení.

Japonsko hlídá cell broadcast před zemětřesením

Moderní systém varování již ve světě používá řada států, například v Japonsku je využíván k včasnému varování před zemětřesením. V podmínkách České republiky systém nalezne využití například v případě přírodních či průmyslových katastrof, nebo v případě teroristických útoků.

Anketa

Je dobře, že stát zavede systém Cell Broadcast?
Ano, je to správné využití moderních technologií
93,4 %
Ne, systém Výstražných SMS zpráv je dostačující
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 335 čtenářů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz