Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jeho výraz se stal hitem internetu. Jak dnes vypadá a co dělá András Arató

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By H20.photo Korlátolt Felelősségű Társaság, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=72950363

Má natolik specifický výraz obličeje, že si ho v souvislosti s tzv. memy zamilovaly miliony uživatelů sociálních sítí. Kdo je člověk, o němž si spousta lidí myslí, že není skutečný?

Článek

Jméno András Arató nikomu mnoho neřekne, ale jakmile uvidíte jeho fotografii, okamžitě budete vědět o koho jde. Aratóvých snímků je v podobě tzv. memů už druhé desetiletí plný internet.

Mem, nebo meme je internetový fenomén a označuje jakýsi myšlenkový koncept, který se šíří prostřednictvím internetu. Termín mem byl poprvé použit v roce 1976 Richardem Dawkinsem v jeho knize Sobecký gen. Může se jednat o jakoukoli akci, styl, jednání, nebo obrázek, který je šířen pomocí internetu. Zdroj: Wikipedia

A jak to celé začalo? Během své dovolené v Turecko si András Arató stejně jako většina lidí, pořizoval fotografie a nahrával je na sociální sítě. Jeho fotky však byly zveřejněny nejen rodině a přátelům, ale také široké veřejnosti. Všiml si jich jeden profesionální fotograf, kterého Aratův výraz natolik fascinoval, že ho kontaktoval a požádal o nafocení série fotografií. Arató byl fotografem požádán, aby se během focení usmíval. Samotné fotografování však bylo příliš dlouhé a Aratóa neustálé křečovité usmívání unavilo. Výsledkem se stal všem známý výraz, který uživatelé vnímají jako falešný, nebo maskující smutek, což mu nakonec dalo jméno „Hide the Pain Harold“, což je v překladu něco jako „Harold, který skrývá bolest“. Nakonec vzniklo přes sto snímků, které byly se souhlasem Aratóa upraveny a použity jako snímky do veřejných fotobank.

Výraz Aratóa ale zaujal i několik amatérských grafiků a ti je začali přetvářet do vtipných koláží a přidávat k nim zábavný text. První takto upravené snímky, které se objevili na internetu zobrazovaly Andráse Aratóa například jako lékaře, nebo na slavném Mount Rushmore, kde jsou místo hlav prezidentů hlavy právě Aratóa.

Foto: Facebook - Hide the Pain Harold

Hide the Pain Harold

Brzy přicházeli i běžní uživatelé s nápady, jak snímky „vylepšit“ a v tu ránu se strhla nezastavitelná vlna produkující stále nové memy obohacené textem, nebo nějakou grafickou úpravou. Zpočátku byl Arató nešťastný z toho, že lidé k jeho fotkám přidávali vtipný text a tvrdil, že ve skutečnosti není „vtipný chlap“. Arató si ale uvědomil, že dělal podobné věci, když byl ve škole, například dokresloval obrázky ve svých učebnicích. Uvedl také, že zrušení webu s jeho fotografiemi by vzhledem rozšířenosti fotografií nemělo smysl, takž se smířil se skutečností, že se stal tváří meme. Zprvu jeho fotografie upravovali pouze internetoví uživatelé ze Spojených států, brzy se ale tato praxe rozšířila do Evropy a později do zbytku světa.

András Arató chtěl žít v anonymitě, kromě jeho tváře se o něm na veřejnost nemělo dostat nic. Některým uživatelům se však podařilo zjistit jeho identitu a dokonce i e-mailovou adresu. Ta se brzy rozšířila do veřejného prostoru a Aratóovi začali chodit maily, ve kterých mu lidé píší, že nevěří, že je skutečně žijícím člověkem. Arató nejprve takové maily ignoroval, ale poté, co podobných přišlo několik, rozhodl se nahrát svou aktuální fotografii na web s cedulí v ruce, na které stojí „Já žiju“. Během několika hodin fotku vidělo přes deset tisíc uživatelů i mezinárodní média.

Celoživotní kariéru dokonale zastínila fotka

András Arató se narodil v roce 1945 v Kőszegu a vyrostl na východ od železné opony . Absolvoval vojenskou službu v Maďarské lidové armádě a v roce 1969 promoval na Budapešťské technické a ekonomické univerzitě na Fakultě elektrotechnické. Má syna, který se narodil v roce 1973. Arató se překvapivě často objevuje v maďarských médiích a to jako expert společnosti Lighting Technology Company na LED veřejné osvětlení.

Pro web 444 prohlásil:"Je zvláštní pocit, že fotografie, která zpočátku začínala jen jako zajímavá hra, má takový posmrtný život, a ještě zvláštnější je, že výraz tváře znamená v mediálním světě víc než desetiletí dlouhá profesionální minulost. Vždy jsem se považoval za specialistu na osvětlení a ne za fotomodelku. V této situaci však nyní nemohu dělat nic jiného, než se přizpůsobit starému úsloví, že když nemůžete něco změnit, buďte toho vůdcem".

Po odchodu do důchodu v roce 2014 si zasloužený klid rozhodně neužívá. Jako senior pracoval ještě pět let v místním rádiu. V roce 2019 se stal reklamní tváří společnosti Coca-Cola v Maďarsku a v roce 2020 vystupoval v maďarském televizní stanici RTL Klub.

Foto: Facebook - Hide the Pain Harold

András Arató na aktuální fotografii

Dnes už András Arató zvolnil. Užívá si důchodu, cestuje a dává o sobě vědět přes sociální sítě, jako například nedávno, kdy posílal pozdrav z Jižní Korei. Občas se také objeví v nějakém reklamním spotu, aktuálně na produkt Choco-moes.

V závěru bychom rádi poděkovali Andrásovi Arató za to, že nám nejednou rozjasnil den (v Maďarsku díky jeho kariéře doslova) a vykouzlil úsměv na tváři.

Zdroje: Wikipedia, 444, Facebook,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz