Hlavní obsah
Zdraví

Období Vánočního klidu a obžerství je za námi. Přichází návrat do reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jarmoluk / pixabay.com

Svátky utekly jako voda, většina z nás je proseděla na gauči u televize s tácem cukroví. To se na nás mohlo negativně podepsat. Zkuste proto několik tipů, jak se po Novém roce opět nastartovat.

Článek

Ranní rozcvička

Přestože máme po ránu problém se vyhrabat z postele, odsouváme budík a přemlouváme se k jakémukoliv pohybu, rozcvička vás dozajista postaví na nohy. Vyčleňte si několik minut, během kterých protáhnete své tělo, uděláte pár dřepů, nebo si zaskáčete přes švihadlo. Váš den bude okamžitě veselejší a nebudete do sebe muset nalít litr kávy abyste začali fungovat. Po několika dnech se vám bude vstávat mnohem příjemněji.

Sklenice vody na lačno

Vaše tělo přes noc vypotilo spoustu tekutiny, další se nashromáždila v močovém měchýři a vy jste celou noc nepili. Vaše tělo má mírný deficit. Dopřejte si sklenku vody ihned po probuzení. Zavodníte své tělo a pomůžete toxiny dostat pryč.

Dostatek spánku

Ideální doba spánku je kolem sedmi hodin, proto si naplánujte odchod do postele tak, abyste spali dostatečně dlouhou dobu.

Do postele s prázdným žaludkem

Dostatečně dlouhý spánek není vše, je potřeba zajistit i jeho kvalitu. Dejte si večeři nejpozději dvě hodiny před spánkem. Vaše tělo se tak bude moci po celou dobu spánku věnovat regeneraci namísto trávení jídla. Vzbudíte se jistě čilí.

Abstinence od alkoholu

Kdo se během svátků příliš nešetřil, co se alkoholu týče, měl by zkusit alespoň krátký detox. Vysaďte alkohol na několik týdnů, vaše tělo vám poděkuje. Výraznou změnu na sobě pocítíte již za pár dnů.

Sportem ku zdraví

Začít s nějakým sportem bývá doprovázeno přemlouváním a výmluvami typu, že na to není čas, nebo energie. Kdo chce, čas si najde, a ačkoliv to může znít paradoxně, čím více sportujete, tím více máte energie. Nejtěžší je začít. Každý další den to bude už jen snazší.

Vynechte kávu

Ačkoliv si většina z nás nedokáže den bez kávy představit, není úplně od věci si dát od tohoto životabudiče pauzu. Zkuste, stejně jako já, na několik týdnů vynechat kávu. Změny začnete pociťovat okamžitě.

Snídaně je základ

Kvalitní snídaně vám dodá energii na celý den. Ideální jsou směsi vloček, ořechů a ovoce. Skvěle vás zasytí také celozrnné pečivo s drůbeží šunkou a čerstvou zeleninou. Vyvarujte se však přesoleným, nebo doslazovaným jídlům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz