Hlavní obsah
Finance

Celý život pobírali sociální dávky a nikdy nepracovali. I tak mají větší důchod než pracující člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Sociální systém České republiky je opravdu zvláštně nastavený. Jinak si neumím vysvětlit situaci, proč lidé, kteří jsou celý život na sociálních dávkách a nikdy nepracovali, nyní berou větší důchod než ten, který celý život pracoval.

Článek

Mnozí v České republice mají pocit, že systém přiznávání důchodů je nespravedlivý a že jsou zvýhodňováni ti, kteří nepracovali. Ve skutečnosti ale metoda výpočtu důchodu na základě průměrné mzdy neexistuje. Navíc se zvyšuje počet seniorů, kteří nemají žádný nárok na starobní důchod, ale i tak ho pobírají. Jak je to tedy možné a proč ti, kteří nikdy nepracovali, se mají lépe než tvrdě pracující člověk?

Celý život pobírali sociální dávky a nikdy nepracovali

Není ničím výjimečným, že v Česku žijí lidé, kteří nikdy v životě nechodili do práce. Nejedná se jen o romskou populaci, na kterou hodně lidí útočí. Týká se to všech národností, menšin a etnik. Osobně znám jednoho člověka, který je toho živým příkladem. Jedná se o maminku mé dobré kamarádky, která se za své rodiče stydí. Její maminka byla několikrát zavřená ve vězení a nikdy neměla žádnou snahu zlepšit svůj život.

Když si požádala o vymazání svého trestní rejstříku, všem slibovala, jak si konečně najde pořádnou práci a bude si vydělávat peníze jako slušní lidé. Jenže to byly jen pouhé sliby a mamince se zalíbil život na sociálních dávkách. Když sečetla veškeré své dávky a příspěvky, o které si požádala a na které měla nárok, tak měsíčně brala kolem 35 tisíc korun. Byl v tom započítán i příspěvek na dítě, hmotná nouze a různé doplatky.

Zdravotní stav jako výmluva

Postupem času už nevěděla, na co by se začala vymlouvat, a tak svou neschopnost pracovat omlouvala tím, že má zhoršený zdravotní stav. Nechala si napsat několik posudků jen proto, aby se zjistilo, že danou práci nemůže dělat. Úklid proto, že jí bolí nohy. Prodavačku kvůli tomu, že trpí karpálními tunely. Ve fabrice zase nemůže dělat, protože má alergii na prach. Co je nejvíce úsměvné, tak ostrahu sedící na vrátnici nemůže dělat kvůli tomu, že jí ze sezení bolí záda. A výmluvy se postupem času stupňovaly.

Kamarádka postupem času zjistila, že její matka na sociálních dávkách bere větší peníze než ona. Přitom sedí doma, nemusí nic dělat a jen čeká, co dostane. V MHD jezdí zdarma a prokazuje se nějakou kartičkou, která ji k tomu údajně opravňuje. Osobně nevím, co je to za kartičku, ale rozhodně si myslím, že by člověk na sociálních dávkách neměl mít žádné úlevy.

Sociální dávky by měly být omezeny

Sociální systém je v České republice až moc benevoletní. Osobně si myslím, že by tyto dávky měly sloužit jako nějaká první pomoc v nouzi, ve které se klidně můžeme ze dne na den ocitnout. Co ale nepochopím, je situace, kdy je někdo přes 20 let na sociálních dávkách a nikomu to nevadí. Stačí, když občas zajde k doktorovi, nechá si napsat potvrzení, že danou profesi nemůže dělat a dávky běží na novo. Pak jsou zde totiž lidé, kteří se dostanou do finanční krize, ale o dávky si požádat nejdou, protože by se báli, že je společnost zařadí do skupiny nepracujících a líných lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz