Hlavní obsah

Učitelé by přes léto neměli brát mzdu. Stejně nic nedělají. Pokud chtějí peníze, ať jdou na brigádu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay/public domain

Sedí dva měsíce doma a stejně berou plný plat. Není to spravedlivé a myslím si, že pokud chtějí peníze, měli by jít na brigádu.

Článek

Diskuze o tom, zda by učitelé měli či neměli dostávat plat během letních prázdnin, se často objevuje mezi lidmi i rodiči. Někteří argumentují tím, že učitelé přes prázdniny nic nedělají a že jejich práce je omezena pouze na období školního roku. Tento názor vychází z předpokladu, že letní měsíce jsou pro učitele obdobím úplného volna, kdy si užívají dovolené, zatímco jiní pracují a řeší péči o děti, protože nemají dovolenou a možnost být s nimi pravidelně doma. Učitelé takovou starost opravdu nemají.

Učitelé by přes léto neměli brát mzdu

Ačkoliv hlavně učitelé tvrdí, jak je jejich práce náročná, upřímně si myslím, že mají tolik volna, co nikdo z nás. Nejenže mají pravidelně volné vikendy a svátky, ale také mají krátkou pracovní dobu a samé prázdniny. Když se to spočítá zleva a zprava, tak jsou učitelé skoro pořád doma. Za to berou velmi slušné peníze, na které si však neustále stěžují. A to nepočítám třeba ředitelské volno a jiné dny volna navíc.

Upřímně nevím, kolik peněz by za takové volno chtěli brát, ale už tak mají tolik výhod, co nikdo z nás nemá. Vzhledem k tomu, že učitelé přes léto v podstatě nic neprodukují a školy jsou zavřené, zdá se mi až velmi nespravedlivé, že stále pobírají své plnohodnotné mzdy. Když ostatní profese nepracují, také neinkasují. Proč by tedy měla být pro učitele udělána výjimka? Proč nepracují i přes léto?

Pokud chtějí peníze, ať jdou na brigádu

Domnívám se, že by učitelé měli být motivováni něčím jiným, například si přes prázdniny najít dočasnou práci a tím přispět do společnosti stejně jako každý jiný. Nemluvě o tom, že by to bylo i pro samotné učitele prospěšné. Brigáda by jim mohla poskytnout nové zkušenosti a perspektivy, které by mohli využít ve své výuce. Navíc by to ukázalo, že si váží svého normálního platu a jsou ochotni za něj tvrdě pracovat po celý rok. Alespoň by viděli, jak náročné je chození do zaměstnání, kde lidé dělají víkendy i svátky. Jenže učitelé si jen stěžují a pořád chtějí víc a víc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz