Hlavní obsah
Zdraví

13 vět, které byste neměli říct člověku s depresí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber; Dall-e Mini

Deprese není mixér a nelze na povel vypnout. Někdy může být dobře míněná poznámka mylně vyložena jako něco zraňujícího. Právě proto je důležité vědět, jak zacházet s vašimi dobrými úmysly rozumně.

Článek

Podle Světové zdravotnické organizace trpí depresemi více než 264 milionů lidí na celém světě. Jak můžeme my, jako přátelé a rodina, přispět k jejich podpoře a nechtěně jim neublížit? Připravila jsem pro vás článek o oblíbených frázích, kterým byste se určitě měli vyhnout, pokud se vám někdo blízký svěřil, že trpí depresí.

Vaše podpora může hrát klíčovou roli v procesu zotavení, a tak je důležité vědět, jak správně komunikovat. Mnoho lidí neví, jak reagovat, když se jim někdo svěřuje se svou depresí. Nevhodné reakce mohou způsobit více škody než užitku.

1. „Jen se vzchop.“

Tato věta je poměrně běžná, ale také velice zraňující. Často je následována něčím jako „To máš z toho, že…“ nebo „Neděláš dost to a to“. Deprese není něco, co lze překonat pouhým rozhodnutím. Tato věta může vyvolat pocit, že jejich boj není brán vážně.

2. „Všichni máme špatné dny.“

I když je pravda, že každý má špatné dny, deprese je chronický stav a nelze ji srovnávat s běžným smutkem nebo „jen“ špatnou náladou. Toto zlehčování opravdu vážného stavu může způsobit, že se osoba bude vyhýbat interakci s ostatními lidmi a izolovat se.

3. „Můžeš to ovládat, pokud chceš.“

To může znít, jako by člověk s depresí neměl dostatečnou vůli, což není pravda. Deprese často vyžaduje odbornou pomoc a léčbu. Tato věta obvykle pochází od někoho, kdo si myslí, že depresi si lze vědomě zvolit stejně jako pocit štěstí.

4. „Proč jsi smutný/smutná? Máš všechno, co potřebuješ.“

Deprese není vždy spojena s konkrétním důvodem. Může postihnout kohokoliv, bez ohledu na jejich vnější okolnosti. Tato věta může zhoršit stav vašeho známého nebo známé a vyvolat v něm pocit viny za něco, co nemůže vědomě ovlivnit. Deprese je nemoc, a nemoc si nevybírá, zda jste chudí či bohatí, zadaní nebo svobodní, zaměstnaní nebo nezaměstnaní.

5. „Musíš si najít něco, co tě rozveselí.“

Lidé s depresí mohou mít potíže s radováním se z věcí, které je dříve bavily, kvůli změnám v chemii mozku. Tato věta může zhoršit jejich stav, pokud postiženému dáte najevo, že ho neberete vážně a nemáte snahu ho opravdu pochopit.

6. „To je jen v tvé hlavě.“

Tím se deprese bagatelizuje a snižuje se její význam jako skutečné fyzické a psychologické nemoci. I když s tím nemáte sami zkušenost, neznamená to, že nejde o reálný a závažný stav pro člověka, který se vám svěřil.

7."Mohlo by to být horší."

Srovnávání problémů nepomáhá a může způsobit, že se dotyčný bude cítit nepochopený a osamocený. Pokud vám na něm záleží, vyhněte se této větě.

8."Prostě se usměj a bude ti lépe."

Usmívat se na povel nepomůže překonat hluboké pocity smutku nebo prázdnoty, které přicházejí s depresí. Nenabízejte „dobrou radu“, která zlehčí jejich bolest.

9."Tohle není opravdová nemoc."

Deprese je skutečné zdravotní onemocnění, které může mít vážné následky, pokud není léčeno. Nelze ho přebít cvičením, šlofíkem, šálkem bylinkového čaje nebo novým koníčkem.

10."Musíš být silný/silná."

Lidé s depresí často bojují s pocitem slabosti a tato věta může zvýšit jejich pocit nedostatečnosti. Tato věta rozhodně nepomůže.

11."To je kvůli tobě, že jsi takový/taková."

Tato obvinění mohou způsobit ještě větší pocit izolace a viny. Vyhněte se této frázi, pokud chcete mít přátele a dobré vztahy s rodinou.

12."Vím, jak se cítíš."

Když tohle řeknete, nejspíš se snažíte ukázat empatii a porozumění. Navzdory vašim úmyslům to může být vnímáno jako neupřímné nebo hrubé. I kdybyste byli profesionál, nemůžete nikdy přesně vědět, co se odehrává uvnitř jiného člověka.

13."Nepřipadáš mi, že bys měl/měla depresi."

Zní to trochu jako kompliment, že? Ale není. Svému nyní už bývalému kamarádovi s depresí tak dáte nejlépe najevo, že jeho trápení není tak důležité než jak u toho vypadá.

Mějte na paměti, že zbavit se deprese vyžaduje hodně času a úsilí. Pokud vám na člověku s depresí záleží, je ve vašem zájmu maximálně ho podpořit v jeho snahách. Deprese může mít mnoho podob a nemusí vždy vypadat tak, jak bychom očekávali. Pokud máte pocit, že vy nebo někdo z vašich blízkých by mohl trpět depresí, je důležité vyhledat odbornou pomoc.

Pár kontaktů: https://www.nudz.cz/ https://www.fokus-cr.cz/ https://www.linkabezpeci.cz/ https://www.modralinka.cz/ https://www.clovekvtisni.cz/ https://bohnice.cz/ https://www.3pe.cz/

Tyto organizace poskytují různé formy podpory a pomoci pro lidi s depresí, od krizové intervence po dlouhodobou terapii a sociální služby. Pokud vy nebo někdo, koho znáte, trpí depresí, mohou být tyto zdroje velmi užitečné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz