Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Žiju s násilníkem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber

Domácí násilí, s nímž nic neuděláte, má tendenci se stupňovat. Žena se musí sama rozhodnout, zda bude násilí dál snášet a vytvářet svým dětem takové vzpomínky na rodinu.

Článek

Je důležité vědět, že máte možnost zvolit si jiný život a najít pomoc, pokud o ni skutečně stojíte. Žádný člověk se nezmění, pokud se k tomu sám neodhodlá. A rozhodně ne ten, který vám to slíbí pokaždé, poté co vás uhodil.

Vítám vás u pilotního dílu nové série o domácím násilí na kanále tajemný hlas. Upozorňuji, že nejsem právník, nejsem pracovník ani jedné z organizací pomáhající obětem, ale byla jsem oběť. A i když je to hrozná zkušenost, tak může být hodnotná a při troše štěstí pomoci zachránit aspoň jeden život. Při tvorbě této série jsem si sáhla na vlastní dno. Budu ráda pokud oceníte mojí práci likem, odběrem či komentářem nebo se o něj podělíte s blízkými, kterým by mohlo být užitečné. Děkuji za Vaší podporu a velice si jí vážím.

Nechce se vám to číst? Tak si to poslechněte: Žiju s násilníkem? (youtube.com)

Na stránkách www.stopnasili.cz jsou až na konci stránky bezpečnostní plán uvedeny tyto 3 nejdůležitější věty pro někoho, kdo se ocitl v podobné situaci jako několikrát já sama.

Láska nikdy neospravedlňuje násilí. Pokud vás partner opravdu miluje, nebude vás fyzicky ani psychicky týrat. Agresoři často využívají teatrálních projevů lásky k zakrytí či ospravedlnění svého násilného chování, aby vás mohli lépe ovládat. Fyzické ubližování není projevem lásky a je důležité toto chování rozpoznat a jednat ve prospěch své bezpečnosti. Zachránit si život není sobecké.

Násilný vztah je charakterizován opakovaným použitím taktiky k psychologickému, fyzickému, finančnímu, emocionálnímu a sexuálnímu ovládání partnera. Domácí násilí je vždy spojeno s nerovnováhou sil. Všímejte si chování partnera během hádek. Násilí není jen „hádka“ – zahrnuje křik, údery, facky a další fyzické útoky, které slouží k ovládání oběti. Ne, není to normální, a už vůbec ne v pořádku. Ani jednou ani občas. Já přežila a utekla. A tuhle sérii jsem napsala pro vás, abyste věděli, že je to možné a že v tom rozhodně nejste sami.

Co se to děje?

Domácí násilí má vždy svojí dynamiku, kterou spojují 4 hlavní znaky. Je dlouhodobé a opakované, když se neřeší odchodem, tak se stupňuje, probíhá za zavřenými dveřmi v soukromí, a má jasnou oběť a agresora.
Nezačíná rovnou fackou, jak si někteří myslí. Sama mám zkušenosti, že začíná nepřiměřenou kontrolou toho, jak budoucí oběť tráví čas a s kým je v kontaktu. Nezřídka partner pravidelně kontroluje telefon, sociální sítě a zprávy. Stupňují se požadavky agresora na oběť tak že není možné aby je splnila aby si následně mohl násilník ospravedlnit trest vykonaný na svojí oběti.

Začne mu vadit, co si oblékáte, nelíbí se mu, že jste běžně zdvořilá na prodavače v obchodě. Začíná urážkami i tichou domácností, kontrolou, odříznutím od potencionálně nebezpečných blízkých, co by mohli oběti pomoc, nebo jí říct pravdu, také shazováním či gasligtingem. Partner plíživě a nenápadně naleptá a rozloží sebevědomí a až do bodu, kdy dojde na první facku, oprávněnou vykonstruovaným důvodem. Je jedno jestli jste jeho požadavky splnili bez chyby, vždy se nějaká najde a vy to schytáte, protože on si představoval, že uklidíte v jiném pořadí.



Dynamiku má i průběh útoku. První je znejistění, samotný útok a jeho „pokání“ na oko, sliby že už to nikdy neudělá a vaše omlouvání jeho chování může to vypadat nějak takto: „Kdyby mě tolik nemiloval, tak tolik nežárlí.“ „Vlastně jsem ho k tomu vyprovokovala, protože jsem se vrátila z nákupu o 3 minuty později.“ „On je jinak na mě hodnej, když není rozzuřenej, opilej nebo pod vlivem.“ „Dal mi sice facku, ale vždycky mi pak přinese kytku a omluví se mi.“ Poznáváte se?
Čím déle tento cyklus probíhá, tím více se útok stupňuje, a tím více se redukují ostatní doprovodné jevy jako znejistění oběti a jeho omluvy po útoku. Poté už zůstává jen násilí. 

Co je to za člověka?

Jedinci, kteří tíhnou k domácímu násilí, mívají často několik společných rysů. Vztahy s nimi bývají jako centrifuga. Každá emoce, kterou dávají najevo, bývá velice intenzivní. Často také bývají okouzlující, oblíbení, talentovaní, zastávají nezřídka významné funkce. Přecházejí mezi extrémy, jak zjišťují často jejich partneři a partnerky za zavřenými dveřmi v soukromí. Také často v dětství byli obětmi nebo svědky domácího násilí ve vlastní rodině. Mezi násilníky je hodně závislých na omamných látkách nebo alkoholu, ale není to pravidlem. Potlačují svoji nejistotu a vnitřní slabošství potřebou absolutní kontroly nad partnerem, kterou budují často nenápadně už od začátku vztahu. Nejsou schopni vycházet partnerce či partnerovi vstříc, kompromisu či základní empatie.



Pokud rozpoznáváte některé z těchto znaků u svého partnera, je důležité vědět, že nejste sami a že existuje pomoc.

Nejedna žena má tu samou zkušenost, co já. Bohužel nejen společnost, ale i některé orgány činné v trestním řízení od vás budou dávat ruce pryč, pokud vás partner nedobil tak, že vypadáte jak koš přezrálých rajčat, do kterého spadla cihla. Ne každý násilný vztah je definovaný fyzickým napadením.
Abyste nemuseli hledat východisko ze svojí situace až poté, když jste roztřískaná jak porcelán na smetišti, rozpoznejte svoji situaci a plánujte odchod od něj.

Jaké podoby má násilí?

Násilí mezi partnery můžeme definovat šesti nejčastějšími druhy:

Fyzické násilí zahrnuje tahání za vlasy, facky, údery, škrcení, ohrožování zbraněmi a znemožňování odchodu nebo hledání pomoci. Může to zahrnovat také další formy fyzického zneužívání, jako je kopání, pálení, strkání, házení předmětů na oběť nebo ničení majetku oběti jako prostředek k jejímu zastrašení.

Emocionální týrání zahrnuje kritiku, ponižování, manipulaci s pocity, vyhrožování, gaslighting a společenskou izolaci. Násilník může oběť neustále shazovat, zesměšňovat její vzhled, schopnosti nebo hodnotu jako člověka. Emocionální týrání také často zahrnuje pokusy násilníka ovládat oběť tím, že ji obratnou manipulací a pomluvami blízkých izoluje od přátel a rodiny, čímž ji činí závislou na něm.

Sexuální násilí zahrnuje nežádoucí sexuální kontakt, skutkovou podstatu §185, pořizování intimních videí či fotografií proti vůli oběti a také kontrolu nad reprodukcí. Pamatuji si, jak mi vyhrožoval, že se mnou bude mít dítě, i kdyby mi měl schovat prášky a udělat mi skutkovou podstatu §185. Sexuální násilí může zahrnovat i nucení oběti k účasti na sexuálních aktivitách proti její vůli, používání fyzické síly nebo hrozeb k dosažení souhlasu a odmítání použití antikoncepce navzdory přání oběti, či vydírání zveřejněním citlivých snímků proti vůli oběti.

Finanční týrání zahrnuje kontrolu nad penězi, omezení přístupu k financím a ničení kreditní pověsti oběti. Násilník může oběti bránit v přístupu k jejím vlastním finančním prostředkům, bránit jí v získání zaměstnání nebo vzdělání, nebo ji nutit podepisovat finanční dokumenty, které oběť ohrožují. Násilník může také využívat dluhy a půjčky jako nástroj kontroly a zastrašování. Může to vypadat i jen jako nevinná poznámka: „Ty chceš jít na školu? Na to se rovnou vykašli, stejně neprolezeš přijímačkama.“ Člověk, kterému na vás opravdu záleží, vás podpoří. Člověk, který se bojí, že o něm zjistíte pravdu, vás bude chtít za každou cenu udržet v tom bodě, kde se nacházíte.

Digitální týrání zahrnuje sledování prostřednictvím technologií, vyhrožování online a kontrolu telefonů a sociálních sítí. Násilník může sledovat polohu oběti prostřednictvím GPS, číst její zprávy, hackovat její účty na sociálních sítích nebo používat internet k zasílání hrozeb a obtěžování. Tento typ týrání často zahrnuje i kyberšikanu, šíření pomluv online a i „revenge porn“.

Pronásledování zahrnuje kontrolování pohybu oběti, sledování, vyhrožování prostřednictvím zpráv nebo poškozování majetku. Násilník může oběť neustále sledovat, objevovat se neohlášeně na jejích pracovištích nebo doma, posílat nechtěné zprávy nebo dopisy, nebo poškozovat její majetek jako prostředek zastrašování.

Co pomůže?

Dokumentujte všechny útoky a hledejte pomoc u odborníků na domácí násilí. Informace a podpora mohou být klíčové pro vaši bezpečnost a zdraví. Pamatujte, že zdravý vztah je založen na vzájemném respektu a důvěře. Násilí nemá v žádném vztahu místo a je důležité ho rozpoznat a jednat ve prospěch své bezpečnosti. Jak jsem již uvedla, tak chránit sebe a své děti není sobecké. 

Pomohou vám tyto organizace:

Prevence je ale důležitá, ještě před tím než dojde na nejhorší. Stát má ve zvyku často dávat násilníkům jen podmínku a tak je důležité abychom věděly jak se především ochránit sami:

  1. Dokumentace: Pečlivě zaznamenávejte všechny incidenty násilí, včetně dat, času, okolností a svědků, pokud jsou přítomni. To může být klíčové pro případné právní kroky.
  2. Bezpečnostní plán: Vytvořte si plán útěku, který zahrnuje bezpečné místo, kam se můžete uchýlit, a kontakty na blízké osoby, které vás mohou podpořit.
  3. Právní pomoc: Informujte se o vašich právech a možnostech právní ochrany. Může být užitečné se poradit s právníkem specializujícím se na domácí násilí.
  4. Podpora blízkých: Sdílejte svou situaci s přáteli, rodinou nebo kolegy, kteří vám mohou poskytnout emocionální podporu a praktickou pomoc.
  5. Odborná pomoc: Vyhledejte podporu u organizací a odborníků na domácí násilí, kteří vám mohou poskytnout potřebné zdroje a rady.

Domácí násilí je vážný problém a jeho rozpoznání je prvním krokem k ochraně a zajištění bezpečnosti. Vědění je moc, a čím více budete informováni o příznacích a projevech násilí, tím lépe budete připraveni jednat. Násilí ve vztahu není vždy na první pohled zřejmé. Může začít nenápadně a postupně se zhoršovat. Buďte si vědomi znaků násilného chování a včas reagujte. Pokud se cítíte ohroženi, neváhejte hledat pomoc a chránit sebe i své blízké.

Děkuji, že jste shlédli toto video, v následujících dílech série se podíváme na nejčastější mýty a jak se zachovat při bezprostředním napadení partnerem. Potěší mě od vás like, odběr a komentář a pokud si myslíte, že by toto video mohlo někomu pomoci, neváhejte se o něj podělit. Kéž by mělo v budoucnosti méně žen takovou zkušenost jako já.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz