Hlavní obsah
Zdraví

Jak probíhá sterilizace?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monika Margaret Wilweber AI dall-e mini

Každý, kdo podstoupil sterilizaci na vlastní žádost, to zná. Zadáte do vyhledavače slova z názvu a vyvalí se na vás spousta odborných článků psaných lékaři, ale žádná zkušenost pacientky bod po bodu.

Článek

Pokud uvažujete o sterilizaci, je dobré sehnat si co nejvíce relevantních informací. Spoustu z nich najdete na internetu, ale asi jen tady zjistíte, jak to doopravdy je z pohledu pacienta. Jak bylo uvedeno v jednom z předchozích dílů, sterilizace je od roku 2011 umožněna na vlastní žádost u člověka, který dovršil 21 let.

Nechce se ti to číst? Tak si to poslechni: Jak probíhá sterilizace? (youtube.com)

Rozmyslete si to

Sterilizace je trvalá forma antikoncepce. Čím déle je po zákroku, tím se vejcovody hůř obnovují. Proto je velmi důležité, abyste byly před zákrokem pevně rozhodnuté. Máte i tak několik možností – před zákrokem si nechat zmrazit pár vajíček, nebo jít do administrativně náročné anabáze po českých úřadech a vyřídit si adopci.

Kde chcete, aby vás operovali?

Už před první konzultací si vyberte nemocnici, kde chcete být operovány. Proč? Protože ceny provedeného zákroku se liší nemocnice od nemocnice. Zákrok z jiných než zdravotních důvodů se provádí až po dosažení 21 let věku, a to na základě písemné žádosti pacientky. Zákon o specifických zdravotních službách neřeší otázku úhrady sterilizace. V praxi to znamená, že sterilizaci provedenou z medicínských důvodů zpravidla pokrývá pojišťovna, zatímco sterilizaci na vlastní žádost si musí pacientka zaplatit sama.

Co udělat dál?

Objednejte se k lékařce či lékaři a připravte si hroší kůži. Jako první by měl být obvodní lékař, se kterým budete konzultovat další kroky, a jako každý – úplně každý – vás bude poučovat o nevratnosti operace a ptát se, zda jste opravdu, ale opravdu rozhodnutá. Osobně bych vám poradila, abyste šly první za lékařkou či lékařem, u kterého je pravděpodobnější, že vede svou praxi profesionálně a nebude do vašeho rozhodnutí promítat svá vlastní přesvědčení. U mě to byla milá a chápavá gynekoložka. S lékařem s nejprofesionálnějším přístupem se vám podaří překonat arogantní mladé sexisty i citové vydírání starých šovinistů v řadách lékařů, co si vás budou před zákrokem podávat jako startku za panelákem o školní přestávce.

Návštěva lékaře

V mém případě to byli tři lékaři. Jako první byla gynekoložka, která se mnou probrala důvody pro sterilizaci, vysvětlila proces, rizika a následky. Pak s vypsanou žádankou od gynekoložky k obvodní – která mi udělala úplně stejné informační okénko. Jeden z těchto lékařů by vás měl navést na místa, kam si zavolat a domluvit si termín operace, případně jaký bude váš další postup. Ptejte se, jakým způsobem bude zákrok proveden. Existují různé techniky pro uzavření nebo odstranění vejcovodů:

  • Ustřižení a podvázání: Vejcovody jsou přerušeny a jejich konce jsou podvázány.
  • Koagulace: Vejcovody jsou uzavřeny pomocí elektrického proudu.
  • Klipsy nebo kroužky: Na vejcovody jsou umístěny speciální klipsy nebo kroužky, které je uzavřou.
  • Salpingektomie: Úplné odstranění vejcovodů.

Žádost o provedení sterilizace

Zákon jasně říká: „Mezi podáním informace a udělením souhlasu musí být přiměřená lhůta; jde-li o sterilizaci ze zdravotních důvodů, lhůta musí být nejméně 7 dnů; jde-li o sterilizaci z jiných než zdravotních důvodů, lhůta musí být nejméně 14 dnů.“ Vypište si žádost o provedení sterilizace dopředu a datum doplňte po konzultaci s lékařem, aby byla doba v souladu se zákonem.

Foto: Monika Margaret Wilweber

Vzor žádosti

Jakmile budete mít všechna vyšetření hotová, absolvujete v době, kdy „poběží žádost“, vyšetření u gynekologa v místě, kde vás budou operovat. Znovu upozorňuji – připravte si hroší kůži. Bohužel budete ze strany lékařů a lékařek čelit nátlaku a často i citovému vydírání. Také si pročtěte všechny lékařské zprávy a buďte na anesteziologii naprosto upřímní, je to ve vašem zájmu.

Nástup do nemocnice

Nastoupíte dva dny před operací, aby vás monitorovali a vyhladověli před zákrokem. Další lékař provede fyzické vyšetření a objedná potřebné předoperační testy, jako jsou krevní testy, EKG nebo ultrazvuk. Během této doby podepíšete souhlas s operací, ve kterém je uvedeno, že chápete rizika a důsledky sterilizace.

Samotná operace

Operace se obvykle provádí v celkové anestezii, ale v některých případech může být použita i lokální nebo regionální anestezie. Nejčastější metodou je laparoskopická sterilizace. Chirurg provede malý řez v blízkosti pupku, kterým zavede laparoskop (malá kamera), a další malý řez v podbřišku pro zavedení chirurgických nástrojů.

Foto: Monika Margaret Wilweber

Laparoskopické řezy

Následně je proveden zákrok podle vybraného typu sterilizace. Po dokončení zákroku jsou malé řezy uzavřeny stehy nebo lepicími páskami a na ně jsou aplikovány sterilní obvazy.

Po operaci

Pacientka zůstává nějakou dobu v zotavovací místnosti, kde se probudí z anestezie a lékaři sledují její stav. Většina pacientek může jít domů tentýž den nebo následující den po operaci. Lékař poskytne pokyny pro domácí péči a informace o tom, jak se vyhnout komplikacím. Pacientka by měla dodržovat pokyny lékaře ohledně omezení fyzické aktivity, péče o rány a dalších doporučení. Obvykle je naplánována kontrolní návštěva u lékaře, aby se zajistilo, že se pacientka dobře zotavuje, a na vytahování stehů.

Závěr

Tak moji milí, máme to za sebou. Ještě než se definitivně rozloučíme, musím opět upozornit, že sterilizace je považována za trvalou metodu antikoncepce. Je velmi důležité, aby pacientka byla před zákrokem pevně rozhodnutá, protože reverzibilita je obtížná, a ne vždy úspěšná.

Sterilizace je velmi účinná, s minimální mírou selhání. Stejně jako u každé operace existují rizika, jako jsou infekce, krvácení nebo komplikace spojené s anestezií. Podělila jsem se o svou vlastní zkušenost z roku 2017, některé údaje mohou být zastaralé, a proto je lepší získat aktuální informace přímo od zdravotního personálu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz