Hlavní obsah
Zdraví

O alkoholismu a jiných závislostech. Vánoce jsou rizikové období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vánoční pohoda může být osudná

Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale stejně tak mohou být plné emocí a rizika pro stávající i budoucí alkoholiky.

Článek

Vánoce jsou svátky plné pohody

Ale stejně tak jsou spojené s mnoha emocemi. A nejen negativní emoce mohou způsobit problém. Každý z nás si přeje prožít vánoce v poklidu a ve štěstí obklopený milující rodinou. Snaha o dosažení tohoto klidu a pohody může být sama o sobě vyčerpávající.

V ordinaci adiktologické ambulance se každý rok počátkem ledna potkávám s lidmi, pro které byly vánoce příliš velkou zátěží, kterou začali řešit alkoholem, nebo jinou látkou.

Vánoce mohou být krizové nejen pro léčené abstinující alkoholiky, ale i pro všechny ostatní lidi. Rozpít se zrovna o vánocích není vůbec nic neobvyklého. Důvodů, proč zrovna vánoce mohou být v konzumaci alkoholu krizové, je několik:

  • Snaha o dokonalost

Tak dlouho vše připravujeme, sháníme, pilujeme, připravujeme až jsme úplně vyčerpaní. Nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. A pak už stačí jen zdánlivě nedostatečné ocenění okolí, které to vše bere jako samozřejmost. Dokonalost neexistuje. Stačí normálnost.

  • Samota a opuštěnost

Vánoce jsou obdobím, kdy se na nás ze všech stran doslova valí obrázky pospolité rodiny a milujících blízkých. Být do toho všeho sám a opuštěný je velmi frustrující a člověk může začít hledat úlevu. A přitom by mohlo stačit jen pár vlídných slov třeba i od souseda.

  • Přílišná očekávání

Každý máme o vánocích nějakou představu, ale ta se nemusí shodovat s představou našich blízkých. Nikdo nám do hlavy nevidí a myslet si, že to ostatní mají stejně jako my je naprosto zcestné. O svých představách a přáních musíme hovořit nahlas a hledat společný kompromis. Ne se pak frustrovat tím, že je to jinak než jsme chtěli.

  • Odložené štěstí

Z nějakého důvodu stále nepřichází zasloužený pocit štěstí a uspokojení. Pocit vánoční pohody. Více v článku: Šťastný/á budu až…

  • Pozitivní emoce

Negativní emoce mohou způsobit velkou frustrační zátěž a následné sáhnutí po alkoholu, jako léku. Ale paradoxně i velká radost, štěstí a jiné pozitivní emoce mohou způsobit stejný efekt. I velký výkyv nálady pozitivním směrem může znamenat velkou emoční zátěž, kterou následně potřebujeme nějak uklidnit. A alkohol to umí skvěle. Velkou radost a nával štěstí stačí rozdýchat a užít si ho.

  • Pocit výjimečného období

O vánocích můžeme snadno získat pocit, že v tomto výjimečném období soudržnosti nám bude malý hříšek odpuštěn. Okolí nám ho o vánocích možná snáz odpustí, ale pomyslná jedna sklenička může také být cestou do pekla. Pro abstinující alkoholiky zcela jistě a pro ostatní tato jedna pomyslná sklenička vypitá pro utišení frustrace může být spouštěčem pro záplavu dalších. Abstinující alkoholici nemají výjimku ani o vánocích a pro ostatní by alkohol neměl být lékem na frustraci.

Všem přeji poklidné prožití vánoc bez potřeby něco řešit alkoholem.

Mgr. Radek Talpa, adiktolog

Zdroje:

KALINA, Kamil. Základy klinické adiktologie. Online. Psyché. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1411-0. [cit. 2023-12-23].

NEŠPOR, Karel. Sebeovládání: stres, rizikové emoce a bažení lze zvládat!. Vyd. 2. Praha: Portál, 2015. ISBN 978-80-262-0827-3.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz