Hlavní obsah
Cestování

Cesta na Marathon Majors: Bostonský maraton - jak si naplánovat cestu a vše kolem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Eva Darron on Unsplash

Má cesta do Bostonu se kvapem blíží. Jak jsem si celou akci naplánoval? Jak budu cestovat a bydlet? Kolik to bude stát? A na co dalšího je třeba při takovém letu do USA myslet?

Článek

Tak je to tady. Seriózně se musím nachystat na svůj první Marathon Major. A navíc za oceánem. Nebudu lhát - příprava nezačala před týdnem nebo měsícem, ale už vloni, kdy jsem zjistil, že jsem byl na závod přijatý.

Cestovní itinerář rozdělím chronologicky tak, jak jsme jeho jednotlivé položky zařizovali:

1/ Cesta

Prakticky ihned po emailu od BAA (pozn. Boston Athletic Association), který potvrdil, že jsem na startovní listině, jsme šli hledat vhodné lety. Překvapením bylo, že v době konání závodu nejsou dispozici přímé spoje z Prahy do Bostonu, ale ani z Prahy do New Yorku. Bostonské letiště (Logan International Airport) přímé spojení ze střední Evropy na dané období víceméně nemá; naštěstí New York už je na tom o poznání lépe. NY je od Bostonu vzdálený cca 300 km, takže přejezd mezi těmito městy by nemusel být úplně bolestivý, ať už jakýmkoliv způsobem. Zkoušíme tedy kombinace s New Yorkem, a jako přijatelný se ukáže Mnichov. Odlet 11.4. a přílet 19.4., tedy dostatek času před závodem (pozn. 15.4.) na aklimatizaci a přejezd. Je to malinko krkolomné, ale strávit vlastním cestováním mezi letišti 20h a více mi přijde ještě horší. Takto si můžeme po cestě alespoň odpočinout a něco vidět, byť za cenu jednoho ubytování navíc. Letenky kupujeme hned, na nic nečekáme; cena může těsně před odletem výrazně klesnout, ale taky by lety mohly být úplně vyprodané, a to riskovat nechci.

2/ Ubytování

Na celý výlet potřebujeme čtyři různá ubytování: U mnichovského letiště, na výjezdu z New Yorku směrem k Bostonu, potom v Bostonu samotném, a nakonec opět v New Yorku. Stejně jako s letenkami jsme ani v tomto případě neotáleli; především v Bostonu (a obecně v místě konání jakékoliv velké akce) se mohou ceny v daném termínu vyšplhat dost vzhůru, takže kdo dřív přijde, ten méně finančně krvácí. Ihned poté, co jsme jsme věděli, které dny kde budeme, jsme navštívili booking.com a udělali předběžně rezervaci všech hotelů. Rezervace jsme vybrali zrušitelné, a dodatečně pak ještě přehodnotili naše preference. Ne vždy dokážete odhadnout na 100 % vše dopředu; my jsme si tentokrát třeba uvědomili, že vzhledem k celkovým nákladům je ubytování bez kuchyňky s možností uvařit si finanční sebevražda. Čili jsme v případě Bostonu a New Yorku nakonec skončili v Airbnb. Cestou z Bostonu plánujeme ještě dvoudenní zastávku v New Yorku - do Bostonu se jede de facto kvůli mně, tak aby z výletu má drahá polovička taky něco měla. Jelikož se v NY zdržíme jen krátce, nechceme propálit většinu času v MHD, takže bydlíme úplně v centru. Nejekonomičtější varianta ubytování to samozřejmě není, ale ušetří nám čas a další výdaje.

3/ Přeprava mimo lety

Jak jsem psal výše, vzhledem k rannímu odletu z Mnichova jsme si před odletem vzali poblíž letiště na jednu noc hotel. Cestovat budeme autem, takže se k tomu logicky váže parkování v Mnichově po dobu pobytu v USA. Naštěstí to se dá najít lehce a pohodlně zařídit.

Co je malinko komplikovanější a o něco adrenalinovější, je jak zařídit přepravu mezi New Yorkem a Bostonem. Z letadla už budeme rozlámaní asi dost, a máme rádi volnost, takže volíme půjčovnu aut. Tam se orientujeme čistě podle ceny a lokality, protože drtivá většina autopůjčoven má podobné (či téměř stejné) služby. Auto se taky dá pouze rezervovat bez platby předem, takže nemusíme v daný moment tahat z peněženky peníze znovu (po úhradě letenek).

V neposlední řadě je třeba myslet na to, že pro USA je třeba mít vyřízený Mezinárodní řidičský průkaz. Ten se dá vyřídit na počkání (za předpokladu, že s sebou vezmu na úřad vše potřebné). Už jsme si párkrát v USA auto pronajímali a vždy jej po nás v půjčovně chtěli.

4/ Cena

Nebudu tvrdit, že se jedná o lacinou záležitost. Cena cesty pro dva lidi včetně všech nákladů se ve tvaru, v jakém jsme si to naplánovali my, tj. ve formě dovolené, vyšplhá na částku, kterou zaplatíte za dovolenou pro čtyřčlennou rodinu u moře, a to včetně all inclusive balíčku. Na vině je především ubytování, které je v USA mnohem nákladnější než tady u nás. Dá se to samozřejmě celé zvládnout i s menšími výdaji - na zajímavou částku náklady zredukoval kamarád James, který později příletí, dříve odletí, takže jeho celkové náklady jsou na 25 % těch našich:

Foto: Ondřej Bartoněk

Článek 23, Tabulka 1: Přehled nutných výdajů na Bostonský maraton 2024

5/ Na co ještě při cestě do USA nezapomenout

USA má pro turisty z jiných zemí a imigranty docela přísnou politiku. Před cestou je potřeba vyplnit tzv. ESTA formulář (slouží k tomu, abyste vůbec mohli nastoupit na palubu letadla cestujícího do USA). Ten byste si měli dostatečně dopředu vyřídit. Doporučuju alespoň měsíc, i když v poslední době jsou s vyřizováním poměrně rychlí. Na cestu si jej pro jistotu vytiskněte.

Nezapomeňte na pas a při cestě samotné se obrňte neskutečnou trpělivostí. Může se stát, že ještě před vstupem do letadla samotného projdete tzv. screeningem, kde se vás budou ptát na nejrůznější otázky, jako např. kam přesně jedete a proč. Co s sebou vezete a možná se vás zeptají na něco o USA jako takových - ale velice triviální otázky. To však záleží na aktuální bezpečnostní situaci v USA, nebo v té části USA, do které letíte. V letadle před příletem musíte vyplnit imigrační formulář, který vám rozdají a po příletu musíte někdy i několik hodin vyčkat ve frontě, kde budete procházet oficiálním screeningem. To je někdy dost bolestivé, zvlášť s jetlagem a navíc celí rozlámaní z letadla.

Vyfotí si vás a otisknou otisky prstů (pokud letíte do USA poprvé) a budou se vás ptát úplně na cokoliv. Buďte prosím opravdu trpěliví a milí, není radno hned po příletu vzbudit zbytečnou pozornost, nehledě na to, že vás mohou odmítnout a vy budete hledat nejbližší let zpět. O pokutách ani nemluvím.

Na co si ještě musíte dát pozor je vůbec to, co balíte. Ve většině případů stačí samozřejmě selský rozum, ale na některé věci je třeba dát velký pozor. Jedná se například o jídlo. Jídlo, které nekoupíte na letišti v bezcelní zóně, podléhá deklaraci a musíte jej uvést v imigračním formuláři. Dost striktní regulace jsou nastaveny na maso a masné produkty a dále na mléčné produkty. Alkohol je též pod přísným imigračním drobnohledem a je třeba se podívat, které jednotlivé státy USA mají jaké regulace. Co se týče léků, berte jen to, co opravdu potřebujete a mějte to v originálním balení. Léky deklarovat budete případně taky.

Ještě jednu věc je třeba si rozmyslet, a to je připojení k internetu. Když člověk na něco před cestou zapomene, dá se spousta věcí zajistit i na místě, a mnohem snazší to je, když má člověk připojení k internetu (nemluvě např. o navigaci v autě). Mobilní datové připojení obecně v USA problém není, nicméně s českým operátorem se můžou člověku po obdržení vyúčtování protočit panenky. My jsme naštěstí objevili službu Holafly, která nabízí zakoupení e-sim na připojení k internetu na různě dlouhá časová období. Datové připojení je omezeno na dny, nikoli na stažená data. Testovali jsme to už loni na Aljašce, byli jsme s tím spokojeni, takže letos půjdeme úplně stejnou cestou.

Je toho tedy k zařízení docela dost, ale pokud jde o unikátní příležitost a poznávání jiných kultur (a hlavně těch sportovních). Mně to za to stojí.

Tak co? Stálo by vám to za to?

----------

----------

Předchozí díl:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz