Hlavní obsah
Hry

Zaklínač: Starý svět patří spolu s tímto výběrem mezi jasné dárky pod stromeček pro náročné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Vánoce už takřka vyrážejí vrata, což je nejlepší čas proto koupit svým kamarádům či rodině nějaký ten dárek. Pokud máte ve svém okolí náročnější hráče deskovek, tahle pětice jim možná udělá radost.

Článek

Zaklínač: Starý svět nesmí pod stromečkem fanoušků fantasy chybět

Zaklínač: Starý svět bere hráče do světa plného monster, v éře, kdy byl Geralt ještě na houbách. Do rukou vám tu bude dán jeden z řady lovců netvorů, v jehož kůži budete putovat světem, vytvářet si svůj bojový balíček a následně s ním pracovat při střetech s tvory, jejichž schopností značně převyšují ty lidské. Vy jediní jste tím pádem schopni je dostat k zemi a proklát mečem.

Foto: Ondřej Zeman

Zaklínač Starý svět

Přestože vám to na první pohled možná nepřijde, Zaklínač: Starý svět od Blackfire patří mezi přístupné hry, které základní myšlenkou rozhodně nejsou nikterak komplexní. Sáhnout po něm tím pádem mohou méně zkušení hráči lákaní ke hraní primárně tímto tématem. Za pozornost stojí jak verze s figurkami, tak i ta bez nich. Po osobní zkušenosti, bych však spíše sáhl po té disponující netvory.

Foto: Ondřej Zeman

Zaklínač: Starý svět pracuje s pěknou mapou.

Batman: Návrat temného rytíře udělá radost milovníkům komiksů

Výše uvedený Zaklínač: Starý svět je hrou, kterou můžete hrát sami nebo s přáteli. V případě deskové hry Batman: Návrat temného rytíře od vydavatele Blackfire si hraní nejlépe vychutnáte sami. Do rukou vám bude dán legendární bojovník se zločinem, který se naposledy vrací na scénu, aby zachránil Gotham před zlem, které ho sužuje. Bitva je to pořádně ostrá.

Foto: Ondřej Zeman

Batman - Návrat Temného rytíře

Jejím dějištěm je rozsáhlá metropole Gotham, po níž se proháníte, střetáváte se s mutanty, policisty a jinými padouchy ve snaze vždy dostat jednoho primárního zločince. Při hraní hodně pracujete s kartami a kostkami, které mají velmi specifický tvar. S vítězstvím však nepočítejte, zde jde primárně o to přežít. Batman: Návrat temného rytíře je jasnou volbou pro fanoušky komiksů, kterým nabídne jedno z nejbrutálnějších dobrodružství DC univerza.

Foto: Ondřej Zeman

Batman - Návrat Temného rytíře disponuje slušnou hrací deskou.

Senjutsu: Bitva o Japonsko vás vezme do víru bojů

Samuraje má v našich luzích a hájích rád snad každý fanoušek Japonska nebo středověkého způsobu boje. Pro ty z vás, kteří touží po tom vyzkoušet si, jaké to bylo být statečným válečníkem bojujícím ve smrtících duelech se bezpochyby stane zajímavým tipem na vánoční dárek Senjutsu: Bitva o Japonsko od Tlama Games. V ní se stanete jedním ze čtyř udatných, bojujících proti sobě na bitevním poli skrze bojové karty.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko

Ano, je to tak. Tato bojová hra vás nechá pracovat s vašim balíčkem karet, s cílem porazit vašeho protivníka. Toho můžete pomaličku porcovat, nebo jej rovnou rozsekat na nudličky za pomoci užití správných karet. Tempo hraní je rychlé, takže když spěcháte a nemáte na partii moc času je tohle značka ideál. Pro fandy solo je tu pak ještě krátký příběhový režim. Senjutsu: Bitva o Japonsko zkrátka pracuje se vším, co mají ostřejší hráči rádi.

Foto: Ondřej Zeman

Senjutsu: Bitva o Japonsko je slušnou bojovkou.

Velká čínská zeď potěší milovníky taktiky

Jestli hledáte pod stromeček strategii, ve které se aktivně pracuje se zdroji a probíhají v ní velkolepé bitvy tak by vás mohla zaujmout desková hra Velká čínská zeď od společnosti Albi. Ta z hráče udělá jednoho z řady velitelů snažících se udržet svůj úsek zdi před nájezdem mongolských hord, které touží po tom zničit vše co vaše civilizace vybudovala. A je nutno říct, že její tlak není vůbec malý.

Foto: Ondřej Zeman

Velká čínská zeď

Postaveno tu před vás bude pole s aktivitami, kde za pomoci dělníků budete provádět různé akce. Ve finále na ní a před ní pak stavíte své válečníky, ve snaze zastavit výpad nepřátelské hordy dříve, než se jí podaří získat natolik velkou sílu, aby pokořila váš úsek zdi. V případě, že toužíte po tom zapojit se do obrany tohoto impozantního díla, Velká čínská zeď je takřka jasnou alternativou pod stromeček.

Foto: Ondřej Zeman

Herní plocha je opravdu velká, takže je třeba mít řádný stůl.

El Grande ukazuje, že síla je v jednoduchosti

Posledním titulem, který jsem se rozhodl do tohoto výběru umístit je El Grande. Ano, někdo jistě namítne, že to není úplně nepřístupné dílo, myslím si však, že pro některé hráče by to mohl být trošku oříšek. Jeho výhodou oproti většině zbývajících projektů je skutečnost, že na to, jak propracovanou vám dokáže nabídnout hratelnost neobsahuje příliš velké množství komponentů.

Foto: Ondřej Zeman

El Grande

Tahle strategie zkrátka dokáže vytěžit maximum ze svého potenciálu, se kterým efektivně pracuje. Hráči tu dostanou Španělsko, ve kterém bojují o to, kdo z nich dostane titul El Grande. Tempo hraní je plynulé a skutečně vtahující. Oproti zbytku má pak o něco přijatelnější cenu, takže pokud hledáte deskovku, ve které můžete strávit nemalé množství času, tak právě El Grande od Mindoku může být tou správnou volbou.

Foto: Ondřej Zeman

El Grande vám nabídne vizuálně zajímavou mapu.

Prezentovaná paleta deskových her pro náročnější hráče je pouze malou hrstkou z toho, co trh nabízí o čemž se můžete přesvědčit v mém výběru pod stromeček pro malé občasné hráče. Pokud máte sami nějaké tipy na tituly rozhodně budu rád, když je zmíníte v komentářích. Pro ty z vás, kteří hledají něco pro větší děti a dospělé vyjde tento týden ještě text orientovaný také na propracovanější hry pro občasné hráče. Za poskytnutí kopií děkuji společnostem Blackfire, Mindok, Albi a Tlama Games.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz