Hlavní obsah
Lidé a společnost

David Copperfield. Mág, který nechal směšným trikem „zmizet“ Sochu svobody, zanechal stopy i v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Volné dílo, Wikimedia Commons

David Copperfield je bezesporu nejznámějším iluzionistou všech dob. Jak nechal zmizet Sochu svobody a proč se mu totéž nepovedlo s plechovkou českého piva?

Článek

Pod pseudonymem David Copperfield se skrývá David Seth Kotkin, který se narodil v roce 1956 židovským rodičům v New Jersey. Své umělecké jméno si vybral už v mládí podle stejnojmenné knihy Charlese Dickense.

Davida přitahoval svět kouzel od útlého dětství a posedlost triky jej nikdy neopustila. Stejně tak jako touha být nejlepší. Díky této urputnosti tak mohli diváci po celém světě, včetně našich končin, sledovat jeho působivé a epochální triky jak naživo, tak v televizi. Především v osmdesátých a devadesátých letech minulého století předváděl kousky, nad kterými zůstával rozum stát.

Většinu svých nákladných triků připravuje a nacvičuje na utajovaném odlehlém místě v nevadské poušti a jejich provedení, kromě svých nejbližších spolupracovníků, nikomu neprozrazuje. Přesto se tajemství některých jeho triků podařilo odhalit.

Nákladné triky, které uchvátily svět

Copperfieldovu kariéru odstartovala série speciálních televizních show nazvaných „The Magic of David Copperfield“, které běžely ve Spojených státech od konce 70. let. Pořad mu pomohl získat si širokou veřejnost a rychle se stal známým po celém světě. Svými triky, které zahrnovaly například zmizení Sochy svobody, pád do Niagarských vodopádů nebo létání, se zapsal do historie magie.

Jedním z nejikoničtějších kousků, které Copperfield předvedl, bylo zmizení Sochy svobody v roce 1983. Copperfield před zraky tisíců diváků na místě a před miliony sledujících u televizních obrazovek nechal sochu skutečně „zmizet“. Udělal to tak šikovně, že přítomní diváci během burácející hudby a všeobecného ruchu nepostřehli, že se během dlouhých minut, kdy byl pohled na sochu zakryt velkou plachtou nataženou mezi monstrózními sloupy, s nimi hlediště pomalu pohybuje. Po odkrytí clony socha skutečně vidět nebyla a zakrýval ji jeden ze sloupů držících plachtu. V televizi pak byl trik působivě nasnímán. Jak jednoduché.

V roce 1986 „prošel“ Velkou čínskou zdí skrze masivní kamennou hmotu z jedné strany na druhou. To vše opět za přítomnosti diváků a kamer. Jedním z hlavních principů, které Copperfield při triku využil, byla kombinace optických iluzí. Kouzelník byl skrytý za plentou, přičemž při vstupu do zdi byla vidět jen jeho silueta, která pomocí speciálních světel vytvářela dojem, že se Copperfield noří do zdi. Jenže on se ve skutečnosti potají přesouval v zákrytu techniky, která trik doprovázela. Všemu pak opět výborně pomohly kamery.

Dalším nezapomenutelným kouskem byl kouzelníkův pád do Niagarských vodopádů. Psal se rok 1990 a Copperfield se nechal spoutaný v kleci pustit po vodě přímo do divokých vodopádů, odkud se měl osvobodit. Iluzionista ale v kleci vůbec nebyl, přestože o tom diváky precizně přesvědčil.

Trik s létáním, poprvé předvedený v roce 1992, zanechal diváky v úžasu. Copperfield se volně vznášel nad pódiem, otáčel se a dokonce procházel obručemi, což dokazovalo, že nepoužívá žádné viditelné dráty. Jenže tato iluze byla dosažena pomocí sofistikovaného systému drátů a výtahů, které byly pečlivě skryté před pohledem diváků.

Nutno podotknout, že i mistr tesař se někdy utne. Copperfield během svých náročných triků často riskoval život a několikrát měl štěstí, že vyvázl jen se zraněními. Jednou dočasně ochrnul a nějaký čas musel strávit na invalidním vozíku, jindy zase utrpěl popáleniny nebo řezné rány.

Foto: John Mathew Smith / Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

David Copperfield v roce 1999

V současnosti vystupuje pravidelně v Las Vegas

David Copperfield aktuálně žije se svojí druhou manželkou Chloé Gosselin v Las Vegas v rezidenci hotelu a kasina MGM Grand, kde pravidelně vystupuje. Jeho první ženou byla slavná Claudia Schiffer, s níž se seznámil během natáčení jednoho z mnoha představení.

Copperfieldova rezidence v Las Vegas je také místem, kde uchovává rozsáhlou sbírku kouzelnických artefaktů a rekvizit, jež používá během triků. Copperfield je známý svou vášní pro historii magie a jeho sbírka je považována za jednu z největších a nejcennějších na světě. Mimochodem také vlastní několik menších bahamských ostrovů a jeho majetek se odhaduje asi na 850 milionů dolarů.

Foto: Unsplash

Hotel MGM Grand, kde Copperfield žije

Mimo profesionální dráhu se Copperfield věnuje také filantropii. Založil projekt „The International Museum and Library of the Conjuring Arts“, který se zaměřuje na uchovávání předmětů spojených s kouzelnictvím a studium historie magie. Dále podporuje různé charitativní organizace, zejména ty, které se zaměřují na děti a vzdělávání.

Dvojitá česká stopa

Kromě toho, že Copperfield mnohokrát vystupoval v Česku, se tuzemským fanouškům ukázal i v televizní reklamě propagující pivo Gambrinus. To se v krátkém spotu pokoušel nechat zmizet, ale marně. Na plechovku plzeňského piva tak nevyzrál. A nevyšel mu ani vztah s českou modelkou Máriou Petličkovou, s níž měl sice po dlouholetém vztahu dvě děti, ale z chystané svatby v roce 2011 sešlo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz