Hlavní obsah

Nikola Tesla a jeho bizarní svět osobních rituálů. Zřejmě trpěl obsedantně kompulzivní poruchou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Neznámý autor; koloroval Ivar van Wooning, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Říká se, že každý génius má v sobě kus šílence. Nikola Tesla se se svojí obsesí nijak netajil. Ono to totiž ani utajit nešlo.

Článek

Nikola Tesla byl jedním z nejvlivnějších vědců a inženýrů své doby, který zásadně přispěl k pokroku v oblasti elektřiny a magnetismu. Narodil se 10. července 1856 srbským rodičům v Rakouském císařství, chvíli také studoval v Praze, ale většinu života prožil ve Spojených státech.

Jeho nejvýznamnějším příspěvkem bylo zavedení střídavého proudu (AC), který umožnil efektivnější přenos elektrické energie na velké vzdálenosti, na rozdíl od tehdy rozšířeného stejnosměrného proudu (DC). Kromě toho Tesla vyvinul také mnoho dalších technologií jako třeba Teslovy cívky nebo Teslovy turbíny. Zároveň je považován za otce bezdrátové komunikace. Jeho vynálezy a inovace měly zásadní vliv na moderní elektrotechniku a stály u zrodu mnoha současných technologií, které dnes považujeme za samozřejmost. Jeho jméno nese i americká automobilka Tesla, stejně tak jako známý český výrobce elektroniky.

Teslův svět byl plný bizarních rituálů

Ačkoli byl Tesla brilantním myslitelem a vědcem, jeho osobní život byl přinejmenším zvláštní. Dnes bychom zřejmě jeho chování klasifikovali jako projevy velmi vážné obsedantně kompulzivní poruchy (OCD). K tomu všemu byl velmi pověrčivý.

Jednou z nejvýraznějších charakteristik vynálezcova chování byla jeho fascinace číslem tři. Tesla tak často chodil třikrát kolem budovy, než do ní vstoupil a umýval si ruce třikrát za sebou. Tím však nekončíme. Byl přímo posedlý tím, aby čísla, se kterými pracoval, byla dělitelná třemi. Miloval tak hlavně trojku, šestku a devítku. Pokud bydlel v hotelu, vyžadoval, aby číslo jeho pokoje bylo dělitelné třemi, a pokud tomu tak nebylo, odmítal v takovém pokoji zůstat.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Tesla při jednom ze svých experimentů v roce 1891.

Kromě posedlosti číslem tři měl Tesla i jiné rituály, které ukazovaly na jeho možné OCD. Měl silnou averzi k určitým objektům, zejména ke šperkům, přičemž perlové náhrdelníky ho doslova odpuzovaly a odmítal být v přítomnosti lidí, kteří je nosili. Tato averze byla tak silná, že pokud si někdo v jeho blízkosti vzal perlový náhrdelník, Tesla se cítil fyzicky nepříjemně a nechtěl s těmito lidmi komunikovat. Dále se o něm vědělo, že byl extrémně citlivý na hygienu a čistotu. Když zrovna neměl rukavice, které nosíval, odmítal si potřást rukou s lidmi, protože se obával přenosu nemocí. Posedlost hygienou byla součástí jeho denní rutiny.

Spekuluje se dokonce, že právě chorobný strach z virů a bakterií stál za jeho celoživotním panictvím a odmítáním jakéhokoliv vztahu se ženou. Ačkoliv se mu opačné pohlaví zjevně líbilo, nedokázal si snad ani představit, že by se jeho rty měly dotýkat rtů někoho jiného, natož pak že by měl mít se ženou pohlavní styk.

Jeho pověrčivost a neobvyklé zvyky šly ruku v ruce s hypersenzitivitou. Tesla trpěl extrémní citlivostí na hluk, světlo a další podněty, což přispívalo k jeho izolovanosti a samotářství. Jeho smysly byly natolik citlivé, že dokázal slyšet velmi vzdálené zvuky, což ho často vyčerpávalo a narušovalo mu koncentraci. Tento stav vedl k tomu, že se často stranil lidí a raději trávil čas sám, ponořený do své práce, která mu ani nedávala spát.

Jeho pracovní den začínal v devět ráno a obvykle končil v hluboké noci. Mezitím zvládl procházku, která měla 13 kilometrů a zaplaval si 33 bazénů. Večeřel po osmé večer, předtím si ale musel příbor vyleštit osmnácti ubrousky a odhadnout krychlový objem servírované porce. Tento rituál prý dodržoval od útlého dětství. Než šel spát, což bylo často i ve tři hodiny ráno, stokrát zaťal prsty na nohou.

Foto: Volné dílo, Wikimedia

Excentrický génius

Tesla si byl vědom svých zvláštností a často o nich otevřeně hovořil. Tvrdil, že tyto návyky a rituály mu pomáhají dosáhnout vyššího stupně koncentrace a umožňují mu efektivněji pracovat na vědeckých objevech. Některé z jeho zvláštností jej prý provázely celý život, jiné si vypěstoval v průběhu dospělosti. Ačkoliv určité zvyky zabíraly mnoho času, Tesla si na jeho nedostatek nestěžoval. Razil teorii, že nepotřebuje moc spát, čímž ztracený čas dohání.

Vynálezce zemřel 7. ledna 1942 v úctyhodných 86 letech v New Yorku. V Teslově době nebyla OCD známá, respektive chápána jako psychické onemocnění, a jeho chování bylo vnímáno spíše jako excentrické. Nicméně skutečnost, že přes své neobvyklé zvyky dosáhl tak mimořádných vědeckých úspěchů, je důkazem neobvyklé geniality, kterou byl tento muž obdařen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz