Hlavní obsah

Harmonizační pobyt - tzv. adapťák a pokusy o zpestření akce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patocka Otakar - Časopis NGS

Ke zpestření akce může dojít tak, že místo tradiční návštěvy hradu či zámku odpovědná osoba vybere jakési zastrčené místo, děti se k němu vypraví oklikou, pěšky a přes pár překážek a úkolů a na místě mají dát dohromady historii, vymyslet pověst aj.

Ano, část osob ho organizuje dlouhá léta. Vedle zkušenosti, přehledu a kontroly se tu objevuje též rutina. Může být trochu nebezpečná, ale řešením není aktivní účast v tzv. adrenalinových aktivitách.

Článek

Při vědomí cílů, jak jsme se o nich již dříve zmiňoval / viz odkazy dole /, si nepředstavujme, že budou děti vehnány do nucené aktivní účasti v tzv. adrenalinových aktivitách. Žádné skoky z výšky či sestup do hlubokých jeskyní a ani jiné kroky a děje, při nichž by mohlo hrozit riziko. Vlastně by nemělo, neboť se jich zúčastnily již tisíce osob před nimi a procento potíží a úrazů je velmi nízké. Nižší než u spontánní a amatérské činnosti. Naprostá jistota a bezpečnost patrně nikde a nikdy neexistuje. Konečně, vzpomeňme, jak špatně skončilo pár dětí a možná i dospělých, kteří se vydali na pouť či do zábavního parku a došlo k závadám na atrakcích. Za všechny uvedu pád řetězového kolotoče. Nebyl jediný.

Ano, můžeme napsat, že v nadpise zmíněnému druhu pobytu by někdy slušelo více nápaditosti, vynalézavosti a právě též odvahy. Dříve jsem uvedl, že část osob ho organizuje dlouhá léta. Vedle zkušenosti, přehledu a kontroly se tu objevuje též rutina. Může být trochu nebezpečná, neboť pořádající osoba má myšlení - „tohle vše je přece jasné, proč to zdlouhavě vysvětlovat?“. Přičemž zapomíná, že ona sice jede na svůj sedmnáctý pobyt, ale pro děti kráčí o premiéru. Netvrdím, že vícenásobné opakování bývá na škodu. Opravdu máme osvědčené postupy a praktiky, díky nimž se podaří děti lépe poznat, naladit, prověřit a především stmelit. Není chybou si občas pozvat někoho, kdo se na probíhající akci podívá tzv. jinýma očima. Nemusejí být nutně silně kritické. Více hlav více ví, jak se mezi lidmi říká.

Se zvýšenou pravděpodobností se shodneme, že mezi zájmy, potřeby a touhy dětí v nastupujícím dospívání patří samostatnost a nezávislost. Chtěly by pro sebe více prostoru a méně kontroly.Na druhé straně si v nedostatečném rozsahu uvědomují, že jejich pozměněný postup musí jít ruku v ruce se zvýšením osobní odpovědnosti. Ne každému se samozřejmě líbí, ale tak by měl proces fungovat. Jak by mohl vypadat dopad na harmonizační pobyt?

Nechal jsem se inspirovat několika zkušenějšími kolegy a kolegyněmi. Jeden konkrétní příklad vypadá, že děti dostanou seznam předmětů, které mají mít s sebou. Nad některými se spolu s rodiči podivují, neboť nikdo neobdržel žádoucí vysvětlení. Spíše je jim bližší nabíječka mobilního telefonu než kupříkladu neprůhledný šátek či dvacet metrů dlouhá nit. Leckdo si leccos pomyslí a spekuluje, avšak jde o pokyny ze školy, tak je splní. Část rodičů shání bližší podklady. Většinou nikoli u zadávající paní učitelky, ale oslovuje jiné rodiče, nejlépe kamarádky - matky dětí ve vyšším ročníku. Až když uslyší nebo si přečtou, na co uvedené a další předměty poslouží, uklidní se a dotáhnou domácí část přípravy do cíle. Bylo by zajímavé sledovat, kolik jich svému dítěti smysl prozradí. Čeho se asi tak dočkáme?

Osobně bych si troufal odhadnout, že půjde o většinu, aby se naplnil současný praktikovaný přístup - co nejvíce ochránit děti. V duchu si říkají - „snad vydrží to utrpení, až bude muset jít v neznámém prostředí dvacet metrů se zavázanýma očima“ atd. A někdy před dítětem nebo v jeho přítomnosti nahlas probírají, jaký je smysl akce. Neměly by děti raději sedět někde v klubovně a sledovat krátký naučný film? Nejlépe aby pocházel z oblasti, o jakou se jejich potomek zajímá, aby mohl v navazující debatě excelovat a upozornit na sebe. Získal by dobré jméno hned na počátku druhého stupně docházky. Naopak z jiné skupiny matek a otců zazní - jen ať je trochu protáhnou přírodou, doma pořád jen sedí a jsou očima přilepeni na displej mobilního telefonu. Poučením je, že nikdy se škola nezavděčí všem. Příště se seznámíme s programem, který snese označení - odvážné kroky.

PS: předchozí materiály k tématu lze najít na:

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-harmonizacni-pobyt-tzv-adaptak-a-oc-v-nem-jde-88197

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-harmonizacni-pobyt-tzv-adaptak-a-pribeh-jedna-88449

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-harmonizacni-pobyt-tzv-adaptak-a-pribeh-dva-a-tri-88642

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-harmonizacni-pobyt-tzv-adaptak-a-prvni-zaver-89389

Článek je veřejně dostupný na adrese (která slouží i pro sdílení) https://medium.seznam.cz/clanek/patocka-otakar-harmonizacni-pobyt-tzv-adaptak-a-druhy-zaver-89603

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz