Hlavní obsah
Lidé a společnost

Britský televizní doktor Mosley: tak trochu jiná Kateřina Cajthamlová

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SBS On Demand, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=149323378

Televizní doktor Michael Mosley byl ve Velké Británii kýmsi, jako je u nás lékařka Kateřina Cajthamlová. V názorech na hubnutí a zdravý životní styl se ti dva ale významně rozcházeli.

Článek

Slavný britský televizní lékař Michael Mosley začátkem letošního června náhle zemřel. Stalo se tak během jeho dovolené v Řecku, kdy se sám vydal na kratší a fyzicky nepříliš náročnou túru. Pravděpodobně naprosto podcenil řecká vedra, která jsou letos v této oblasti skutečně extrémní.

Zahodil lékařskou kariéru

Život Michaela Mosleyho byl nesmírně pestrý. Zajímavý je už fakt, že vystudoval dvě vysoké školy s velmi rozdílným zaměřením. Na Univerzitě v Oxfordu získal titul z oborů filozofie, právo a ekonomie a následně se stal bankéřem v londýnském City, po dvou letech se překvapivě ještě rozhodl studovat medicínu a měl v úmyslu stát se psychiatrem. Jenže v rámci specializace přišlo rozčarování a rozhodl se, že po získání diplomu medicínu vykonávat nebude. Namísto toho se nadchl pro televizní vysílání a stal asistentem produkce v BBC. Zatímco řada lidí v televizi mu doporučovala, aby s tímto způsobem prestižní kariéru v medicíně nazahazoval, jeho lékařští kolegové mu radili pravý opak, „protože to zní moc zajímavě“. Rozhodl se u BBC zůstat a konečně tak objevil prostředí, které mu dokonale vyhovovalo.

Postupně se Mosley stal výkonným producentem mnoha vědeckých pořadů. Před kameru se sám prvně postavil v roce 2007, přičemž jeho nejslavnějším pořadem se stal ten s názvem „Věřte mi, jsem doktor“ (Trust Me, I´m a Doctor). Dalším úspěšným pořadem byl ten s názvem „Mozek: Tajná historie“, který se věnoval dějinám neurovědy a psychologie. Ten se vysílal v roce 2011 a Mosley v něm například popisoval, které mozkové anomálie jsou charakteristické pro psychopatii. Testy empatie, které pak před kamerami vyzkoušel na sobě, odhalily, že on sám takové charakteristiky má. Odborník, který šetření následně interpretoval, však dodal, že existuje spousta lidí, kteří nejsou psychopati, ale mají tyto rysy. „Jsem s i poměrně jistý, že nejsem psychopat. Ale věděl jsem, že to (podstoupit veřejně takové testování - pozn. autorky) je riziko,“ dodal později v rozhovoru pro The Guardian.

Tasemnice sledoval kamerou

Michael Mosley ve svých pořadech nikdy neváhal vyzkoušet přímo na sobě četné experimenty nebo dosud neověřená doporučení. Jedním z nejzajímavějších pokusů byl ten, kvůli kterému v sobě po několik týdnu dobrovolně hostil tři několikametrové tasemnice. Chtěl tak ověřit, zda má jejich přítomnost vliv na některé alergie a autoimunitní onemocnění. Spolykal proto larvy tasemnic, které získal ze skotu v africké Keni. Během týdnů, kdy se v jeho tenkém střevě vylíhly a rostly, nepociťoval žádné zdravotní potíže. Aby patřičný zážitek měli i jeho diváci, spolkl také malou kameru, která uvnitř jeho trávicího traktu sledovala veškeré dění a počínání parazitů. Během experimentu Mosley dokonce paradoxně nabral jeden kilogram váhy a tvrdil, že při některých potížích skutečně mohou přinášet některé zdravotní benefity. Údajně dokáží tlumit následky zánětu. Po odvysílání pořadu ještě poskytl své exkrementy vědcům ze Salford University, kteří pracovali na odhalení infekce parazitem v raném stádiu. „K nelibosti své rodiny jsem tak nějaký čas skladoval svá lejna doma v mrazáku,“ přiznal v nedávném rozhovoru pro The Guardian. Po pokusech s tasemnicí pak divákům názorně předvedl, jak náš organismus reaguje například na vši a pijavice. Sledujícím ale podobné pokusy nedoporučoval.

Přežít otcovu smrt

Kromě experimentů Mosley proslul propagací některých výživových stylů. K zájmu o diety a stravovací styly ho přivedlo zjištění, že sám trpí cukrovkou 2. typu. Lékař mu předepsal lék metformin, ten ale Mosley odmítl užívat. „Protože můj táta onemocněl cukrovkou v mém tehdejším věku a měl komplikace včetně srdečního selhání a demence a zemřel ve věku 72 let,“ řekl před osmi lety v rozhovoru pro The Guardian. Začal se proto zajímat o to, co by mohl dělat jinak. Nejprve prošel mnoho výzkumů o dlouhověkosti a zjistil, že jednou věcí, která na ni má vliv, je snížení příjmu potravy zhruba o dvě třetiny. Nedovedl si představit, že by už trvale každý den konzumoval o tolik méně jídla, proto se zaměřil na výzkum z Chicaga, který ho zaujal. Nabízel možnost snížit potravu o dvě třetiny nikoliv v průběhu dne, ale v průběhu týdne. Metoda tzv. přerušovaného půstu se mu zdála daleko přijatelnější. Následně skutečně začal dodržovat dietu 5:2 (pět dní normální stravování a dva dny půstu). Nečekal, že to bude mít zásadí důsledky i pro jeho onemocnění diabetem. „Ale moje váha klesla a glukóza se od té doby drží stále v normálním rozmezí,“ zmínil. Po několika letech potvrdil, že se pro něj přerušovaný půst stal rutinou, o které už nemusí přemýšlet. Nyní pravidelně drží stravování ve formě 6:1 a pouze v případě, že přibere na váze, vrací se dočasně k přísnější variantě 5:2.

Ve velké Británii pak tento typ stravování zpopularizoval, a to zejména odvysíláním jednoho z dílů pořadu BBC Horizont, který nesl název „Jezte, držte půst a žijte déle“. Zároveň prosazoval nízkosacharidovou středomořskou dietu kombinovanou s půstem, která doporučuje denně zkonzumovat pouhých 800 kalorií. Za propagaci této nízkokalorické stravy byl ale kritizován odbornou britskou veřejností ve Velké Británii. Organizace Red Pen Reviews, která poskytuje strukturované odborné recenze na knihy o výživě a zdraví, udělila jeho knize „The Fast Keto“ skóre pouhých 58 procent za vědeckou přesnost, nicméně zároveň dospěla k závěru, že tato dieta „by měla způsobit ztrátu hmotnosti a zlepšit zdraví většiny lidí, kteří mají nadváhu nebo diabetes 2. typu. Některé aspekty této diety jsou ale zbytečné a ztěžují její dodržování.“

Cajthamlová v kalhotech?

Právě v oblasti názoru na výživu se Mosley do značné míry liší od české televizní doktorky Kateřiny Cajthamlové, která se proslavila pořady jako Jste to, co jíte nebo DoktorKA. V nich tedy zábavnou formou pomáhala edukovat veřejnost v oblasti zdraví a zdravého hubnutí. Zatímco Cajthamlová pravidelně doporučovala divákům, aby se o vhodném způsobu ztráty nadbytečných kil nejprve poradili se svým praktickým lékařem, Mosley neměl problém tzv. střílet do vlastních řad a je přesvědčen, že lékaři toho o výživě ve skutečnosti mnoho nevědí. Zmiňoval, že na univerzitě se o výživě nedozvěděl téměř nic ani on ani jeho syn, který tento obor absolvoval teprve nedávno. Lékaři se podle něj během svých studií seznámili se zastaralými doporučeními jako je vyhýbat se máslu či vejcím a preferovat rostlinné margaríny, což současnému poznání dávno odporuje. Kateřina Cajthamlová by ale jistě nesouhlasila ani s půsty, striktním omezením kalorií nebo nízkosacharidovým stravováním. Jsou to pouhé tři měsíce, kdy v jednom rozhlasovém pořadu prohlásila například to, že „přerušovaný půst je nezdravá móda“. Zatímco Cajthamlová je v přístupu k půstu přísná a zdůrazňuje, že půsty mají primárně duchovní rozměr, trochu jiný postoj k nim má její někdejší televizní „parťák“ a známý výživový poradce Petr Havlíček, který s ní před lety natáčel pořad Jste to co jíte. Z jeho současných videí na internetu je zřejmé, že i on je zastáncem přerušovaného půstu. Sám jí jen dvakrát denně a také výrazně snížil počet zkonzumovaných sacharidů.

Michael Mosley se od české televizní lékařky lišil i v mnoha jiných ohledech. Cajthamlová nikdy nešla do žádných experimentů sama na sobě a zřejmě by ani nikdy nepodpořila ty, jejichž výsledek může mít neblahé zdravotní důsledky. Mosley právě na tom založil svou úspěšnou kariéru. Edukoval laickou veřejnost a přilákal diváky k televizi mnoha svými netradičními pokusy. Kromě těch zmíněných, provedl i mnoho méně experimentů, které mohli lidem pomoci přehodnotit svůj způsob života. Zkoumal například to, proč jsme optimisty či pesimisty a co můžeme udělat proto, abychom změnili svůj náhled na svět. V jiném pořadu zase odhalil, jak devastující vliv má na naše zdraví dlouhodobé sezení. V pořadu „Jen jedna věc“, který se vysílal na BBC Radio 4, pokaždé zkoumal jednu nepatrnou věc, kterou bychom mohli zlepšili své zdraví. Inspiraci bral od posluchačů, kteří mu posílali tipy jako je například hlasité čtení poezie, večerní horká koupel, hraní na hudební nástroj nebo vaření rajčat pro zvýšení jejich zdravotních přínosů.

Poslední pořad Michaela Mosleyho, jehož premiéra byla v Británii naplánována právě na druhou polovinu letošního června, byla prozatím stažena. Nečekané úmrtí muže, který chtěl zjistit, jak dožít vyššího věku, než jeho otec, skončila zcela náhle a nečekaně v jeho 67 letech.

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-naslo-se-telo-pohresovaneho-britskeho-moderatora-potvrdily-recke-urady-40475483

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Mosley_(broadcaster)

https://web.archive.org/web/20240606123009/https://www.theguardian.com/society/2016/may/22/michael-mosley-ecigarettes-miracle-menace-tv

https://region.rozhlas.cz/pust-ma-primarne-duchovni-vyznam-dulezite-je-neco-si-odeprit-rika-katerina-8968245

https://www.redpenreviews.org/reviews/fast-800-keto/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz