Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konstruktivní kritika peněz pro první dámu byla smysluplná a úspěšná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Polské velvyslanectví v Praze, CC BY 3.0 pl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=149070645

Eva Pavlová na Polském velvyslanectví v Praze v roce 2024.

I když se zapálení fandové první dámy snaží často za pomoci dezinformací rozmazat hradní blamáž, kritici mohou slavit. V této kauze zabránili nekompetentnímu rozhazování peněz, odhalili nečekané a zůstalo jen pár otazníků.

Článek

Fanoušci prezidentského páru nyní mohutně mlží a dělají ze sebe neználky (pokud jimi skutečně nejsou). Prý nechápou, proč bylo kolem peněz pro první dámu tolik humbuku. Prezidentovi byly peníze sníženy a v té samé výši byly přiděleny jeho paní. Tak o co jde? O hodně.

Jde o důvěru v Pražský hrad. Ta ostuda je totiž větší než rudé trenky vlající na Hradě. Úřad prezidenta ztratil opět důstojnost. Původní znění novely zákona totiž neobsahovalo snížení peněz pana prezidenta. Skutečný záměr byl tedy vyplácet peníze prezidentskému páru (resp. první dámě) navíc. V novele opravdu není ani slovo o snížení prezidentských náhrad. Není podstatné, kdo takovou drzost s penězi navíc navrhl, ale zodpovědnost za ni má Pražský hrad, který tuto verzi v pozměňovacím řízení prosadil (pokud ovšem mluví ministr Jurečka pravdu, což Hrad částečně zamlžuje, protože variant prý bylo víc).

Že něco na Hradě neklape, lze usuzovat i z videa s panem prezidentem, v němž se nedůstojně obhajoval, že on nežádal peníze navíc. Pak tedy kdo? A proč má jít právě o 30 % z náhrad pana prezidenta?

Ve videu byl i pěkně brunátný. Buď z rozčílení, že někdo jedná za jeho zády (pak by si měl na Hradě sjednat klidně řád a pořádek), možná z nachlazení nebo nějakého jiného důvodu, při němž se lidé červenají. Těžko totiž lze uvěřit tomu, že by nevěděl o konstrukci prezidentských náhrad, které jsou roky záměrně tak vysoké, aby pokryly potřeby i první dámy. Krom toho prezident nikomu nepředkládá, na co náhrady použije.

Vysvětlení poskytl i bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky:

Výsledkem je, že schválený „přílepek“ je vlastně zbytečný. Tak proč kolem něho bylo tolik humbuku? Protože prezidentský pár nemá společné jmění manželů a žije v 19. století? Možná si peníze rozděluje podle dosažených hodností? Svého špinavého prádla ale mohl veřejnost ušetřit. Kvůli tomu, že se doma neuměl dohodnout, musel stát přijmout dokonce i novelu zákona.

A nebo je pravdivější, že armádnímu páru šlo od samého počátku o 100 tis. navíc, a když hamižnost u veřejnosti tvrdě narazila, sehráli všichni zainteresovaní divadelní hru o reciprocitě, předem připravenou?

Související články:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz