Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyjádření pana prezidenta budí další rozpaky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mojmir Churavy – Vlastní dílo, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=140719832

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou Pavlovou v Jelením příkopě Pražského hradu na akci zasazování 90. stromu Olgy Havlové u příležitosti výročí jejích nedožitých 90. narozenin.

Na síti X se objevilo krátké video s prohlášením pana prezidenta, který v něm obhajuje a vysvětluje chystaný finanční příjem 95 tis. pro manželku od příštího roku. Jenže video vyvolává další rozpaky.

Článek

V úterý 8. října 2024 v čase 19:40 se na síti X objevilo video, kterým pan prezident cítil potřebu vyjádřit se k navrhovanému finančnímu zajištění své paní a nepřímo se přihlásil k jeho autorství. S vyjádřením však přichází až po silně negativní odezvě obyvatel země. Po poslechu si mnoho lidí řekne, že mluviti stříbro, mlčeti zlato.

Naprosto nepochopitelně ve videu postavil na stejnou úroveň práci prezidenta s prací první dámy a s tím spojenými výdaji. Bez mrknutí oka přešel, že pouze on kandidoval a byl zvolen při veřejně známých pravidlech odměňování hlavy státu. Paní Pavlová nebyla ani volena, natož zvolena. Její úloha první dámy není státní funkcí, není povinností, ale dobrovolnou činností. Toto oba ještě před volbami museli velmi dobře vědět. Není ani známo, že by pan prezident někdy usiloval o změnu odměňování předcházejících prezidentských párů. Dokud nešlo o něho a jeho paní… O změně postavení první dámy by ale nejlépe mělo rozhodnout referendum, nikdo jiný.

Kriticky ve videu tvrdí, že považuje za nefér, aby první dáma za službu (vlasti) neměla hrazené sociální a zdravotní pojištění, nebyla jí doba služby započítána do důchodu. Lépe na odtržení vrchnosti od života občanů v podhradí ale nemohl ukázat. Osoby bez zdanitelných příjmů se totiž mohou přihlásit k dobrovolné účasti na důchodovém i zdravotním pojištění jako samoplátci. A doba placení se jim do důchodu započítá.

Jako zatažení za záchrannou brzdu na poslední chvíli působí tvrzení, že nikdy nežádal o navýšení prostředků, ale naopak chtěl, aby část jeho náhrad (určená ovšem i na potřeby rodiny, kdy náklady na bydlení nemá žádné!) byla převedena na manželku. Aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi. V minulosti byl výklad vysoké částky náhrad vysvětlován MF ČR a NKÚ tak, že má sloužit i manželce a právě proto jde o vysokou částku. Takže slova pana prezidenta znějí sice hezky, leč s nimi veřejnost seznamuje s křížkem po funuse a vyznívají poněkud neznale. Důkaz, že svůj požadavek učinil ještě před medializací, který by byl veřejný a nebylo ho možné zpochybnit z možného antedatování, (zatím?) chybí. Navíc agendu první dámy už Pražský hrad zajišťuje. A také jde o to, z jaké částky se budou vypočítávat odvody státu, o jaký pracovněprávní vztah nakonec půjde a na kolik se ve skutečnosti vyšplhají celkové náklady.

Ale posuďte sami:

O jakou práci/funkci tedy ve finále půjde, když placenou pozici „první dámy“ naše zákony neznají? Podotýkám, že ona žádný slib neskládala.

Z případu se tak pomalu stává fraška. Přitom stačilo opravdu málo. Pan prezident si mohl nastavit trvalý příkaz k úhradě a každý měsíc poslat své paní 95 tis. Bez médií a rozhněvání lidí. Ona už by si s penězi jistě věděla rady. Práce je to na 5 minut v internetovém bankovnictví. Pokud to ale takto prezidentskému páru nestačí, vkrádá se otázka, zda nepanuje u prezidentského páru nedůvěra, nebo zda se zářný pár dokonce nerozchází…

Pokud bude krkolomná novela schválena podle prezidenta, přinese současně další problém. Pan prezident si ve skutečnosti navrhuje snížení víceúčelové paušální náhrady, kterou bez dokladů může použít na cokoliv. To ale znamená, že i další prezident, který nebude mít první dámu, musí akceptovat, že bude mít méně peněz k dispozici. Podle mne se Hrad do problematiky začíná ještě více zamotávat.

Mám pocit, že u veřejnosti by pan prezident více zabodoval, kdyby oznámil, že se o paní postará i bez zaangažování státu, a uznal, že navrhované řešení moc nedomyslel a nepovedlo se mu. A vše kolem peněz pro manželku by po vojensku rázně ukončil. Ona tolik výdajů zase mít ani nemůže.

Popravdě řečeno, prezidentský pár je ve skutečnosti velmi nadstandardně zajištěn až do konce života. Propírat veřejně jeho finanční kejkle se většině lidí ani moc nechce. Kdyby na ně takto nedůstojně sám neupozornil. Mělo mu být přece jasné, jak bude část veřejnosti reagovat.

A pokud jde o naši reprezentaci a službu první dámy, na kterou se pan prezident odvolává, tak některou rád oželím. Nevadí mi, že neumí moc anglicky, ale vadí mi, že nás pak jede reprezentovat:

Další hřebík do rakve koalice a svého prezidentování ale zatloukl pan prezident úspěšně. To se musí nechat.

Tak, jak se v minulosti pan prezident střízlivě vyjádřil k válce na Ukrajině, tak v tomto případě se pohybuje nepromyšleně na hodně tenkém ledě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz