Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jako učitel vydělává víc peněz na soukromých lekcích než ve škole, ale nesmí se k tomu přiznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Učitelská profese je základem naší společnosti. Poskytuje vzdělání a formujeme budoucnost studentů. Ale co když vám řeknu, že jsou tu učitelé, kteří vydělávají více peněz na soukromých lekcích než ve školních lavicích? Ano, je to možné.

Článek

Učení musí být pro toho, kdo učí vášní a způsobem, jak inspirovat a vést mladé lidi. Vyučující na veřejné škole, ale aby se uživili, musí nabízet soukromé doučování. A nejde jen o finance. Vyučování na soukromých lekcích umožňuje individuálně se zaměřit na potřeby jejich studentů a dovoluje poskytnout tu nejlepší výuku, kterou si zaslouží.

Při soukromých lekcích jsou schopni vyvinout zájem a nadšení pro daný předmět. Pak je hned vidět, jak se studenti postupně zlepšují, roste jim zdravé sebevědomí a získávají nové znalosti. To je pro učitele zcela určitě naplňující a věřím, že jim dává mi silný pocit uspokojení. Mnozí učitelé si také právě proto přivydělávají doučováním, i když to okolí nikdy nepřiznají. Stává se to trendem mezi učiteli nejen u nás, ale po celém světě. Je to výhodný způsob, jak využít své dovednosti a dobře si vydělat.

Učení pro ně není jen profesí, je to jejich vášeň. Každý den mají příležitost utvářet budoucnost svých studentů a inspirovat je, aby naplno využili svůj potenciál. Není však žádným tajemstvím, že učitelské povolání s sebou často nese finanční problémy. Proto se mnoho pedagogů, obrátilo na soukromé doučování jako na způsob, jak si vydělat více peněz a uživit se. Podle nedávných studií jsou platy učitelůve srovnání s kolegy v EU nízké, přičemž noví učitelé vydělávají méně, než je průměr EU. V důsledku toho je až o 30 % vyšší pravděpodobnost, že učitelé budou mít druhé zaměstnání. Zde přichází na řadu soukromé doučování. Nejenže poskytuje další příjem, ale také umožňuje nabízet cílená individuální doučování, která odpovídají specifickým potřebám doučovaných studentů.

Lze si vybrat, existuje velká poptávka po soukromých lekcích šitých na míru a po individuální výuce. Mnoho rodičů a studentů dává přednost individuálnímu doučování před velkými doučovacími skupinami, protože jak děti, tak jejich rodiče si cení individuálního přístupu. Důvodem je, že to umožňuje skutečně se zaměřit na silné a slabé stránky každého studenta a poskytnout mu tu nejlepší výuku. Soukromé doučování však může být náročné, zejména pokud jde o řízení času. A právě zde přicházejí ke slovu moderní aplikace k doučování. Zefektivňují tyto úkoly a umožňují doučovatelům, maximalizovat počet hodin doučování a oslovit více studentů.

Nejde však jen o peníze. Soukromé doučování dává pocit naplnění a hrdosti na svou práci. Vidět své studenty, jak pod dobrým vedením rostou a dosahují úspěchů, je opravdu k nezaplacení. Umožní to také rozšířit učitelské dovednosti a prozkoumat různé oblasti mimo obvyklé učební osnovy. Pro učitele, kteří si chtějí přivydělat, existuje nespočet vedlejších zaměstnání, ale doučování je nejpřínosnějším a nejefektivnějším způsobem, jak si doplnit příjem a zároveň dělat to, co je baví – učit.

Takže ano, jako učitel si doučováním vyděláte víc než ve škole. Ale nejde jen o finanční stránku věci. Soukromé doučování umožňuje změnit životy jednotlivých studentů a nabídnout jim individuální výuku a vedení na jejich studijní cestě. Dává to příležitost rozvíjet se jako pedagog a zkoumat a testovat nové výukové metody. A co je nejdůležitější? To musíte vědět sami, možná vám to připomene, proč jste si tuto profesi vůbec vybrali.

Anketa

Souhlasíte s tím, že učitelé veřejných škol by měli mít možnost zvyšovat svůj příjem pomocí soukromého doučování?
- rozhodně ano
93,5 %
- v některých případech ano
4,3 %
- asi ne
0 %
- rozhodně nesouhlasím
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz