Hlavní obsah

Alarmující nedostatek dětských psychiatrů. Politici zde selhali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

O čem se nemluví - krize v českém zdravotnictví!

Článek

České a moravské rodiny se ocitají v bezprecedentní situaci, kdy odborníci a politici vehementně doporučují rodičům, aby své děti v případě problémů neodkladně objednali k dětskému psychiatrovi. Toto doporučení je však jen polovinou příběhu, a bohužel tou snadnější částí.

Reálný problém leží v alarmujícím nedostatku dětských psychiatrů a absurdně dlouhých čekacích lhůtách, které mohou dosáhnout až jednoho roku. Tento stav je nejen frustrující, ale také potenciálně nebezpečný pro duševní zdraví dětí.

Dlouhé čekací lhůty: Kde je příčina?

Nedostatek dětských psychiatrů je problém, který má mnoho příčin. Nízké finanční ohodnocení, vysoká pracovní zátěž a nedostatek podpory jsou jen některé z faktorů, které vedou k tomu, že mladí lékaři nevidí tuto specializaci jako atraktivní volbu.

Navíc, i když se najdou ti, kteří se rozhodnou pro tuto náročnou profesi, čelí pak obrovskému množství administrativní práce a přetížení systému.

Dopady na rodiny a děti

Důsledky této krize jsou devastující. Děti s vážnými psychickými problémy, jako jsou deprese, úzkostné poruchy nebo poruchy chování, zůstávají bez potřebné odborné péče. Čekací doba, leckdy delší než rok, je pro tyto děti nesnesitelná a často vede k eskalaci problémů, které by mohly být včasným zásahem odborníka minimalizovány.

Rodiče jsou zoufalí, protože vědí, že jejich děti potřebují pomoc, ale nemají kam se obrátit.

Politici a odborníci neustále opakují, jak je důležité, aby rodiče hledali pomoc pro své děti co nejdříve. Toto doporučení se však zdá být odtržené od reality. Navzdory jejich dobře míněným radám je situace v praxi zcela jiná. Kde je systémová podpora? Kde jsou konkrétní kroky k nápravě tohoto stavu?

Co je potřeba udělat?

Je nezbytné, aby vláda a kraje přijaly okamžitá a účinná opatření. Zvýšení finančních prostředků pro dětskou psychiatrii, snížení administrativní zátěže pro lékaře a vytvoření atraktivnějších podmínek pro tuto specializaci by mohly být prvním krokem. Také je nutné více investovat do vzdělávání a motivace nových odborníků.

Závěrem

Situace je opravdu kritická a vyžaduje okamžitou akci.

Milí politici a političky, pokud se nepodaří tento problém rychle řešit, bude to mít dlouhodobé a závažné následky pro celou generaci dětí.

Rodiny, které hledají pomoc by měly mít přístup k potřebné péči bez zbytečného odkladu. Je načase, aby slova politiků a odborníků byla podpořena konkrétními činy.

A propos, kde skončila opakovaná předvolební vzletná slova o prioritě rodiny a že se musí podporovat?

Prameny a další informace:

https://www.asociacebezpecnaskola.cz/2023/04/17/pediatrickych-psychiatru-je-nedostatek-stat-zaspal/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-system-detske-psychiatrie-se-hrouti-zlepsit-ho-ma-telemedicina-229561

https://www.tribune.cz/zdravotnictvi/proc-maji-detsti-psychiatri-tolik-prace/

https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/rodice-jsou-zoufali-lekari-pretizeni-v-kraji-je-nedostatek-detskych-psychiatru-2.html

www.uzis.cz

https://mzd.gov.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz