Hlavní obsah
Krása a fitness

Shyb: Cvik, který je 80 % populace zapovězen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

Když se chlapi potkají v hospodě, pravděpodobně je nenapadne otázka: kolik shybů kdo zvládne? K měření imaginární síly se obvykle často využívá bench-press nebo hmotnost činky, s níž se posiluje biceps.

Článek

A je to skutečně škoda, protože shyb patří mezi vůbec nejefektivnější cviky nejen na posílení zad a celé zadní části těla, ale zároveň se jedná o jeden z nejlepších cviků obecně. Budování síly zadního řetězce (zad) má klíčový význam pro udržení zdravého postoje a eliminaci možných bolestí v těle, což je další neocenitelný přínos. Pojďme se tedy podrobněji podívat, jak dosáhnout takového přítahu na hrazdě.

Zapomeňte na silné ruce, myslete na silná záda

Když se někdo obrátí na mě s touhou zvládnout přítah na hrazdě, často používá slabé ruce jako argument proti. Podobné myšlení pak mají i ti, kdo se sice dokáží přitáhnout, ale jejich úsilí končí po třech nebo čtyřech opakováních. To je významný omyl. Hlavní část práce zde totiž odvádějí zádové svaly. Pro jejich zapojení je nezbytné naučit se aktivovat lopatky.

O důležitosti lopatek

Lopatky plní v našem těle několik funkcí. V tomto případě se zaměřme na to, že správná a funkční práce lopatek je spojena s bezbolestným fungováním ramen. Když lopatky pracují správně, pomáhají eliminovat nadměrnou zátěž horních trapézů, což je skvělá prevence proti přetěžování a bolestem ramen. Tímto způsobem mohou také významně přispět k prevenci tenisového nebo golfového lokte. V případě shybu nám pak lopatky pomáhají zapojovat široký sval zádový, na který cílíme.

Nebojte se používat gumu

Dobře, nacházíme se v situaci, kdy visíme na hrazdě a naše tělo spíše podléhá gravitačním zákonům než našim pokynům k pohybu vzhůru. V této fázi neváhejte využít gumu jako pomocníka. Ve většině kvalitních posiloven jsou k dispozici, takže se nebojte o ni požádat. Přechod od silnější gumy k slabší by měl proběhnout až ve chvíli, kdy bez problémů zvládnete čtyři série po osmi až deseti opakováních. Pokud se vůbec nedokážete přitáhnout na hrazdě, počítejte s tím, že dosažení prvního shybu bude vyžadovat zhruba tři měsíce intenzivní práce.

Zařaďte další tahové cviky

Pokud zjistíte, že už není možné udržet se na hrazdě ani s pomocí gumy, doporučuju vám přejít k dalším tahovým cvikům. Skvělou volbou jsou přítahy v předklonu s osou, přítahy KTB v předklonu (Gorilla row), přítahy k ose nebo přítahy na TRX. Samozřejmě můžete využít také klasické stroje a kladky dostupné v posilovně.

Vydržte, bude to stát za to

Shyb není něco, co dostanete zadarmo. Osobně jsem nikdy neměl problém s jeho provedením, ale vzpomínám si na doby, kdy jsem si stanovil ambiciózní cíle, například zvládnout 300 shybů během jednoho tréninku, nebo absolvovat tříměsíční období, kdy jsem každý trénink prováděl 100 shybů navíc nad rámec svého původního plánu. Ačkoliv tedy neznám ten pocit, že neudělám shyb, dobře znám ten okamžik, kdy se zdá, že už nejde přidat další opakování. Věřte mi, že ten první shyb stojí za to. Až ho dokážete, budete chtít přidávat další a další. Důležité je si stále uvědomovat, že každý shyb by měl být proveden zádovými svaly, nikoli pouhým přítahem pomocí rukou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz