Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bájný meč Excalibur má pravděpodobně reálný základ, najdete ho v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Tichý - AI/boredhumans

Excalibur

Kdo by neznal příběh o Artušovi, jeho rytířích u kulatého stolu a všemocném meči Excalibur, který svému majiteli zajistil neporazitelnost.

Článek

Tato dávná báje byla známá dlouho především v Británii. Do všeobecného povědomí se dostala až v roce 1981 díky filmu Excalibur. Pro ty, kteří snad příběh neznají jen krátké připomenutí:

V době, kdy zemřel král Uther Pendragon a Anglie se zmítala v chaosu a bezvládí, se objevilo proroctví, že ten, kdo vytáhne meč zaražený do kamene, bude právoplatným králem Anglie. Pokoušelo se o to mnoho lidí, ale nikdo to nedokázal. Až mladý Artuš, nevlastní syn sira Ectora, meč z kamene snadno vytáhl, čímž prokázal svou královskou hodnost a stal se králem.

Podle jiné legendy měl Artuš získat meč od „Paní z jezera“. V uvedeném filmu se podařilo obě legendy spojit, když Artuš poprvé meč vytáhne z kamene a poté, co se mu jej povede zlomit, mu jej „Paní z jezera“ opravený vrátí.

Ve všech verzích legendy je Excalibur více než jen mečem; je symbolem královské moci a autority. Má zvláštní schopnosti a často je spojen s magií či nadpřirozenými silami. Když Artuš zemře po bitvě u Camlannu, jeho věrný rytíř sir Bedivere vrací meč do jezera, což uzavírá cyklus jeho královské vlády.

Samotné jméno meče Excalibur však poukazuje možná na to, že měl být vytažen z kamene, protože jeho jméno by mohlo být pravděpodobně odvozeno z latinského „ex calce liberatus“, což v překladu znamená „vysvobozený z kamene“.

(Latiníci by snad mohli podotknout, že překlad „calce“ je chybný, protože znamená „vápno“ nebo „vápenec“, ale ve starověkých textech se stejným výrazem často označoval kámen nebo skála.)

Může však mít tato legenda nějaký reálný základ?

V italském Toskánsku v provincii Siena se nachází kaple Montesiepi, která je postavena kolem tajemného meče zaraženého do kamene. O tomto meči se dlouho vedly spory a mnozí jej považovali za falzifikát. V roce 2001 však byla provedena analýza, která potvrdila, že meč pochází skutečně z 12. století. Samotná kaple byla postavena na příkaz biskupa z Volterry v roce 1183.

Foto: Sailko, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Kaple Montesiepi

Podle legendy meč do skály zarazil rytíř Galgano Guidotti, který jej použil jako kříž k modlitbě, při které Bohu přislíbil, že svou zbraň již nikdy proti nikomu nepozvedne. Potom zde údajně žil jako poustevník.

Foto: cisko66, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, prostřednictvím Wikimedia Commons

Meč zaražený do skály v kapli Montesiepi

Galgano Guidotti se narodil v roce 1148 a podle dochovaných dokladů zemřel 3. prosince 1181. Kaple tedy byla nad jeho hrobem postavena pouhé dva roky po jeho smrti. Na místo začali docházet ve velkém počtu poutníci, kteří hlásili mnohé zázraky. Proto již v roce 1185 začal kanonizační proces, který Galgana prohlásil za svatého.

Zda meč do kamene skutečně zarazil sám Galgano může být podle některých vědců sporné, nicméně jak analýza potvrdila, jedná se o meč, jehož styl i složení kovu odpovídá 12. století. Někdy v minulosti byl pravděpodobně při pokusu o vytažení zlomen, nicméně v kameni se nachází celý zbytek čepele, který má stejné složení, jako viditelná vnější část. Během dalších výzkumů byla pomocí radaru pod kamenem potvrzena dutina velká přibližně 2 × 1 metr, která by svou velikostí odpovídala hrobce. Je tedy možné, že kámen s mečem byl na hrob umístěn jako symbolický náhrobek, do kterého byl meč zasekán až po Galganově smrti.

V kapli byly také nalezeny mumifikované lidské paže. Podle legendy prý byly useknuty těm, kteří se pokoušeli meč vytáhnout a nepovedlo se jim to.

Podobnost obou legend o Artušovi a Galganovi při tom nemusí být vůbec náhodná. Tvůrci seriálu „Historická akta X“ na kanále National Geographic v jednom z dílů poukazují na nápadnou podobnost jmen Galgano a Gawain. I když je to nepravděpodobné, nelze zcela vyloučit, že Galganovo jméno bylo v anglických legendách zkomoleno. Ostatně zkomolení, nebo záměrná úprava jména by nebyla ojedinělá. Artušův kouzelník Merlin má pravděpodobně svůj předobraz v keltském prorokovi Myrddinovi.

Sir Gawain byl Artušovým nejvěrnějším rytířem, v některých příbězích je také zmiňováno, že mohl být synem Morgany le Fay, Artušovy nevlastní sestry.

Vlastně nezáleží na tom, jestli byl Galgano předlohou pro Gawaina, ani jestli meč v kapli Montesiepi byl vzorem pro příběh o Excalibru. Artušovské legendy jsou tak jako tak velice poutavé a možná spojitost s reálným mečem jim jen přidává na tajemnosti.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Galgano_Guidotti

https://mru.ink/cs/sword-in-the-stone/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l_Artu%C5%A1

https://cs.wikipedia.org/wiki/Excalibur

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz