Hlavní obsah
Lidé a společnost

Na ostrově bájného Minotaura byl objeven labyrint

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ministry of Culture, CC BY-SA 4.0

Starořecké mýty jsou dodnes fascinující a staly se předlohou pro mnoho filmových zpracování. Proto bychom jen sotva našli někoho, kdo nikdy alespoň nezaslechl jméno Minotaurus.

Článek

Podle legendy soupeřil Mínós o vládu na Krétě se svými bratry. Modlil se k Poseidonovi, aby mu na znamení přízně poslal bílého býka, kterého měl obětovat na Poseidonovu počest. Jenže Mínós se nakonec rozhodl, že si krásného býka ponechá. To Poseidona natolik rozzlobilo, že za trest přiměl Mínóovu manželku Pasifaé, aby se do býka zamilovala. Ta pak nechala řemeslníka Daidala vyrobit dutou dřevěnou krávu, do které se schovala a s býkem se spářila. Následně porodila syna Asteria.

Jednalo se o netvora s lidským tělem a býčí hlavou, který když vyrostl, byl divoký a živil se lidským masem.

Král Mínós proto nechal pro Daidala postavit obrovský labyrint, do kterého nevlastního syna zavřel. Nevěrné manželce král přichystal smrt. Kdokoli se odvážil do labyrintu vstoupit a zabloudil v něm, stal se Minotaurovi obětí.

To je jen začátek rozsáhlé legendy o bájném Minotaurovi. Podle báje měl být labyrint vybudován nedaleko paláce v Knóssu na Krétě. To, co bylo po staletí považováno za čistou fikci, by však mohlo mít alespoň částečně reálný základ.

Nedaleko města Heraklion se během budování radaru pro letiště nalezly základy stavby, která vypadá jako bájný labyrint. Stavba radaru kvůli tomu byla zastavena. Starověké základy mají kruhový tvar o průměru asi 48 metrů a zabírají přibližně 1800 metrů čtverečních. Skládají se z osmi kruhových prstenců se zdmi o tloušťce 1,4 metru a výšce 1,7 metru. Uprostřed se nachází kruhová stavba o průměru 15 metrů. Celý komplex je rozdělen do čtyř zón řadou stěn, které různě protínají základní prstence.

Stavba tak připomíná bludiště, protože jednotlivé místnosti jsou vzájemně propojeny pouze úzkými otvory.

Foto: Ministry of Culture, CC BY-SA 4.0

Labyrint

Archeologové stáří stavby odhadují na 2000 až 1700 let před naším letopočtem. Tím by spadala do období prvních mínojských paláců.

Podle sklonu stěn měla centrální stavba pravděpodobně kuželovitý tvar, případně jej mohla uzavírat klenba.

Nález velkého množství zvířecích kostí naznačuje, že se jednalo o obydlí, ale nelze vyloučit, že stavba měla rituální účel.

Samozřejmě je nepravděpodobné, že by stavbu obývalo stvoření podobné bájnému Minotaurovi. Nicméně je možné, že se stavba stala inspirací tohoto příběhu. Mínojci býka uctívali, proto jej můžeme najít na mnohých vyobrazeních na keramice, stěnách i soškách, které jsou dodnes během vykopávek nacházeny. Je tedy možné, že když starověcí Řekové osídlili Krétu a našli zbytky této stavby, spojili ji s nalezenými vyobrazeními býka, a to dalo základ vzniku báje.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz