Hlavní obsah
Aktuální dění

Boj o ČEZ bude bolet. Kolik za své akcie chtějí minoritní akcionáři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vláda Petra Fialy chce protlačit zákon, který by jí fakticky umožnil ovládat ČEZ. Minoritním akcionářům z řad českých miliardářů se to ale nelíbí. Kolik chtějí za své akcie?

Článek

O rozdělení ČEZ se sice mluví už dlouho, ale energetická krize související s válkou na Ukrajině tohle téma opět oživila.

O co jde? Jednoduše o to, že vláda chce rozdělit ČEZ na dvě společnosti. Jedna – kterou by 100% vlastnil stát – by se pravděpodobně soustředila na výrobu elektřiny a výstavbu nových bloků jaderných elektráren a druhá by se zabývala „jen“ distribucí elektřiny – ta by zůstala soukromníkům.

Jenže aby vláda mohla tohle rozdělení realizovat, potřebovala by podle současného zákona souhlas 90 % všech akcionářů a stát přitom vlastní jen 70% podíl akcií.

Zbylých 30 % patří zahraničním fondům a 140 tisícům více či méně drobných vlastníků (mezi nimi jsou i čeští a slovenští miliardáři okolo banky J&T nebo Pavel Tykač. O tom, odkud jsou zahraniční fondy, jsme psali zde). A ti se svých akcií levně vzdát nechtějí.

Aby jim vláda nemusela za potřebné akcie vyplácet „moc“, navrhla změnu zákona, který by na valné hromadě umožnoval rozdělit „společnost strategického zájmu“ souhlasem jen 85 % přítomných akcionářů (oproti 90 % všech akcionářů).

Pozměněný zákon by tak fakticky znamenal, že by si stát dokázal prosadit rozdělení ČEZ sám.

Je dvojnásobek fér?

Kroky vlády se samozřejmě nelíbí minoritním akcionářům, kteří se bojí, že by za své akcie dostali málo peněz. Vládu dokonce podezřívají z toho, že celá windfall tax byla jen jejím (úspěšným) pokusem o krátkodobé snížení ceny akcií, kterého by využila k jejich levnějšímu vytěsnění, což se ale zatím nestalo.

Aktuální cena akcií ČEZ na pražské burze činí zhruba 940 korun, ale miliardáři by údajně chtěli o dost víc. Klidně až dvojnásobek. V současnosti se totiž evropské energetiky obchodují i za třináctinásobky očekávaných zisků, což v případě ČEZ vychází na nějakých 1690 až 1950 korun na akcii.

Tolik vláda ale téměř určitě nedá a akcionáři ji tak budou moci žalovat (což ale ještě neznamená, že úspěšně). Naopak, kdyby jim vláda vyšla vstříc, mohl by ji zase žalovat kdokoli jiný za porušení povinnosti péče řádného hospodáře.

A kdyby se náhodou podařilo najít rozumný kompromis, který by se obešel bez žalob, stejně schytá obrovskou kritiku za „zmrzačení“ českého kapitálového trhu, protože obchodování s akciemi ČEZ tvoří 30 % všech obchodů na pražské burze.

Jinými slovy boj o ČEZ bude ještě hodně zajímavý a jisté je jen to, že „dobře“ rozhodně nedopadne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz