Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo je Zwyrtek Hamplová, která chce segregovat romské děti, a proč je tak populární?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

„Možná kdyby se udělaly samostatné třídy pro romské děti, vybudujeme jim ty rovné šance do budoucna. Není to diskriminace, je to naopak prostě úplně rozumný krok,“ řekla Jana Zwyrtek Hamplová v horní komoře Parlamentu a rozpoutala bouři.

Článek

Rasistickými nápady Zwyrtek Hamplové se asi nemusíme příliš zabývat. Po pravdě i ona už má na kontě řadu zajímavějších výroků. I díky nim její příspěvky na facebooku „lajkuje“ v průměru víc lidí než příspěvky Andreje Babiše, a to přestože má zhruba čtyřikrát méně sledujících.

Takže: Kdo je Jana Zwyrtek Hamplová?

Vystudovaná právnička a advokátka ve vlastní advokátní kanceláři v Mohelnici (pro veřejnou správu a veřejné právo), mimo jiné právník roku 2019 ve své kategorii, bývalá poslankyně, členka ČSSD, a bývalá novinářka, jíž ale na Aktuálně.cz zakázali publikovat poté, co například psala, že povinné nošení roušek ve školách je protiústavní.

Mnozí ji označují také za aktivistku a dezinformátorku, která dlouhodobě šíří nepravdivé informace o pandemii covidu nebo ruské agresi na Ukrajině.

Sama je prý ale na označení dezinformátorka hrdá, „protože to považuje za důkaz toho, že mluví pravdu“.

Hoaxy a dezinformace

Když ji ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek překřtil na Janu ‚Dezinfo‘ Hamplovou poté, co tvrdila, že všeobecný nedostatek léků v lékárnách souvisí s očkováním proti covidu, tak už tak hrdá nebyla a požadovala veřejnou omluvu za komolení jména.

Své přezdívce ale dostála, když jindy zase sdílela hoax, že hygienici vyzývají k mimořádnému vyšetření a preventivní prohlídce na tuberkulózu v souvislosti s výcvikem ukrajinských vojáků ve vojenském újezdu v Libavé, za což se ale později omluvila s tím, že jej ale „měla z důvěryhodné adresy“.

Ještě víc se ale Hamplová ztrapnila, když koncem loňského roku vyzvala ministry, aby prověřili, zda energetické firmy neodpojují domácnostem elektřinu. Tehdy reagovala na příspěvek anonymního facebookového účtu, podle kterého elektrikář ČEZ z jižní Moravy „poslední měsíc nedělá skoro nic jiného, než chodí odpojovat důchodcům a samoživitelkám elektroměry“, zatímco „ho brečící matky prosí, aby mohly dovařit alespoň poslední oběd.“

Jenže brzy se vysvětlilo, že ČEZ na jižní Moravě vůbec nepůsobí.

Víc srdíček než Andrej

Takže, jak se tahle paní vlastně dostala do Senátu?

Poctivou a dlouhodobou prací na sociálních sítích, kde vystupuje výhradně proti vládě. Její příspěvky oslovují podobnou cílovou skupinu jako SPD, ale jsou psané „lepší“ i „hezčí“ češtinou, paradoxně působí inteligentně a vlastně jsou i dost „milé“ a plné srdíček.

Také proto je „lajkuje“ v průměru víc lidí než příspěvky Andreje Babiše nebo kohokoli jiného. Čistě na sociálních sítích jde možná dokonce o nejvlivnější političku.

Svou kampaň Hamplová logicky stavěla z velké části na kritice vládních opatření a vystoupila i jako mluvčí na protivládní demonstraci na Václavském náměstí, kde zaznívaly mimo jiné hlasy podporující Rusko a Vladimira Putina a kde oproti ostatním působila vlastně jako docela moudrá sova.

V kontextu toho všeho tak její výroky o segregaci romských dětí – pro ní typicky zalité starostlivou omáčkou (přece to děláme pro jejich dobro) – vlastně ani nemohou nikoho překvapit.

Její jméno si ale zapamatujte. Politické strany se o ni ještě poperou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz