Hlavní obsah
Aktuální dění

Sorry jako. Ať senioři platí koncesionářské poplatky stejně jako všichni ostatní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

To je zase nápad. Hnutí ANO by z okruhu plátců koncesionářských poplatků chtělo vyjmout domácnosti seniorů. Přinejlepším je to ale jen další populistický výkřik do tmy a přinejhorším trapná „účelovka“.

Článek

Na ministerstvu se právě jedná o zvýšení koncesionářských poplatků, které aktuálně činí 135 korun za Českou televizi a 45 korun za Rozhlas. Proč jsou úvahy o jeho zvýšení o třetinu naprosto legitimní, jsem psal včera.

O tom, proč je návrh hnutí ANO – osvobodit od jeho placení důchodce – naprosto nesmyslný, napíšu teď.

Jen na úvod: koncesionářské poplatky už dnes nemusí platit lidé s úplným zrakovým či sluchovým hendikepem. Důvod je asi celkem jasný a jen těžko rozporovatelný.

Nelogický nápad na rozšíření této logické výjimky o všechny starobní a invalidní důchodce odkoukalo ANO na Slovensku, kde už funkci tamní televizi a rozhlasu veřejné služby úspěšně komplikuje, ale jeho navrhovatelům přihrál cenné politické body.

Vědomi si svého voličstva pro ně vyrazili i politici z hnutí ANO, pro jejichž šéfa by navíc šlo o dvojnásobné vítězství.

Na jedné straně by Babiš získal hlasy, které ho při současném vládním chaosu mohou vrátit k „moci“, a na straně druhé by citelně srazil příjmy České televize, která jeho moc dlouhodobě omezuje, za což ji neskrývaně nenávidí.

Státní média v Česku nechceme

S rostoucím počtem důchodců by příjmy ČT teoreticky vyklesaly až k úplné závislosti na státním rozpočtu – v podstatě až k zestátnění a snadné kontrole politických zájmů kohokoli, kdo bude zrovna u moci. Jako za minulého režimu v Československu nebo současného v Maďarsku.

Asi přitom nepřekvapí, že právě země se zestátněnými médii „veřejné služby“ se těší vůbec nejnižší důvěře v média v celé Evropě. V Polsku a Maďarsku státní televizi důvěřuje sotva čtvrtina občanů.

Pro osvobození seniorů od placení koncesionářských poplatků každopádně neexistuje jediný rozumný důvod. Zvlášť když jsou to právě oni, kdo u televize tráví nejvíc času, a mladí už na ni téměř nekoukají

Jako zdroj informací využívá televizi 97 % seniorů, kterým je televize dostupná. Pro 51 % je televize dokonce hlavním zdrojem informací, což v porovnání s žádnou jinou věkovou skupinou nemá obdoby.

Senioři zkrátka televizi potřebují víc než kdokoli jiný a například na takovou „čé té dvojku“ už snad ani nikdo jiný nekouká, tak proč by za ni najednou měli přestat těch pár korun platit?

Šéf volebního výboru Sněmovny Aleš Juchelka se sice ohání tím, že jim vyrostly výdaje kvůli tomu, jak vláda nezvládá inflaci, ale pravda je taková, že zatímco koncesionářské poplatky jsou od roku 2008 stále na stejné výši, starobní důchody od té doby vyrostly o více než 10 tisíc korun, z 9 tisíc na 19 tisíc.

Protože jim vyrostly výdaje na všechno kvůli tomu, jak vláda nezvládá inflaci. Určitě o tom (vyjmutí seniorů z okruhu plátců koncesionářského poplatku) ve Sněmovně bude řeč.
Aleš Juchelka

Zdražení o šedesát korun by tak senioři nejspíš přežili a kdyby měl Juchelka pocit, že ne, může jim navrhnout třeba slevu na dani ve stejné výši.

Ale sahat na koncesionářské poplatky je z pohledu „pomoci proti Fialově drahotě“ vyloženě trapné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz