Hlavní obsah
Finance

Zapomeňte na úsporný balíček. Díky „Lex ČEZ“ vláda „ušetřila“ 40 miliard za den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Slavný balíček o 58 opatřeních má státu v následujících dvou letech ušetřit až 150 miliard, přičemž reálně to asi bude o dost méně. Vládě se teď ale „povedl“ majstrštyk, kterým potenciálně ušetřila minimálně čtyřicet miliard za jediný den.

Článek

Tím majstrštykem je návrh zákona označovaný jako Lex ČEZ, kterým chce vláda snížit minimální poměr hlasů akcionářů potřebný ke schválení přeměn společností kótovaných na burze z 90 % na 75 % přítomných.

Asi už není žádným tajemstvím, proč to dělá.

Jde jí o to, aby si se svým 70% podílem mohla na valných hromadách prosadit cokoli. Reálně totiž nikdy nedorazí plných 100 % akcionářů, a 70 % přítomných hlasů tak nejspíš bude stačit kdykoli na cokoli.

Třeba na hlasování o rozdělení společnosti na dvě firmy nebo o vytěsnění minoritních akcionářů a získání 100% podílu.

Proč by na veřejně obchodované společnosti měla v tomto ohledu platit jiná pravidla než na soukromé, není nikomu úplně jasné. A stejně tak ani to, proč pražská burza nebo Česká národní banka po oznámení návrhu nepozastavily obchodování s akciemi ČEZ.

Investoři totiž začali panikařit a své akcie hromadně vyprodávat. Ty tak od té doby ztratily už přes 15 % své hodnoty, což se rovná zhruba 130 miliardám korun.

Třicetiprocentní podíl se tak rázem zlevnil o 39 miliard korun.

Třicetiprocentní podíl, o jehož odkoupení bude vláda nejspíš brzy usilovat, se tak rázem zlevnil o 39 miliard korun a klidně může být ještě hůř.

Pro státní kasu je to samozřejmě super zpráva, a to i kdyby už se z toho akcie ČEZ nikdy nevzpamatovaly, protože tržní cena něčeho, co nikdy nechcete prodat, vás přece vůbec nezajímá.

O něco méně super zpráva je to ale pro všechny minoritní akcionáře, kteří o těchto 39 miliard v součtu přišli a hrozí státu žalobami.

Největší ironií na tom všem ale je, že mezi vlastníky akcií ČEZ jsou logicky nejvíce zastoupeni právě voliči vládní koalice, kteří už teď nejspíš přemýšlejí, komu dají v příštích volbách svůj hlas.

Tam snad bude mít na rozdíl od valné hromady ještě stále stejnou váhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz