Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zvýšení spotřební daně roztočí inflaci. Ví to Fialova vláda, nebo ji to nezajímá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Spotřební daň je sice pro státní kasu super příjem a to, že kvůli lobby vinařů, přicházíme o miliardy, není fér, ale je opravdu právě teď nejlepší čas s tím něco dělat?

Článek

Jen pro kontext: V roce 2012 tvořila spotřební daň zhruba 13 % příjmů rozpočtu a státní kasa díky ní nabobtnala o zhruba 140 miliard. Letos se na spotřební dani má vybrat 157 miliard, což ale představuje jen 8 % rozpočtových příjmů.

Pokud by spotřební daň měla stejný podíl jako před deseti lety, přinesla by letos do státního rozpočtu 257 miliard, tedy přesně o sto miliard víc.

Paráda, tak to pojďme vybrat, jako by si řekl ministr financí Stanjura a začal strašit pětiletým plánem zvyšování spotřební daně na tichá vína, cigarety i tvrdý alkohol, který by prý měl „konsolidovat státní rozpočet“.

Jenže!

Zdražit v situaci, kdy stát bojuje s bezprecedentní inflací, tak oblíbené produkty, jako je krabička cigaret nebo půllitr vodky o nějakých deset procent, je hloupost minimálně z jednoho důvodu.

A není jím, že „lid“ potřebuje v těžkých časech alespoň nějakou tu radost, kterou mu chce „asociální vláda“ upřít.

Je to podobné jako s tou daní z nemovitosti – zaplatí ji běžní lidé. Když bude krabička cigaret stát o deset procent víc, lidé prostě zaplatí za cigarety o deset procent víc. Určitě si jich místo deseti nekoupí devět, aby byly „na nule“. A vzhledem k tomu, že každé jedno procento inflace stojí stát jen na úrocích z profiinflačních dluhopisů čtvrt miliardy korun, mohl by se Stanjura s nějakou konsolidací rozpočtu rozloučit.

Další možnost je, že kuřáci začnou ještě rychleji přecházet na e-cigarety, které tolik zatížené spotřební daní nejsou, protože daň se počítá podle hmotnosti tabáku a e-cigarety „mohou, ale také nemusejí obsahovat nikotin“, a z plánovaného výběru nezbude nic…

V případě tvrdého alkoholu by mohly být důsledky zdražení ještě katastrofálnější – stačí vzpomenout na metanolovou aféru.

A kdyby se měla zvýšit daň i u pohonných hmot, byl by to úplný konec.

Sto miliard na papíře sice vypadá krásně, ale ve skutečnosti by byl skoro zázrak, kdyby se ministerstvu financí podařilo díky spotřební daně vybrat jen o desetinu toho víc.

Ale s ohledem na to, za jakou cenu by toho dosáhlo, by se rozhodně nedalo mluvit o žádném úspěchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz