Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podporuji stávku pedagogů z filosofických fakult

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Každý člověk, který patří ke vzdělanější, kultivovanější a morálnější části naší společnosti, by měl podpořit dnešní stávku pedagogů z filosofických fakult.

Článek

Existuje mnoho druhů vzdělání. Některé nižší obory nám vychovávají opraváře, elektrikáře, zedníky, obráběče, řezníky a další nádeníky. Některé vyšší obory nám vychovávají konstruktéry, lékaře, stavaře nebo architekty.

Nejvyšší obory nám vychovávají komplexní osobnosti, které dávají našemu počínání řád a dokáží jej analyzovat v historických, společenských a neposlední řadě morálních souvislostech.

Není náhodou, že se do pedagogů i studentů humanitních oborů strefují právě lidé z nižších oborů, jejichž činnost nemá žádnou nadstavbu. Na jednom facebookovém profilu jsem četl něco, co by mohlo být přímo manifestem buranství, nevzdělanosti a amorálnosti:

"Když stávkuje pekař, není chleba. Když stávkuje železničář, nejede vlak. Co se stane, když stávkuje filosof?

Nevzdělaný buran asi mé články nečte, ale já mu přesto mohu jasně odpovědět. Když stávkují pedagogové a studenti z humanitních fakult, ztrácíme především hodnoty. A ztrácíme i respekt k hodnotám. A to není, jako když jeden den není chleba nebo nejede autobus. Tyto hodnoty totiž ztrácíme navždy. A ztrácí je nejen každý jednotlivec, ale celá společnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz