Hlavní obsah
Názory a úvahy

Češi jako „mistři třídění“? Aneb když třídění ztrácí smysl a přispívá k znečištění plasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stefan Schweihofer / Pixabay.com

V České republice jsme pyšní na to, jak skvěle třídíme, ale všimli jste si někdy, kolik plastu ze žlutých popelnic se vinou lidí rozuteče po okolí? Není v některých situacích lepší vyhodit vše do komunálního odpadu?

Článek

Češi se rádi pyšní tím, že jsou mistři v třídění. Já sama jsem dlouho tento názor sdílela a snažila se třídit odpad, dokonce jsem jako malá „donutila“ své rodiče, aby třídit začali. Avšak postupem času, zvláště po několika zkušenostech zde v Praze, jsem tak nějak začala přemýšlet, jestli naše úsilí o recyklaci skutečně přináší očekávané výsledky, nebo jestli někdy není lepší vyhodit plasty do normální popelnice.

Vítr rozmetá odpadky po širokém okolí

Nejvíce mi to vrtá hlavou v souvislosti s nedávným velkým větrem. Širší okolí na tříděný odpad, se u nás proměnilo v naprostou plastovou tragédii. Všude kolem se válely různé plastové obaly. Přestože papíry se časem rozloží, plastové odpady zůstávají v prostředí mnohem déle a rozpadají se na mikroplasty. Lidé často nechávají víka popelnic otevřená nebo je nacpou tak, že plast doslova přetéká, a tak plasty z těchto popelnic větrem vylétávají, což je pro přírodu vlastně to nejhorší.

Další problém, který pozoruji, je, že i když lidé třídí, často narazí na plné popelnice. Někteří pak své odpadky nechají vedle popelnice v naději, že je popeláři odvezou. To se ale bohužel stává velmi zřídka. Městské služby odvážejí jen to, co se vejde do popelnice, a zbytek zůstává na zemi, kde ho rozmetá vítr, nebo rozhrabávají a roznášejí zvířata.

Foto: Převážně (ne)vážně

Plastový odpad odložený před poloprázdnou popelnicí, Praha, 2024

Radši do běžné popelnice než do přeplněné žluté

Zde v Praze, kde velká část (nebo dokonce všechen?) směsného komunálního odpadu z popelnic končí v malešické spalovně ZEVO, se mi zdá, že rozdíl mezi tříděním a NEtříděním není zas tak markantní. Když vezmu v potaz, že dle výročního shrnutí autorizované obalové společnosti EKO-KOM, která zajišťuje provoz třídícího systému v České republice, se jen 46 % plastových obalů reálně recykluje a zbytek těch, co skončí v žlutých popelnicích (tedy 39 % všech plastových obalů) končí jako energetický odpad (tedy je spáleno), začíná být otázka efektivity a skutečného přínosu naší recyklace poměrně palčivá.

Proto přemýšlím, zda by nebylo lepší, pokud někdo skutečně chce třídit, aby si odnesl své odpadky zpět domů, pokud najde popelnici plnou, než je nechávat venku. Nebo možná by bylo ještě lepší vyhodit je rovnou do směsného odpadu, kde mají aspoň šanci být energeticky využity, a neznečišťovat okolí a prostředí mikroplasty.

Zní to kontroverzně, ale při současném stavu věcí se nemohu ubránit pocitu, že naše snaha o recyklaci nemusí být tak prospěšná, jak jsme doufali. Je čas se zamyslet nad efektivitějšími způsoby, jak chránit naše prostředí, aniž bychom nevědomky přispívali k jeho dalšímu znečištění.

Když už třídíte, třiďte do žlutých popelnic a zavřete víko

Pro ty, kteří mají chuť a odhodlání třídit, ale narazí na plnou popelnici, mám jednoduchý, avšak účinný návrh. Buďte trpěliví a vezměte svůj tříděný odpad s sebou a projděte se po okolí. Uděláte tak něco pro své zdraví a velmi pravděpodobně narazíte na nějakou méně plnou žlutou popelnici určenou pro plastový odpad. Tento malý krok může znít jako nepříjemná nebo zbytečná námaha, ale ve skutečnosti jde o projev hlubšího respektu k přírodě a našemu společnému prostředí. Tímto způsobem nejenže předejdete zbytečnému znečištění okolí, ale také ukážete, že vám záleží na efektivním a smysluplném recyklaci. Věřte, že i malé kroky mohou mít velký dopad, a váš příklad může inspirovat i ostatní.

Odpad nevytvářet je ta nejlepší cesta

Samozřejmě, nejúčinnější cestou, jak řešit problém s plastovým odpadem, je jeho vytváření minimalizovat. Ačkoli se tento článek soustředí na dilema třídění a jeho nezamýšlené důsledky, nesmíme zapomínat, že nejlepší strategií je snižování spotřeby plastů, kde je to možné. Tento přístup nejenže přispívá k ochraně našeho prostředí, ale také podporuje udržitelnější životní styl.

O této tematice jsem psala ve svém článku Češi jako „mistři třídění“? A proč to není zas tak dobrá zpráva, kde jsem více pracovala s dostupnými daty na téma recyklace plastového odpadu v České republice.

Zdroj: Vlastní text autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz