Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Když třpyt znamená problém: EU vede i nadále boj s mikroplasty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JillWellington / pixabay.com

Evropská komise přijala nová opatření proti mikroplastům, která omezí používání mikroplastů a v důsledku i jejich uvolňování do ekosystému. Článek obsahuje shrnutí opatření a jeho dopadu i moji sebereflexi nad dosavadním chováním.

Článek

Evropská komise nedávno ohlásila opatření omezující používání přidaných mikroplastů v produktech. Tento krok, který by měl během příštích 20 let zabránit uvolnění přibližně 500 milionů kilogramů mikroplastů do životního prostředí, je bezpochyby zprávou, kterou mnozí z nás rádi slyšíme.

Přidané mikroplasty

Mikroplasty jsou plastové částice menší než 5 mm. Když se řekne přidané mikroplasty, první, co mě napadne, jsou malé částečky v peelingových krémech nebo třpytky v dekorativní kosmetice a na oblečení. Jak jsem ale zjistila, přidané mikroplasty najdeme v celé řadě dalších produktů od hnojiv po umělé sportovní povrchy. Jejich všudypřítomnost je znepokojivá, ale také svědčí o jejich přitažlivosti a funkčnosti.

Sebereflexe

Na střední škole si ze mě často známí utahovali, že pokud se něco neleskne a nebo netřpytí, není to pro mě dost dobré. Hodně mých věcí, od mého laku na nehty po propisky a trička, bylo doslova poseto třpytkami. Tehdy jsem si (nejen já) nebyla vědoma dopadu, který můžou tyto malé blýskavé krásky mít na naše životní prostředí a zdraví. I v méně vzdálené minulosti jsem párkrát použila nepřírodní peeling a například třpytky jsem používala při kreativních projektech s dětmi nebo pro dekorační účely. Předpokládám, že se jednalo právě o plastové třpytky, které teď budou zakázané.

Na jedné straně mám radost, že dochází k opatření, které chrání naše zdraví i ekosystémy, na straně druhé však nemohu nepovzdechnout nad koncem éry oblíbených třpytivých produktů, které jsem tak ráda používala.

Zásah Evropské unie

Evropská komise se nyní snaží předcházet nekontrolovanému uvolňování mikroplastů do prostředí a nastavuje nová pravidla jejich používání.

Zákaz prvních výrobků s přidanými mikroplasty už vstoupil v platnost minulý měsíc – šlo o nepřilnavé třpytky a mikrokuličky. Na ostatní skupiny produktů bude aplikován v průběhu následujících let, aby výrobci produktů, do kterých se mikroplasty přidávají, měli čas vyvinout alternativy.

Ačkoli se tato pravidla mohou někomu zdát drakonická, je třeba uvědomit si jejich skutečný význam pro ochranu přírody a lidského zdraví. Jde přeci jen o boj s neviditelným nepřítelem, který má dlouhodobé následky pro naše ekosystémy a potravní řetězce. O tom, kde všude se už našly mikroplasty a jaký mají vliv na lidské zdraví, jsem psala v článku na téma recyklace.

Při pohledu na čísla mluví realita zcela jasně: každý rok se v EU použije ohromujících 145 000 tun přidaných mikroplastů. Tyto zdánlivě nepatrné částice se tak dohromady stávají obrovskou hrozbou pro naše ekosystémy. Zvlášť když vezmeme v úvahu, že navržená opatření mají během příštích 20 let zabránit uvolnění půl milionu tuny mikroplastů do životního prostředí – to není jen abstraktní statistika, ale přímá hmotná stopa, kterou bychom jinak nechali naší planetě jako dědictví.

Vděčnost za opatření Evropské unie

Teď, když EU zavádí nová opatření, se zdá, že tato bezstarostná fascinace třpytem bude patřit minulosti. Osobně považuji tento přístup za výhodnější. Jak jsem již zmínila ve svém článku na téma recyklace plastů, regulace shora jako je právě tato, je dle mého tím správným řešením – odstraňuje břemeno odpovědnosti od spotřebitelů, kteří tak nemusí sami činit správná rozhodnutí.

Je pro mě uklidňující vědět, že náš běžný nákup bude o něco ohleduplnější k planetě a nám samým, aniž bychom museli pečlivě studovat každou složku na etiketě, zvlášť u výrobků, kde údaje o složení nejsou tak detailní jako například u potravin. No samozřejmě pokud se vyhneme nákupům třpytivých pokladů z AliExpressu.

Reakce průmyslu a občanské společnosti

Bude zajímavé sledovat, jak na tato opatření zareaguje průmysl a spotřebitelé. Zatímco mnoho výrobců již našlo pro své produkty alternativy k přidaným mikroplastům, jiní budou muset své výrobní procesy značně přizpůsobit. Nepochybně to bude vyžadovat kreativitu a inovace, ale také to může přinést nové příležitosti pro trh s ekologickými produkty.

Dobrá zpráva pro milovníky třpytu

A teď jedna dobrá zpráva: O třpyt nemusíte přijít! Jako ekologičtější alternativy k plastovým třpytkám se nabízejí produkty jako biodegradabilní třpytky z rostlinných materiálů (například kukuřičný škrob), minerální třpytky (například přírodní či syntetická slída), nebo kombinace minerálních pigmentů s rostlinnými vosky. Tyto možnosti sice snižují plastové znečištění, ale i ony mohou nést potenciální negativa, včetně otázek ohledně etického získávání (jako je připad právě přirodní slídy) nebo stále nějakého ekologického dopadu, proto je vždy důležité zvážit i jejich celkový environmentální a sociální vliv.

Krok správným směrem

Je tedy důvod k oslavě? Ano, ochrana našeho prostředí by vždy měla být prioritou. Nová regulace je sice jen taková třpytící se špička ledovce, ale rozhodně se jedná o další krok správným směrem.

Jaké další kroky by podle vás měly být přijaty k ochraně našeho životního prostředí proti plastovému znečištění? Jste rádi, že je toto regulováno? Co uděláte ve svém každodenním životě, abyste snížili svoji plastovou stopu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz