Hlavní obsah
Názory a úvahy

Praha opět bez novoročního ohňostroje: Tradice v troskách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Heiko Stein - uživatel nidan / Pixabay.com

Zamyšlení nad zrušením oblíbené pražské novoroční tradice a jejím dopadem na městský život, turismus a kulturu.

Článek

Letošní rozhodnutí Prahy (opět) zrušit novoroční ohňostroj vyvolalo vlnu nevole mezi mnoha Pražany. Hned na úvod zmíním, že jsem jedním z nich! A to i přestože bych na něj letos ani nemohla, protože jsme ještě pořád u tchyně ve Středomoří (jak jsem psala například zde).

Oficiální důvod zrušení? Vodní ptáci. A petardy jim nevadí?

Dle webu novinky.cz se od ohňostrojů nad Vltavou upustilo kvůli tomu, že řeka představuje významné zimoviště vodních ptáků. Ano, ochrana živočichů a ekosystému je důležitá, ale neměli bychom zapomínat, že jeden dobře organizovaný profesionální ohňostroj má minimální dopad na životní prostředí a může být celkem bezpečně uspořádán i s ohledem na ochranu zvířat?

Navíc i petardy jednotlivců budou jejich zimování rušit. A přestože je v Praze hodně míst, kde se petardy nesmí pouštět, zkušenost mého okolí z minulých let vypovídá o tom, že v době kolem půlnoci duní v centru Prahy „palba“ ze všech stran, a tudíž je vymáhání dodržování pravidel v podstatě nemožné.

Vlastní vzpomínky jsou silné

Pražský ohňostroj byl dle mého názoru vždy něco více než jen světelná show. Byl to okamžik, kdy se město spojilo během oslavy začátku nového roku a rodiny měly společný nezapomenutelný zážitek.

Mé vzpomínky na novoroční (a silvestrovské) ohňostroje v Praze jsou milé a silné. Připomínají mi časy, kdy se naše širší rodina scházela a s očekáváním jsme společně sledovali oblohu a užívali si společně tu krátkou, ale magickou chvíli. Tyto okamžiky byly plné radosti. Před ohňostrojem nebo po něm jsme se stavili v jednom z místních podniků na první společnou večeři v novém roce.

Později, během vysokoškolského studia, jsme se vždy s kamarády vraceli ze silvestrovských oslav na horách prvního ledna brzo odpoledne, abychom všichni stihli (mnohdy i společně) pražský novoroční ohňostroj. A bylo nám všem jedno, jestli bylo prvního ledna pátek nebo neděle. I poslední ohňostroj z roku 2019 si pamatuji velmi dobře. Kdyby mi ten den někdo řekl, že minimálně do roku 2024 žádný další nebude, klepala bych si asi nevěřícně na hlavu.

I jako pro rodiče je pro mě poněkud smutné, že moje děti dosud nezažily kouzlo oficiálního novoročního ohňostroje v Praze. Tyto chvíle byly pro mě v dětství důležité a tvoří mé vzpomínky a chtěla bych, abych teď mohla pomoci vytvořit podobné vzpomínky mým dětem a aby mohly tyto kouzelné okamžiky prožít také.

Navíc mi přijde, že ohňostroje jsou důležitým spojovacím prvkem, při kterém se lidé všech věkových skupin sejdou a oslavují společně. Je to chvíle, kdy zapomeneme na naše rozdíly a jednotně hledíme k nebi. Vzpomínám na rodinné procházky po ohňostroji, návštěvu restaurace, i jízdy přeplněným metrem domu. A to vše svým dětem teď nebudu moct dopřát?

Turismus

Novoroční ohňostroje nejen oživují Prahu, ale lákají i turisty, což má pozitivní dopad na město. Myslím, že každá metropole by měla oficiální oslavu Silvestra či Nového roku pořádat. Má osobní neplánovaná zkušenost s letním ohňostrojem v Düsseldorfu mi ukázala, jak taková událost může zvýšit atraktivitu města a zanechat nezapomenutelné vzpomínky. Praha by měla využít své historické krásy k posílení své pozice jako turistické destinace.

Co najít rovnováhu?

Jako milovník přírody a rodilý Pražák věřím v důležitost rovnováhy mezi ochranou přírody a udržením tradic, jako je ohňostroj k oslavě Nového roku. Novoroční ohňostroj, který spojuje lidi a přináší radost, by měl být zachován ve formě, která respektuje životní prostředí.

Důvody pro zrušení, které bych pochopila

Solidarita s obětmi

Ve světle tragédie na FF UK by bylo samozřejmě naprosto pochopitelné a více než vhodné, kdyby město zrušilo plánované novoroční oslavy, a to jako gesto respektu a solidarity. A to obzvlášť platí pro Prahu, když tyto oslavy obvykle probíhají v přímém okolí místa masakru. Nicméně letošní rozhodnutí o zrušení ohňostroje bylo zveřejněno již výrazně dříve a není tedy motivováno tímto.

Hledání úspor v rozpočtu? Možná ano, ale…

Kdyby magistrát vysvětlil zrušení ohňostroje finančními důvody, veřejnost, včetně mě, by to lépe pochopila.

Ale v této souvislosti je potřeba uvědomit si, že ohňostroje v metropolích mají díky vysoké návštěvnosti nízké náklady na návštěvníka. Novoroční ohňostroj v Praze tradičně přitahoval (deseti)tisíce návštěvníků, a tak cena kolem dvou milionu korun není dle mého názoru nijak závratná.

Zároveň také velké akce jako ohňostroje (a například maratony) přinášejí značný hospodářský přínos městu, a to jak z hlediska turismu, tak podpory místních podniků a celkově pověsti města. Věřím, že tento ekonomický přínos pro město jako takové je vyšší než ona cena za organizaci ohňostroje. Myslím, že tento dvojí přínos činí ohňostroje výhodnou investicí pro Prahu.

Závěrem

Přestože letos v Praze nebudeme mít oficiální novoroční ohňostroj, doufám, že příští rok to bude jiné. Snad se najde řešení, jak oslavit Nový rok s ohledem na pražskou přírodu i tradici.

Moje (asi nesplnitelné) přání by bylo, aby jednou v Praze nevybouchla na Silvestra ani jedna petarda či běžný kupovaný ohňostroj, ale byl na Nový rok jen ten jeden profesionální ohňostroj, na který bychom mohli být hrdí.

Je mi jasné, že se mnou hodně lidí nebude souhlasit, ale za svým názorem si stojím. Asi mám pro ohňostroje i trochu slabost.

Zdroj: Autorský text,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz