Hlavní obsah
Finance

Cena konsolidačního balíčku: Tak a jsme o 23 tisíc Kč lehčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Konsolidační balíček vyjde naši rodinu na 23 tisíc Kč ročně, a to jen bez zahrnutí vlivu změn v DPH. Podrobný rozpis dopadů na naši rodinu a zamyšlení nad načasováním těchto změn.

Článek

Přestože chápu některé aspekty konsolidačního balíčku, jako je zvyšování daně z nemovitosti, vyšší zdanění neřestí či zvýšení ceny dálniční známky, nelze přehlédnout celkový finanční dopad těchto změn na naši rodinu.

Naše rodina přijde ročně minimálně o 23 tisíc

V naší rodině momentálně hospodaříme pouze s jedním příjmem ze zaměstnání a mým rodičovským příspěvkem, který je jen malým zlomkem toho, co jsem vydělávala před mateřstvím (jak jsem už psala zde ve článku o propadu mých příjmů).

Celkový efekt kombinace všech změn zahrnutých v konsolidačním balíčku bude i pro nás finančně náročný. Ačkoliv se může zdát, že několik set korun navíc není tak významná suma (jak se nás snažili přesvědčit naši politici), když se sečte přímý dopad hlavních změn, dostáváme se na částku 23 tisíc korun ročně, což není zanedbatelná částka snad pro nikoho.

Měsíční vyčíslení

Zdá se vám 23 tisíc ročně hodně? Položkově to u nás představuje měsíčně „navíc“ oproti současné situaci následující položky:

  • 800 Kč za nemocenské pojištění,
  • 300 Kč za zdanění nadlimitních benefitů poskytnutých zaměstnavatelem,
  • 500 Kč za školku (zrušené školkovné),
  • 200 Kč za daně z nemovitostí,
  • snížení státní podpory na stavební spoření o 80 Kč,
  • 65 Kč za dálniční známku,
  • 5 Kč za zvýšení daně z lihu.

Celkem tedy přibližně 1950 Kč měsíčně „navíc“oproti letošku, což činí přibližně 23 tisíc korun ročně.

Poznámka k zdanění firemních benefitů

Všechny typy zaměstnaneckých nepeněžních benefitů budou osvobozeny od daně do výše poloviny průměrné mzdy, což je přibližně 22 tisíc Kč ročně. Na první pohled to tak může vypadat, že zaměstnanci přijdou jen daň z malé částky přesahující tento limit, ale realita je složitější. Mnoho zaměstnanců může přijít o významnou část příjmů, a to pokud se zaměstnavatelé nerozhodnou udržet současnou úroveň benefitů. V naší kalkulaci jsem předpokládala, že úroveň benefitů zůstane stejná a zahrnula pouze jejich zdanění. Vzhledem k velkému rozsahu benefitů, které dostáváme, jsem vycházela spíše ze střízlivého odhadu jejich hodnoty. Kdyby je zaměstnavatel nakonec zrušil, bude to pro nás znamenat tisíce korun navíc.

Hlavní problém: Vše najednou

Problémem tohoto konsolidačního balíčku je, že všechny tyto změny přicházejí najednou a byly, řekla bych, oznámeny celkem na poslední chvíli. To vytváří situaci, kdy každá rodina, bez ohledu na své finanční zázemí, pocítí výrazný dopad na svůj rozpočet. A když politici mluví o „pár stovkách korun“, měli by si uvědomit, že pro mnoho rodin, včetně naší, to znamená tisíce ročně – což je částka, kterou nelze jen tak přehlédnout.

Vliv DPH? Zajisté významný, ale těžko vyčíslitelný

Když přemýšlím o dopadech konsolidačního balíčku na náš rozpočet, nemohu přehlédnout i ty změny v DPH, které jsou natolik rozsáhlé, že je těžké až nemožné odhadnout, jak významně ovlivní náš rodinný rozpočet.

V mé předchozí kalkulaci jsem proto vůbec nezahrnula dopady změn v DPH. Jen při pohledu na širokou škálu položek, u které se sazba DPH zvyšuje z 10% na 12%, mi je jasné, že jen toto bude několik tisíc ročně. Toto zvýšení sazeb DPH se mj. dotkne takových věcí jako léky, vodné a stočné, náklady na vytápění a teplou vodu, ubytovací a stravovací služby, vstupenky do kulturních a sportovních zařízení.

Další důsledky konsolidačního balíčku pro každého z nás

Zvýšení daně právnických osob z 19 na 21 procent může vést k vyšším cenám zboží a služeb. Tím pádem každý z nás jakožto zákazníci zaplatíme více, což znamená, že konsolidační balíček bude mít na nás ještě výrazně větší finanční dopad.

Závěrem

Výsledkem je, že ačkoliv se jednotlivé položky zdají být malé, jejich součet představuje finanční břemeno nejen pro naši rodinu a nakonec bude skoro určitě i větší než těch 23 tisíc korun. Přestože s některými aspekty těchto změn souhlasím, nemohu si pomoct, ale cítím se poněkud frustrovaná. Představte si pak, jak frustrující musí být tyto změny pro ty, kteří s nimi nesouhlasí vůbec. To je něco, co by politici měli mít na paměti - dopady jejich rozhodnutí se dotýkají životů všech, ať už s nimi někdo souhlasí, nebo ne. Je důležité, aby byly tyto změny komunikovány s ohledem na jejich široké dopady a s pochopením pro rozmanité situace, v nichž se občané mohou nacházet.

Zdroj: Autorský text, vlastní výpočty, informace o konsolidačním balíčku a DPH:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zmeny-dph-2024-osvc-dpp-dpc-doprava-skolstvi_2312270500_ako#1

https://www.uctovani.net/clanek.php?t=Zmena-sazeb-DPH-v-roce-2024&idc=543

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz