Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tasemnice Jana Wericha. Viděla jsem ji na vlastní oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 8.3.2024

Co spojovalo Jana Wericha (ano, „toho“ Wericha) a tasemnici? Že o ní mluvil, že o ní zpíval nebo že ji v sobě nějakou dobu nosil? Anebo vše výše uvedené? A jak mohl někdo jeho tasemnici vidět v 21. století? Vše zodpovím v tomto článku.

Článek

Jan Werich, jedna z nejzářivějších hvězd českého umění, je známý svým vtipem, talentem a nezapomenutelným přínosem do světa divadla a filmu. Příští rok si budeme připomínat 120. výročí narození této legendy, která svým dílem a nezaměnitelným humorem zůstává duchem stále mezi námi. Je to jako by nás skrze příběhy a anekdoty stále bavil a poučoval.

Jeho jméno se však neváže jen k uměleckým kruhům. Spojuje se také s méně obvyklým tématem, které by mohlo vyvolat jak zvědavost, tak rozpaky: tasemnicemi. Ano, čtete správně. Tasemnice, ty parazitičtí „červi“, od kterých si většina z nás raději drží distanc, mají se jménem Jana Wericha nečekaný vztah.

Tasemnice občas chytnou Češi i dnes

Tasemnice jsou fascinující, i když podle mně trochu nechutné bytosti. Existuje zhruba téměř 50 druhů, které mohou parazitovat v lidském těle, zatímco běžně se u lidí vyskytuje asi 10 druhů. Některé z nich, jako je tasemnice bezbranná nebo tasemnice liščí, si lidé mohou pořídit i v Čechách, například po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa nebo lesních plodů. Ačkoliv jsou v ČR případy nákazy poměrně vzácné, zaznamenali jsme i u nás v nedávné minulosti drobné epidemie, jako ta na Opavsku, nebo lokální problémy s tasemnicí liščí z nedostatečně umytých lesních borůvek. Jsou pro nás tak připomínkou, že paraziti jsou stále mezi námi.

Méně známá, ale o to více zvláštní, je tasemnice dlouhočlenná, která je u nás extrémně vzácná. A právě s touto tasemnicí se pojí ta nejzajímavější historka spojující parazity s Janem Werichem.

Jan Werich a „jeho tasemnice“

Legenda v přírodovědeckých kruzích praví, že posledním Čechem, který se nakazil tasemnicí dlouhočlennou, nebyl nikdo jiný než právě Jan Werich. Tato historka, která by mohla znít jako vtip z repertoáru samotného Wericha, má podle všeho reálný základ. Během mých studií na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze jsme se o této tasemnici dozvěděli jako o „Werichově tasemnici“ a mohli se na ní i během praktik z parazitologie podívat. Werich ji ústavu „daroval“ a je tak dodnes uchovaná jako exemplář v nálevu jako trvalá připomínka herce i jeho nepříjemného setkání s tímto parazitem. Snažila jsem se dohledat i její vlastní fotku, abych se s vámi o ní podělila a připomněla si, z jakého je preparát roku, ale bohužel neúspěšně. No, musím si v těch starých fotkách udělat pořádek…

Nebylo mi popravdě tenkrát úplně jasné, zda je to pravda, že to je opravdu Werichova tasemnice, nebo jestli si z nás naši profesoři jen nedělají legraci… Nicméně po letech jsem si na to vzpomněla a našla i oficiální zdroj potvrzující, že Werichova spojitost s touto tasemnicí není jen albertovsko-viničnou legendou.

Zajímavostí, která je zmíněná na Wikipedii, je, že staří Řekové považovali prasata jako nečistá asi právě kvůli přítomnosti tohoto parazita. To pak pravděpodobně inspirovalo i proroka Mohameda k zákazu konzumace vepřového masa v Koránu.

A co tasemnice v písni Že se nestydíte?

V souvislosti s Werichem a tasemnicemi nesmím opomenout zmínku o písni Že se nestydíte (takhle kazit dítě)  z Vest Pocket Revue, první hry Osvobozeného divadla, kde parazita zmiňují:

[…] Že se nestydíte takhle kazit dítě,
když nemá zdravé plíce.
Vždyť takové děcko nesmí dělat všecko,
dostane tasemnice
. […]

Tento hudební výlet do humoristického zpracování tématu, které by jinak mohlo vyvolávat rozpaky, je důkazem Werichovy schopnosti proměnit cokoli v příležitost k smíchu a zábavě.

Werichův citát s tasemnicí

V tomto článku jsem také našla jeden Werichův citát o humoru, kde tasemnici zmiňuje:

„Humor se nedá naučit. A snad ani odnaučit. Humor je vztah k životu a k lidem. Kdo humor nemá, je chudší než ten, který se s humorem narodil… Jestliže mluvíte o pokračovatelích našeho humoru, pak musíte o nás hovořit také. Humor pokračuje. Jako řetěz pokračuje tím, že na článek navazuje další článek. A koneckonců i tasemnice neustále pokračuje, ale tasemnice je příživnice neboli parazitka, a tudíž nemá s humorem nic společného. Neboť humor není parazit.“

Tento citát podle mne odhaluje pohled Jana Wericha na humor a jeho místo ve světě. Werich, který si dokonce ve svých dvaceti dvou letech uměl dovolit kritizovat primitivní a podbízivý humor, který občas zaplavuje divadla a televizní obrazovky, vnímal humor jako neoddělitelnou součást života a vztahů mezi lidmi. Pro Wericha humor tak nebyl pouhým nástrojem k vyvolání smíchu, ale projevem hlubokého porozumění životu a lidem, s nimiž sdílíme svět.

Zajímavé je, jak ve svém vyjádření spojuje humor s přírodním světem, konkrétně s tasemnicí. Werich zde podle mne používá tasemnici jako metaforu pro něco, co se snaží pokračovat, přestože je ve své podstatě parazitické, a kontrastuje ji s humorem, který považuje za pozitivní sílu, jež přináší bohatství do lidských životů. Werich se s problematikou tasemnic setkal nejspíše před tímto prohlášení, což dodává další rozměr jeho humoristickému a filozofickému přístupu. Bez ohledu na to, zda tato slova pronesl před nebo po své osobní zkušenosti s tasemnicí, jedno je jisté: Werichův duch a jeho jedinečný pohled na humor a život zůstávají s námi i nadále, připomínajíc nám, že pravý humor je dar, který obohacuje jak toho, kdo ho v sobě má, tak i svět kolem něj.

Závěr

Spojení Jana Wericha s tasemnicí možná na první pohled působí jako bizarní kombinace, avšak při bližším pohledu odhaluje nejen fascinující příběh z historie vědy, ale také ukazuje, jak může být i takovéto neobvyklé téma zdrojem zábavy a inspirace.

Přírodovědecká fakulta UK (a k ní náležející ústavy) má více zajímavých exemplářů jak z rostlinné, tak živočišné říše, které mají studenti (a některé i návštěvníci) možnost vidět, ale o tom třeba někdy jindy.

A kdybyste se chtěli dozvědět něco o jiném parazitu, toxoplasmě, tak o ní jsem lehkým tónem psala ve svém dřívějším článku Jak mě výzkum profesora Flegra přiměl věřit, že mám toxoplazmózu.

Zdroje:

Potvrzení, že se jedná opravdu o tasemnici Wericha a pár obecných informací o tasemnicích: Roman Kuchta, Časopis ŽIVA 5/2015:

Citát Wericha o humoru a tasemnicích v tomto článku:

Výskyt Tasemnice liščí v ČR:

Výskyt Tasemnice bezbranné v ČR:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz