Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Tak vám zase přidali, chátro učitelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tak už zase dostanete přidáno, co? A není vám to blbý, když máte pořád prázdniny a jste ve dvanáct, maximálně ve dvě doma? Tohle poslouchá pravidelně asi každý učitel. Neprávem.

Článek

Pokud by se mi zvýšil plat pokaždé, když se o tom mluví v médiích, nemusela bych už chodit do práce. Každoročně se už v lednu objeví první titulky o navýšení učitelských platů, druhá vlna přijde před letními prázdninami, pak se debatuje v podstatě celý podzim, přijde vyjádření aktuálního ministra školství, který vysvětluje, že platy učitelů jsou priorita a rozhodně všichni dostanou a diskuze pod internetovými články je zase v plném proudu. Dozvíme se, jak si nic nezasloužíme, jak dostáváme pořád, jak nic neděláme, jsme v podstatě neustále doma, neumíme učit a mnoho dalších perel. Nadávky a snižování učitelské profese nejsou výjimkou.

Ani rok 2023 nebyl co se týče financí jiný, sodu jsme dostali zejména za oněch magických 130 % zaručených zákonem. Že je to jen kouzlo s čísly a v roce 2024 na tuto hranici stejně nedosáhneme, je jedna věc a je v podstatě pochopitelná, z něčeho se to přece počítat musí, ale stát tuto částku garantuje pouze učitelům, a to bude v rozpočtu každé školy znát. Přesto si minimálně do listopadu většina učitelů myslela, že si přece jen trochu polepší, a ještě před Vánoci podepíše nový platový výměr. Ministr školství všechny rychle vyvedl z omylu. Kromě toho, že před jednodenní stávkou monotónně opakoval, že jsme jediní ze státních zaměstnanců, kteří dostanou přidáno, a ještě to mají zákonem garantované (škoda, že nevykřikoval také, že jsme byli jediní, kdo rok předtím přidáno nedostal a škoda, že zapomněl na profese, které přidáno dostanou - a to do základu), sdělil, že do tabulek nepůjde nic, vše půjde do nenárokové složky.

Ano, jako ředitelku školy mě těší, že můžu zaplatit těm, kteří pracují nadstandardně, že mohu ocenit kvalitní učitele a že rozdíly nejsou jako před lety v řádu stokorun. Ale nedat do tabulek vůbec nic? Je to fér? Zejména po té mediální masáži?

A jak to tedy od ledna bude doopravdy? Rozpočty školy dostávají zhruba v březnu, někdy později. Do té doby tuší jen orientačně, s čím budou celý rok hospodařit. Částka bude určitě vyšší než v roce 2023. Minimálně v učitelském balíčku. Jenže stát také zvýšil minimální a zaručenou mzdu. A protože nepřidal nic do tabulek, nastala již poněkolikáté situace, kdy tabulkové platy nepedagogů jsou nižší než minimální mzda nebo zaručená mzda. Například uklízečka bývá zařazena dle katalogu prací v 2. platové třídě. V nejvyšším platovém stupni, kam ji může ředitel školy na základě výjimky v zákoně zařadit i bez nutné praxe, je nyní základní plat 18 780 Kč, zatímco minimální mzda je 18 900 Kč. Nemluvě o tom, že platy nepedagogů se do rozpočtu nedávají dle konkrétních pracovníků, ale na základě průměru, obvykle tedy nějaký střed. Takových příkladů v tabulkách najdeme více. A co udělá ředitel školy? Vezme z učitelského balíčku a doplatí plat paní uklízečce, a ještě k tomu přihodí nějakou tu odměnu, protože sehnat kvalitní uklízečku nebo kuchařku je úkol hodný Harryho Pottera. A takhle přesouvá, přehazuje a učitel slíbené opět neuvidí. A naštvaní jsou všichni. Zbytečně.

Moc dobře si uvědomuji, že je Česká republika v situaci, kdy potřebuje šetřit. I když si myslím, že platy učitelů a pracovníků ve školství jsou dlouhodobě podhodnocené, naprosto bych pochopila, kdyby se platy pár let nezvedaly a na ustálení ekonomiky jsme se podíleli všichni. Co mi vadí je, že jsou veřejnosti neustále předkládány lži a zkreslené informace a přidávají tak polínka do ohně už tak rozezlené společnosti.

O tom, jak učitelé nic nedělají, mají pořád prázdniny a podobně zase někdy jindy, ale až se nás zase budete ptát - A co byste jako chtěli? Chtěli bychom férové jednání, pravdivé informace a ministra, který stojí za učiteli. Mimo jiné.

Platové tabulky:

https://www.pracomat.cz/poradna/pro-pracujici/228-platy-statnich-zamestnancu.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz