Hlavní obsah
Jídlo a pití

První ranní jídlo by nemělo být sladké. Tabu je i džus, tousty nebo cereálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Ilustrační foto. Sladké snídaně nejsou podle odbornice moc ideální variantou

Mnoho milovníků sladkých snídaní nejnovější tvrzení odborníků asi moc nepotěší. Ti totiž došli k tomu, že nám sladké snídaně neprospívají, ba naopak. Jejich konzumace ihned po ránu podle nich může mít negativní dopad na naše zdraví.

Článek

Děláme vše špatně?

Biochemička z Francie Jessie Inchauspeová přišla pro britský deník Mirror s tvrzením, které by mohlo naše dosavadní nahlížení na snídani obrátit naruby. Podle nich totiž dělá velké množství lidí při snídani všechno špatně. Alespoň tedy ti jedinci, kteří preferují sladké snídaně, což jim podle slov odbornice škodí. Rychlý náběh energie, který postupně upadá s tím, jak v těle pozvolna klesá hladina cukru, způsobuje výrazný úbytek energie. V prvé řadě lze tedy dle odbornice vyloučit častý a zažitý mýtus o tom, že vám konzumace sladkého dodá dostatek síly. Jde o pouze dočasné nabuzení s výraznými následky.

Jessie se jako specialistka na výživu rozpovídala blíže o tom, proč jsou sladké snídaně špatnou volbou, také pro deník Dailymail online. V textu mimo jiné varuje před zdravotními problémy, jako je okamžitý nárůst hladiny cukru v krvi a její příliš rychlé kolísání. V důsledku toho je možné, že vás zanedlouho dostihne únava, bolesti hlavy a mdloby. Kromě toho platí, že lidé po sladké snídani začnou mít hlad podstatně dříve. V důsledku toho pak brzy hledají další svačinku, kterou by zaplnili žaludek, což poté vede někdy i k nežádoucím příbytkům na váze.

Měli bychom se vyhnout džusu i cereáliím

Lidé vám dlouho říkali věci jako: ‚Dejte si ráno pomerančový džus, dodá vám to energii.‘ a ‚Snídaně by měla být sladká.‘ ‚Ráno by k snídani mělo být pečivo nebo cereálie.‘ Všechno jsou to lži,“ varovala vědkyně na konferenci pro výživu v Randox’s Cost a vysvětlila: „Sladké snídaně vymyslel potravinářský průmysl jen proto, aby vydělal peníze, protože snídaně jsou velice výnosné.“ Nutno podotknout, že tuto myšlenku si sice moc často nepřipouštíme, ale něco na ní je, co myslíte?

Co tedy snídat?

I když to možná neslyšíme rádi, mnohem vhodnější jsou pro nás slané snídaně. I první jídlo dne by mělo být především zdravé a výživově hodnotné natolik, aby vám dodalo dostatek energie prostřednictvím nezbytných vitaminů a zdraví prospěšných látek. Namísto koblihy nebo palačinky bychom si tak měli po ránu dát na talíř spíše vejce, zdravé rostlinné a živočišné tuky, zeleninu nebo ryby.

Na závěr přišla francouzská biochemička Jessie Inchauspeová s poměrně užitečnou radou, jak se zbavit složitých příprav pokrmu a co tedy vlastně snídat: „K snídani si můžete dát i zbytky od večeře. Zejména, pokud jste k ní měli například rybu se zeleninou nebo cokoliv zdravého a lehkého. Například bohatá anglická snídaně ve skutečnosti také není tak špatná, když si ji uděláte doma a není kupovaná,“ radí Inchauspeová s tím, že z výživového hlediska záleží na zdravějším způsobu přípravy jídla. To i podle jiných výživových odborníků nemusí být nezdravé ani příliš kalorické, když zvolíte alternativní způsob úpravy pokrmů a použijete méně tuku. Za vhodné alternativy nezdravých tuků bývá považováno například ghí (přepuštěné máslo), slunečnicový, řepkový, avokádový nebo panenský olivový olej.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz