Článek
Proteiny neboli bílkoviny jsou pro náš organismus stavební látkou a plní mnoho důležitých úkolů. Ale o jejich významu tady (alespoň dnes) obšírně mluvit nehodlám. Prokázané zkrátka je, že konzumace adekvátního množství bílkovin přináší mnoho benefitů. Lidé dříve příjmu bílkovin nevěnovali zvláštní pozornost – ale to se teď zásadně mění. A jak už to bývá, mění se to stylem ode zdi ke zdi.
Kolik proteinů je tak akorát?
Z dostatečného příjmu bílkovin mohou těžit sportovci, senioři, lidé, kteří se snaží hubnout… ale adekvátní příjem bílkovin je výhodný i pro ostatní osoby. Kolik je tak akorát? Nejnovější doporučení stanovují jako optimální rozmezí pro běžnou veřejnost a rekreační sportovce 1,2 až 1,6 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně (aktivní a siloví sportovci mají hranici vyšší).
Je to o něco více, než se doporučovalo dříve. Ještě jednou ale upozorňuji, že jde o optimální rozmezí. Tedy nikoli minimální množství. Pokud jíte méně bílkovin, neumřete. Jen se možná ochudíte o některé výhody, zvláště pokud žijete aktivním životem. Za jistou minimální hranici se často označuje 0,8 g bílkovin na kg.
Pokud se nacházíte dlouhodobě pod touto hranicí, bude to mít pravděpodobně negativní vliv na vaši svalovou hmotu, regenerační procesy těla, některé metabolické funkce, výkonnost apod. Jíst dostatek proteinů je tedy žádoucí. Ale stejně důležité je přijímat tyto bílkoviny vhodným způsobem a z vhodných zdrojů.
Mezi vhodné zdroje patří libové maso, vejce, ryby, mléčné výrobky anebo rostlinné zdroje jako zejména luštěniny či ořechy a semínka. Bílkoviny obsahují i obiloviny a další rostlinné zdroje, ale tyto proteiny už kvůli omezenému spektru aminokyselin nejsou tak hodnotné (dá se to do značné míry kompenzovat vhodnými kombinacemi, ale o tom až jindy).
Ultra zpracované „high protein“ produkty nejsou spása
Proteinová mánie má v základu v lecčem pravdu, ale je zbytečně přebujelá a fanatická jako všechny podobné vlny. Lidé, kteří prosedí celý den v kanceláři a mají nadváhu, se dnes často bez jakékoli přesnější kontroly množství cpou proteinovými potravinami a suplementy v domnění, že tím dělají něco pro své zdraví.
Pokud by proteinová mánie nasměrovala lidi více k regálům s kvalitními, základními a čistými potravinami a přiměla je více se zajímat o jídelníček a příjem bílkovin, dalo by se jí třeba i zatleskat. Ačkoli jsou zrovna v české populaci mnohem palčivější problémy než nedostatečný příjem bílkovin.
Bohužel se stal pravý opak. Pulty se naplnily obrovským množstvím nových ultra průmyslově zpracovaných produktů. Často navíc předražených, obsahujících nekvalitní bílkoviny a hlavně spousty a spousty dalších látek navíc. Klamavé triky, kdy ultra zpracované produkty označené jako proteinové mají ve skutečnosti stejně nebo i méně bílkovin než běžná, čistější alternativa, jsou pak kapitola sama o sobě.
Různé vysoce zpracované proteinové výrobky (např. tyčinky a müsli) samozřejmě mohou najít v jídelníčku nějaké místo. Může to být jednou za čas vhodná svačinka nebo zpestření fádního fitness jídelníčku (ano, skutečně bývají jídelníčky sportovců velmi často fádní na rozdíl od na oko načančaných receptů a tabulí, kterými se nás snaží okouzlit někteří fitness influenceři).
Tyto potraviny ale rozhodně nejsou něco, čím bychom měli zaplňovat výraznější část svých nákupních košíků. Patří stále, navzdory líbivé nálepce „high protein“ spíše do kategorie pochutin. A tak bychom k nim měli přistupovat.
Zdroj: