Článek
Kvalitní olivový olej je v kuchyni neocenitelným pomocníkem. Hodí se nejen do jihoevropských pokrmů, ale jeho jedinečnou chuť oceníme i v klasických českých jídlech. Kromě toho, že skvěle chutná, je i zdraví velmi prospěšný. Tedy pokud se budeme bavit o extra panenském olivovém oleji lisovaném za studena.
Češi si na olivový olej zvykli. Stále ještě se zde sice nepoužívá v takovém množství jako na jihu Evropy, jeho spotřeba v Česku ale každoročně roste. Na jihu Evropy je to produkt, bez kterého se neobejde žádné vaření. V Itálii, Španělsku nebo Řecku se na něm připravují dokonce i smažené pokrmy. Tak daleko jsme ale my zatím nedospěli.
Zvykly jsme si ale i na to, že si za olivový olej připlatíme. Jeho cena se ve srovnání s jinými rostlinnými oleji, například se slunečnicovým nebo řepkovým olejem, pohybuje v násobcích. V Česku se ale dají v obchodních řetězcích, supermarketech a hypermarketech, sehnat většinou jen olivové oleje průměrné či podprůměrné kvality. Lokální prémiové značky tu jen těžko seženete. I tak se ale cena těchto levnějších olivových olejů nikdy nepohybovala nízko a Češi se tomu přizpůsobili.
V posledních měsících ale ceny olivových olejů doslova vystřelily do závratných výšin. Přestože se stále jedná o oleje stejné kvality, jejich cena vzrostla o desítky procent. A kromě toho, že to pocítí naše peněženky, pocítí to i naše chuťové buňky. Se závratně stoupající cenou mají totiž lidé tendenci kupovat ještě méně kvalitní produkty, které se svou cenu alespoň trochu blíží jejich původní představě.
Je statisticky prokázáno, že ceny olivových olejů jsou na svém historickém maximu. Ještě nikdy nebyl tento produkt v Česku dražší. Ale ceny olivových olejů nestoupají jen u nás, ale i všude ve světě. Způsobeno je to zejména extrémními suchy, která v Evropě v posledních měsících či letech panovala. Oliv vhodných ke zpracování je méně, o to méně se z nich také vyrobí oleje. A když poptávka převyšuje nabídku, cena jde logicky nahoru.
Tento trend posledních měsíců může být jen přechodným obdobím. Pokud bude úroda v následujících letech bohatší, je velmi pravděpodobné, že cena olivových olejů půjde zase dolů. Vše to ale závisí na tom, jaké nás čeká počasí. A že by v následujících letech byla menší horka a sucha, to je jen zbožné přání všech zemědělců a pěstitelů. Bohužel se Evropa ale dlouhodobě otepluje, výkyvy v počasí bývají extrémnější, a tak se v tomto ohledu mnohdy nedá spolehnout ani na předpovědi.
Letos nám tak nezbyde nic jiného, než si koupit olivový olej za cenu, za jakou jej řetězce nabízejí. Bez něj už si totiž mnoho z nás neumí zeleninový salát ani představit. A budeme doufat, že příští rok za stejnou cenu koupíme olej mnohem kvalitnější.
Zpracováno na základě: