Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jsme jeli pro Bohdana, který má problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Free fotobanka Pixabay

Bohdan pracuje u kolotočů. Teda zrovna dneska. Bohdan nemá peníze. Bohdan se nemá jak vrátit. Bohdan má problém, na hlavě má po nárazu bouli velikosti golfového míčku.

Článek

Za tři minuty je půlnoc. Přichází nám zpráva, jedeme k Bohdanovi. Je to muž, ve městečku dvacet kilometrů od nás. A má úraz na hlavě. Vyjíždíme vstříc teplé noci. Je pátek, řada firem už měla výplatní termín, tak čekáme problémy. V informacích, které máme, se sice o alkoholu nehovoří, ale když se dívám na kolegu, vím své.

Za prvé je pátek večer a byly výplaty. Takže nasazuje dvoje rukavice. Ony by stačily jedny, ale naše levné praskají, je nasnadě nasadit alespoň dvoje. Třeba jedny vydrží. Nemáme lepší, pracujeme s tím, co máme. Občas si lepší půjčíme v nemocnici, když vyložíme pacienta.

Bohdan leží na tom, co bylo lůžkem

Přijíždíme na náměstí. Potemnělou silnicí nám běží vstříc temná postava a mává jako o závod. Zastavujeme, stahuji okénko. „Můžete prosím vypnout maják?“ ptá se muž silně ovonělý alkoholem. „Proč?“ ptám. se. „No, my máme svého šéfa,“ říká podivný pán mladšího věku a přírodního vzhledu. „To my také,“ odpovídám. „Můžete prosím vypnout maják?“ říká pán znovu. Dívám se na kolegu, kroutíme významně očima a vypínám modrá světla. „Pojeďte za mnou,“ navádí nás pán ke kolotočům u silnice.

Zastavujeme u karavanu, kde přichází další muž nejisté chůze. Už jsou dva a nejsou Bohdan. Špinaví, opilí a bůh ví, co ještě. Vedou nás do karavanu. Vstupujeme úzkým vchodem a já si říkám, že i troje rukavice by byly málo. Špína, smrad, vybydlený interiér a na lůžku náš cíl. Bohdan. Leží stočený do klubíčka na něčem, co bývalo postelí. Bohužel nemám rýmu ani covid, takže cítím, a to nevěští nic dobrého. Kolega se snaží Bohdana probudit.

Vy mě zpátky neodvezete?

„Co se stalo?“ ptáme se mladíků? „No, Bohdan šel ven z karavanu, ale v pantoflích mu na obrubníku uklouzla noha a upadl. Tak jsme mu přivolali pomoc. On nereagoval, proto jsem ho polil vodou,“ popisuje dění jeden z dvojice. Bohdan se probírá. Na zadní části hlavy má tržnou ránu k šití a bouli velikosti golfového míčku. „Motá se mi hlava,“ hlásí. Snažíme se ho přimět, aby s námi jel do nemocnice, že to bude chtít rentgen hlavy.

„A odvezete mě zpátky?“ ptá se. „Neodvezeme,“ říkáme. „Já se nemám, jak dostat zpátky. Já nemám peníze,“ hlásí. Dostatečně nechápe, že nyní není problém cesta zpátky, ale cesta tam na rentgen a šití. Ptám se kamarádů, jestli mu můžou půjčit peníze na taxi, aby se pán mohl vrátit zpět. „My nemáme peníze, my dostáváme peníze od šéfa každý den na ruku a dnes už nic nemáme,“ vysvětluje muž. Zjevně dnešní výplata padla na alkoholový dýchánek.

Pan Bohdan má rozbitý svůj iPhone

Pan Bohdan nakonec souhlasí, že pojede do nemocnice. Ale pan Bohdan nemá telefon, protože jeho iPhone je rozbitý. Kamarád mu půjčuje svůj telefon, ale pan Bohdan má problém. Půjčený telefon je vybitý. Pan Bohdan hledá nabíječku. Pan Bohdan nastupuje do sanitky. Ptám se kamarádů, kde upadl. Ukazují na obrubník před sanitkou.

„A tady i ležel v bezvědomí?“ ptám se. „Ne, to bylo támhle,“ ukazuje muž na mokrý flek uprostřed silnice. „A jak se tam dostal, když byl v bezvědomí?“ ptám se. „No on upadl na obrubníku, pak se zvedl, přešel a tam zůstal ležet. Tam jsem ho polil vodou,“ říká muž. „Jak dlouho byl v bezvědomí?“ říkám. „Asi dvě minuty,“ hlásí muž.

Šéf nemá rád zapnuté majáky u kolotočů

Ve voze se ptáme pana Bohdana, kolik si toho pamatuje. Podle jeho odpovědi je zjevné, že byl v bezvědomí jen pár sekund, jinak si všechno pamatuje. Pan Bohdan má problém, protože v půjčeném mobilu nemá číslo na kamarády. Jeden z nich mu ho píše na lísteček spolu se jménem, které obsahuje asi šest příjmení. Nepátrám, snažíme se odjet.

„Vy budete zapínat majáky?“ ptá se muž. „A nemohli byste je zapnout až za městem?“ Vyrážíme do nemocnice. Pan Bohdan už nemá problém. V nemocnici mu zašijí ránu na hlavě, udělají vyšetření, svléknou, dají najíst, umyjí, nechají vyspinkat a vystřízlivět a ráno si může zavolat pro odvoz.

O Bohdana je postaráno

A my máme problém? Nutil někdo pana Bohdana propít celou svou denní výplatu? Nutil snad pana Bohdana někdo se ve svém stavu přerazit na silnici? Nenutil. Ale nás systém nutí pana Bohdana z daní nás všech odvézt a postarat se, aby zítra mohl pan Bohdan dostat svou další denní výplatu a vyrazit do večerky pro nové zásoby pití. O pana Bohdana se systém postaral, kdo se postará o systém?

Anketa

Viděli jste někdy opilého kolotočáře?
Ano
25 %
Ne
75 %
Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz