Hlavní obsah
Názory a úvahy

Euro nechceme, protože jsme Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.freepik.com

Každý národ je nějaký, existují na to dokonce srovnávací studie, které porovnávají různé národy z různých pohledů. Celý svět už si všiml, že my Češi jsme pracovití, zruční, spolehliví, poslušní, a tak nějak méně průbojní.

Článek

Navíc naše republika má vážně výhodnou polohu, takže k nám míří různé nadnárodní společnosti a umísťují zde své „montovny“. Proč ne, je to vážně chytré rozhodnutí, a když jim za to ještě naše vláda nebo zástupci evropského společenství nabídnou peníze, případně značné úlevy, anebo obojí. Co chci říct je, že náš hlavní problém spočívá v tom, že jsme jediní, kdo si ještě nevšiml, jak cenný je náš národ.

Kdo mě zná, ten už tuší, kam mířím. Nejsem politik, mám ekonomické vzdělání, právní vzdělání, byla jsem „manažerem evropských projektů“ a znalcem v oblasti zadávání veřejných zakázek. To je minulost. Mou přítomností je psychologie. Snažím se popularizovat Typologii osobností, která se náramně hodí i k tématu přijetí eura. Pokusím se o humor, takže to prosím berte s nadhledem. Sebereflexe je ale obtížná disciplína, takže se už teď těším na vaše příspěvky v diskusi.

Jak tedy uplatnit typologii osobností u národohospodářských témat? Jednoduše, jde přeci především o komunikaci s lidmi. Chceme-li hovořit s populací ve věku nad 18 let, je třeba rozumět tomu, jak tito lidé uvažují. Nejsem sama, kdo tvrdí, že osobnost každého z nás, tvoří především dvě z osmi možných psychických funkcí. V populaci tak lze snadno identifikovat osm základních postojů. Takže si je ve stručnosti projdeme.

Otázka zní: „Jakým způsobem vás mohu přesvědčit, že je načase přijmout euro?“

První skupina, to jsou nadšenci. Žádný problém s nimi není. Mají rádi nové věci, jsou hraví a velice přizpůsobiví. O politické věci se moc nezajímají, mají totiž úplně jiné starosti. Této skupině stačí říct něco ve smyslu „kdo nebude mít první euro, myje nádobí“. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Snílek/Talent.

Druhá skupina, to jsou realisti. Mají svůj názor, ale politika je nezajímá. Čím budou zítra platit je jim jedno. Mají jiné starosti. Nemusíte je o ničem přesvědčovat, oni potřebují jen vědět, až to přijde, co mají udělat. Ideálně srozumitelný seznam, krok za krokem. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Talent/Koumák.

Třetí skupinu také přemlouvat nemusíte. Jsou ochotní vyzkoušet cokoliv. Následují silného vůdce a umí se přizpůsobit. Rozhodují se podle toho, jak to cítí. Svůj skutečný názor si ale nechávají pro sebe. Sice nadávají, ale změnám se obvykle do cesty nestaví. Mají prostě rádi, když se něco děje. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Snílek/Kreativita.

Pak jsou tu dvě skupiny, která se dají ještě přemluvit docela snadno. Informace si najdou sami, udělají si vlastní názor, ale jsou velice otevření potřebám druhých. Těm stačí říct něco ve smyslu „ale vždyť už to euro mají všichni, tak neblbni“. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Vizionář/Empatie nebo kombinaci Empatie/Šikula.

Šestou skupinu tvoří skeptici. Mají své informace, mají svůj názor, mají k němu své důvody, ale nemají jistotu. Jsou to příznivci pokroku, ale mají potíže s důvěrou v druhé. Ničemu aktivně nebrání. Zajímají se, účastní se diskusí, vyčkávají a hledají informace. Není třeba, ba dokonce není možné je přesvědčit. Oni si ke svému postoji potřebují najít vlastní cestu. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Vizionář/Racionalita.

Sedmou skupinou jsou radikálové. Chápou princip, podrobnosti je nezajímají. Mají svůj jasný názor a nezmění ho, nebudou ho nikomu vysvětlovat ani o něm nikoho přesvědčovat. Protiargumenty je nezajímají. Opačným názorem je okamžitě rozčílíte. Diskuse není možná. Jsou to převážně zastánci pokroku, proto u nich převažuje názor EURO ano. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Kreativita/Koumák.

Poslední skupinu tvoří „neoblomní“. Můžete s nimi diskutovat, mluví rádi, rádi se poslouchají, ale obvykle se vůbec nezajímají o to, co říkají druzí. Jejich přirozenost jim velí zůstat u toho, co znají. Když mohou, budou bránit jakékoliv změně. Nezdolným způsobem vzhlížejí k minulosti. Inovací se bojí, protože inklinují k pesimismu. A co je nejhorší, ve svém postoji mají jistotu. Zde se najdou lidé, kteří preferují kombinaci potenciálů Šikula/Racionalita. Český národ je národem „racionálních šikulů“ a nikdo si na nás nepřijde!

Už jsem napsala celý článek o tom, jak by český šikula měl najít „svou cenu“. Napsala jsem, že je určen asi čtvrtině národa, ale jsem si jistá, že ve skutečnosti je to mnohem víc. Problém ale spočívá v tom, že šikula je zcela nepřístupný novým informacím. Věří pouze tomu, co dobře zná. Kdyby měl uvěřit něčemu novému, musel by to celé nastudovat a tomu se pochopitelně brání. Pokud si tedy kladete otázku, jak získat šikuly tohoto národa pro něco nového? Odpověď nehledejte v tom, jaké informace potřebují. Odpověď se skrývá v tom, kdo jim ty informace poskytne.

Šikulové mají důvěru v odborníky. Podvědomě ale věří především odborníkům, kteří jsou zároveň šikulové. Co to znamená? To zjistíte ve výše zmíněném článku. Ve stručnosti jde o to, že Šikula odborník je argumentačně neprůstřelný, názorově stabilní, poctivý a zcela spořádaný. Mravnost nadevše! V politice abyste někoho takového pohledali. Nicméně takového člověka je zapotřebí, aby vše proběhlo v klidu a dobré náladě.

Já sama jsem Racionálním Šikulou, ve své odbornosti mám jistotu. Můj otec je Racionální Šikula, typologii osobností nesnáší, odmítá ji a otevřeně jí pohrdá (a moje články nečte). Moje matka mne ve všem podporuje, je Racionální Vizionář. Téma přijetí eura je v naší rodině poukázkou na přestřelku, ale to jsem odbočila.

Chtěla jsem vám ukázat ještě něco jiného. Toto téma totiž odhaluje i možnost aplikace typologii osobností na celé národy. Můžeme se tedy podívat na to, jak se ve vztahu k eurozóně staví a na co bychom si měli dát pozor.

Řekové, to jsou takoví nadšenci, jejich národu chybí zdrženlivost a podle toho to i vypadá. Francouzům se nedá vládnout, jsou to Snílci, jsou ambiciózní, ale nakonec si nejraději užívají života. Jsou hrdí, proto se snadno urazí a bouří. Italové jsou temperamentní, neukáznění, nepředřou se, ale jak se objeví silný vůdce, je zle. Na severu se nám usadili Racionální Vizionáři. Ale co nás zajímá nejvíc, to jsou Němci.

Asi nejsem sama, kdo si myslí, že Evropská unie je tak trochu „třetí říše, ale tentokrát mírovou cestou“. Musíme si tedy klást otázky ohledně kombinace Kreativita/Koumák. Se vším, co znám, musím zodpovědně říct, že není lepší správce majetku než osoba, která preferuje právě tuto kombinaci potenciálů. Problém je, že tato osoba má nutkavou potřebu všechen spravovaný majetek opravdu vlastnit, tedy mít ho zcela pod vlastní kontrolou. Co z toho plyne?

Abychom udrželi rovnováhu, musíme znát své silné stránky a svou vlastní cenu, musíme si uvědomovat rizika partnerství a přijmout adekvátní opatření. Udržet si rovnocennou pozici partnera, protože Evropa potřebuje nás. Problém je, že Šikulové v nás, neumějí říkat NE, ale o tom už jsem psala. Platí to v mnoha oblastech života, a to je poselství tohoto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz