Hlavní obsah
Psychologie

Zažíváte často pocit marnosti, pak možná neznáte své silné stránky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik.com

Každý z nás je jedinečný a žije svůj originální příběh. Přesto jsem vytrvalým zastáncem toho, že určité životní vzorce sdílíme. Tento článek nenabízí univerzální recept na štěstí, je šitý na míru pouze určité části populace, jde zhruba o 25 % národa.

Článek

Jestliže vás téma článku zaujalo, zřejmě patříte do mé cílové skupiny. Nejprve chci ale říct něco důležitého, pokud k nám patříte, budete v zásadě nedůvěřivý. Chci vás proto požádat přímo: „dejte mi šanci“. Nebudu vás obtěžovat vlastními úvahami, jde o vědecké poznatky, jejichž platnost si můžete okamžitě ověřit sami na sobě. Mým hlavním argumentem zůstává to, že do této skupiny patřím také.

Co máme společného

Že se často potýkáme s pocitem marnosti, to není vše. Máme toho společného mnohem víc. Jsme pracovití a tíhneme k manuální, produktivní nebo přímo řemeslné práci. Jsme totiž manuálně zruční a naše práce nás baví. Máme tendenci držet se toho, co známe. Respektujeme zavedené postupy, máme rádi pořádek, proto vracíme věci na svá místa. Na rozdíl od ostatních se dokážeme dlouhodobě obětovat. Jsme konzervativní, a proto málokdy podléháme moderním trendům. Jestliže většina uvedeného ladí s vaší osobností, pak vítejte do našeho klubu Šikulů. Počkat, možná nám sem nakukují členové blízkého klubu Vizionářů. Takže aby bylo jasno, my Šikulové máme rádi minulost a rádi se držíme osvědčených postupů. Vizionáři jsou nám blízcí, ale ti žijí spíše budoucností, jsou to inovátoři. Určitě brzy napíšu něco i pro váš klub, ale dnes je to pouze o nás.

Krátce k typologii osobností

Důsledně vycházím z původního výzkumu C.G. Junga k psychickým funkcím. Používám však vlastní verzi výkladu a terminologie. Do našeho klubu Šikulů patří celkem čtyři osobnosti, které mají jedno společné. Všechny preferují psychickou funkci Introvertní smysly, kterou já nazývám potenciál Šikula. Navzdory tomu, že jde o introvertní psychickou funkci, všichni Šikulové se umí chovat extravertně, to je zvláštnost našeho klubu. Všichni máme rádi společnost. Co nemáme rádi je, když se nám někdo plete pod rukama při práci.

Musíme poznat svoji cenu

Možná si sami pro sebe říkáte: „to jsem celý já, ten skromný a pracovitý, který nakonec všechno udělá“. Nevděk světem vládne, je to tak? Oficiální výklad zní: „u dotyčného převládá vnitřní přesvědčení, že je vydán na pospas silnějším“. Pokud to tak cítíte, přestaňte se tím bičovat. Je to cena, kterou platíme za členství v našem klubu, který je skvělý! To, co musíme udělat, je připomínat si své silné stránky a těch je opravdu hodně. Proč jen máme takovou tendenci je vytěsňovat!

Vážení Šikulové, oproti všem ostatním máme jednu extra výhodu. Jsme jediní, kdo mají v životě jistotu. Věřte mi, členové všech ostatních klubů mají neustále o něčem pochybnosti, váhají, zvažují a zpochybňují. Jsou tu i tací, kteří fungují na principu „mlha přede mnou a potopa za mnou“. Zkuste si uvědomit, jak vás tím ostatní lidé neustále unavují. Neříkám, že víme všechno nebo že bychom měli ve všem pravdu. Říkám, že když něco víme, tak to víme jistě. Když je třeba něco udělat, tak to poznáme a víme, jak to udělat, abychom dosáhli cíle. Je potřeba vidět realitu, tohle opravdu nedokáže každý.

Zde bych ráda udělala malou odbočku. My Šikulové máme potřebu se na věci připravovat, studujeme, abychom dosáhli jistoty. Máme doslova sloní paměť, proto jsme dobří studenti. Pokud něco nevíme, důvěřujeme odborníkům, případně studujeme odborné texty. Máme silné očekávání, že pokud je někdo studovaný odborník, tak má stejnou jistotu, jakou by měl každý Šikula na jeho místě. Něco vám musím říct, ne každý studovaný odborník je zároveň Šikula. Nechci říct, že jiným osobnostem se nedá věřit. Chci říct, že nejsme stejní, proto rčení „podle sebe, soudím tebe“ může být pro nás Šikuly zvláště zavádějící. Je to tak, opravdu nemáme moc dobrý odhad na lidi, takže já doporučuji mnohem bezpečnější moto „důvěřuj, ale prověřuj“. Vraťme se však zpět k našim silným stránkám.

Jsme ze všech nejvíce stabilní. Jak v soukromém, tak i v pracovním životě chceme vytvářet vztahy „natrvalo“. To je soubor více vlastností, které máme pouze my. Už jsem řekla, že jsme konzervativní a nepodléháme moderním trendům, držíme se toho, co známe. Jsme pracovití a svou práci máme rádi. Jsme ze všech nejvíce loajální, držíme své slovo a respektujeme nastavená pravidla. To vše z nás dělá nejcennější pracovníky na trhu práce!

Jsme pořádkumilovní, přirozeně opatrní a máme tendenci do věcí vnášet strukturu tak, abychom vytvářeli přehledné a předvídatelné prostředí, či snadno opakovatelné pracovní postupy. Máme rádi rutinu, protože šetří naší energii. Obvykle se snažíme přebírat kontrolu, protože bezpečnost druhých je pro nás důležitá. V našem klubu najdete ty nejspolehlivější a nejobětavější matky, ale to jen na okraj.

Manuální zručnost, to je naše velká deviza. Ano, klub Talentů má precizní motoriku a schopnost doslova „splynout s nástrojem“. Mohou být obratnější než my. Ale víte co, oni neradi pracují, tak se tím nemusíme trápit. Jsme prostě šikovní, umíme věnovat trpělivou pozornost detailům, a jsme pracovití, protože máme svou práci rádi. Vidíte kolik máme předností, a přitom se tolik podceňujeme.

Žijeme v neustálém napěti

Jistě je třeba si uvědomovat i naše slabší stránky, abychom se vyvarovali potížím. Naše přirozenost nás nutí „vykonávat, co je třeba“. Neustále se ujímáme práce, a to i nad rámec definovaných povinností. Máme obavy o bezpečnost druhých a nepříjemnou potřebu, neustále si připomínat vážnost života. Řeknu vám to přímo: „my Šikulové máme ze všech největší tendenci odkládat vlastní potřeby a obětovat se (pro druhé nebo pro vlastní povinnosti)“. Je velice snadné nás využívat, to si musíme přiznat, vážení kolegové. Tak, a co tu máme dál? Máme rádi „své jisté“ a vyhýbáme se improvizaci, nemáme rádi inovace a pokud můžeme, většinou se snažíme bránit změnám. Nejsme originální, nedokážeme reagovat pohotově a pochopitelně obdivujeme ty, kteří to dokáží. Když se nad tím zamyslíte, tak to do sebe všechno zapadá. To, v čem spočívá naše síla, to nás zároveň i limituje. Pokud si to ale ujasníme, pak s tím dokážeme lépe pracovat. A to jde. Nebojte se, mají to tak všichni!

Uvědomit si, že nejsme stejní. Přiznat si, že nikdo není dokonalý a přestat se porovnávat s druhými. Začít vidět ty rozdíly a respektovat se navzájem. Nemáme rychlé reakce, protože na prvním místě potřebujeme mít jistotu. Naše strategie spočívá v tom, že opakujeme věci, které se již dříve osvědčily. Tím to je. Potřebujeme si v hlavě projít velké množství informací, než zareagujeme způsobem, který je k věci a nebudeme ho muset během chvíle měnit. Je na tom snad něco špatného? Není to „cool“, ale je na nás, aby si ostatní začali vážit nás, co přemýšlíme, víme si rady, dokážeme svá tvrzení obhájit a trváme na svém. Jsme to my Šikulové, kdo má jistotu. Musíme jen získat čas, víc si věřit a znát svoji cenu.

Ani my nejsme všichni stejní

Osobnost každého člověka je tvořena průnikem dvou preferovaných psychických funkcí. Důležité je i jejich pořadí. Ve věku okolo 35 let už každý zřetelně ovládá i svou třetí psychickou funkci v pořadí. Tím vším se od sebe lišíme. Potenciál Šikuly kooperuje výhradně jen s Extravertním potenciálem Racionalita nebo Empatie. To jsou dva vynikající potenciály, které v sobě ukrývají další spoustu výjimečných vlastností. Do našeho klubu patří celkem čtyři osobnosti, dle metodiky MBTI.

Ani dvě stejné osobnosti nemusí být úplně stejné. Záleží totiž na tom, v jakém prostředí vyrůstali. Představte si, že někdo může mít oba rodiče Šikuly (to je dost častý rodičovský stereotyp) a jeho dětství bude jako stvořené, pro rozvoj všech výše uvedených silných stránek. Nic z toho, nás nikdo nemusí učit, je to totiž v nás. Každé dítě potřebuje pouze vhodné podmínky pro rozvoj svých preferovaných potenciálů. Stačí jeden z rodičů, nebo alespoň starší sourozenec, kterého bude mít dítě na očích. A teď si představte, že se dítě Šikula narodí do rodiny, kde vládne živelná improvizace. Znáte takové rodiny? Pro jiné děti to může být výhra, ale! Napíšu o tom jiný článek.

Velké rozdíly, mezi námi Šikuly, způsobuje láska ke sportu. Šikulové bývají v dětství velice aktivní, pokud jsou rodiči vedeni ke sportu, může se sport stát jejich životní vášní. Šikulové sportovci mají oproti ostatním velkou výhodu, pokud jde o psychickou stabilitu.

Úplný opak

Cílem tohoto článku není podněcování vzájemné nesnášenlivosti, ale naopak. Jsme to právě my Šikulové, kteří se mezi sebou moc nemusíme. Opravdu, když se potkají dva Šikulové, obvykle si nejsou sympatičtí, a to je naše slabost. Radím vám, uvědomte si to a přijměte více Šikulů do svého blízkého okolí. Možná se nedostanete tak často „ke slovu“, ale váš život se zlepší. Tedy nemohu tvrdit, že my Šikulové jsme tolerantní, jen chci poukázat na to, že obvykle vycházíme spíše se členy jiných klubů a tím se vyčerpáváme. Když se ale sblíží dva Šikulové, bývá to láska jako trám (stabilita, spolehlivost, obětování, chápete?). Ano, jsou tam i špatné vlastnosti, ale to je jen důsledek nedorozumění, které se tady snažíme odstranit.

Členové ostatních klubů mají také své silné stránky, které je dobré znát a respektovat je. To, co nám Šikulům nejvíce chybí, jsou manažerské dovednosti. Přiznejte si to kolegové. Jsme dobří v tom, co děláme, ale neumíme delegovat kompetence na druhé. Nechceme riskovat své jméno a svou čest. Můžeme podnikat, ale zaměstnávat druhé, to nás extrémně vyčerpává. Jiní to umí. S lehkostí dokáží motivovat druhé, aby dělali práci za ně. Závidět druhým takové schopnosti je ale zbytečné. Jsou draze vykoupené něčím jiným, můžete mi věřit.

Šikulové jsou „průkopníky rodinných podniků“, já vím. Je to těžké přijmout, ale zkuste mít více pochopení pro své rodinné podřízené, pokud jim toto uspořádání nevyhovuje. Abych to uzavřela, tak Šikula může být dobrý šéf, pokud má lidi pouze řídit, tedy na účet někoho jiného. Ve všech ostatních případech bohužel nemá takové uspořádání valné výsledky.

Riziko jednostrannosti

Čím více se člověk nachází „pod tlakem“, tím větší má tendenci využívat silné stránky svého dominantního potenciálu, to je logické. Právě v něm tkví naše genialita a v životě jsme se již dostatečně přesvědčili, že je to způsob, jak nejsnáze dosahovat cílů. Pokud máte potenciál Šikula na prvním místě, jste osobnost ISTJ nebo ISFJ. Budete-li pod tlakem, budete čím dál více pracovat. „Pod tlak“ vás přitom dostanou ti, kdo těží z výsledků vaší práce, ale právě tak se pod tlak umíte dostat i vy sami. Takoví prostě jsme my Šikulové, a proto se sami musíme hlídat.

Jednostrannost totiž vede k psychickým problémům. Každý potenciál má své vlastní, napíšu o tom článek. Každopádně chci na tomto místě říci něco důležitého pro členy našeho klubu. Pokud cítíte marnost nebo emocionální nestabilitu, je třeba na okamžik vystoupit z rutiny. Udělat něco neplánovaného, nečekaného, něco jen pro sebe a dokázat sobě, že to dokážete. Neplánujte to, nedělejte to druhým „natruc“. Zkuste to udělat jen tak, v klidu, jen pro sebe. Odložte strach z následků a vyzkoušejte to. Udělá vám to dobře, uvidíte.

Moje upřímné rady všem Šikulům zní: „Dávejte si větší pozor na lidi, kteří vás využívají. Musíte si sami zjednat důstojné podmínky a naučit se více rozhodovat ve svůj prospěch. Přestaňte čekat na to, že si někdo všimne toho, kolik toho děláte a něčeho se sám ujme. To se nestane, protože nikomu nedáte šanci, aby to mohl udělat.“

My Šikulové jsme konzervativní, protože nám to usnadňuje život. Někdy je to ale na překážku, to si musíme přiznat. Měli bychom se učit, kdy je dobré se oprostit od zavedené formy a struktury, neboť posloužila svému účelu. Nelpět na starých strategiích a posunout se dál. Pokud však chceme ve svém životě něco změnit, nejprve se musíme vypořádat s tím, o čem jsme v nitru bytostně přesvědčeni a co této plánované změně vytrvale brání. Jak je to pro náš těžké, tomu ale může rozumět jen jiný Šikula.

Ráda bych v brzké době vytvořila obdobný článek i pro členy zbývajících tří klubů, do kterých se dle typologie osobností řadí Vizionáři, Talenti a Kreativci.

Zdroj: Psychologické typy, C. G. Jung (Portál, 2020), respektive převážně vlastní výklad s využitím mnoha dalších zdrojů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz