Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Síla personalistů, aneb chytré modelování týmů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.freepik.com

V dnešním dynamickém pracovním prostředí je role personalistů důležitější než kdy dříve. V jejich schopnosti odhalit silné stránky uchazečů a chytře je integrovat do týmu, spočívá úspěch každé organizace.

Článek

Hledat dokonalého zaměstnance metodou pokus – omyl je ztráta času. Klíčové je přesně definovat požadavky, které jsou pro danou práci skutečně důležité a zároveň je jejich kombinace reálná. Poté je nezbytné zohlednit sociální aspekt, tedy jak konkrétní osobnost ovlivní ostatní členy týmu. Více-kolová výběrová řízení se stávají standardem a stále častěji se využívá i jednodenní zkušební začlenění do týmu, aby se předešlo osobním antipatiím. Vysoká očekávání jsou na všech stranách a je důležité zajistit, aby byl nový člen týmu nejen kvalifikovaný, ale i dobře zapadl do existujícího kolektivu. Takto strukturovaný přístup však lze poměrně snadno zjednodušit, pokud přesně víte, koho hledáte a koho nikoli.

Typologie osobností dle MBTI je mezi personalisty poměrně dobře známá. Dokonce bych řekla, že její znalost by měla patřit do základní výbavy každého z nich. Není dost dobře možné pracovat s lidmi, když nevíte, co od koho můžete čekat, jaké jsou jeho dlouhodobé potřeby a kde přesně se nachází hranice mezi jeho sebeprezentací a reálnými schopnostmi. Obzvlášť důležité je znát komunikační strategii, rozhodovací priority a vědět, jak se dotyčný bude projevovat ve stresu.

To vše je výbava, se kterou se rodíme a existuje jen 16 možných kombinací (zde odkaz na článek, který obsahuje přehlednou tabulku). Všechno je přitom naprosto logické. Klíčové dovednosti a povahové rysy se navzájem podporují. Na vyhodnocení skutečného charakteru člověka postačí jeden dobře strukturovaný rozhovor.

Možná vás to bude šokovat, ale například manažerské dovednosti spočívají především ve vrozené schopnosti „dosahovat vlastních cílů, prostřednictvím druhých“. Jinými slovy, nechat druhé v klidu pracovat a těžit z výsledků jejich práce. Takový člověk se nikdy neujímá práce jako první, vždy otálí, ale zároveň motivuje druhé. Proto preferuje práci v týmu. Nemůžete se pak divit, že bude raději tři dny obvolávat kde koho, než by se do něčeho sám pustil. Jistě, že to udělá, pokud bude nejhůř, ale takový vývoj situace pro něj bude značně frustrující. Co se stane potom? Neúspěch své preferované strategie bude kompenzovat s pomocí své krizové psychické funkce. To udělá každý. Důležité je vědět, jaké metody se zde skrývají. Abych to zkrátila, frustrovaný manažer se uvolňuje cíleným terorem, jinak známým jako bossing. Cílit bude nikoli na strůjce problémů, ale na ty, kteří mu vzdorují. Nemůžete mu v tom zabránit, dokud on sám nedostane své chování pod kontrolu.

Opravdový manažer bude vynikat v sebeprezentaci, navazování osobních kontaktů, ale také jejich využívání. Tito lidé vám dají pocítit, že je skutečně zajímáte, chtějí se o vás dozvědět vše a udělají pro vás i nemožné. V jejich přítomnosti se budete cítit spokojeně, aniž by pro vás cokoli udělali. Je to kouzlo těchto tří typů osobnosti. Typické je, že vždy a všude staví na „známostech“. Nemůžete se na ně zlobit, že jejich aktivita a pohotovost se bude odehrávat převážně ve verbální rovině. Fyzická aktivita je pro ně totiž skutečně vyčerpávající. Můžete si všimnout, že jejich životní tempo je opravdu pomalé, například při jídle.

Pochopitelně mají tendenci k náhlým vzplanutím, ale když se věci nepodaří podle jejich „ideálních“ představ, snadno vše hodí za hlavu a jdou dál. Jejich hlavním pracovním nástrojem jsou okamžité verbální reakce, vliv, improvizace a vytváření pravidel. Organizační schopnosti, spolehlivost a hmatatelné výsledky vyžadují od druhých.

Jde o skupinu vlastností a dovedností, která umožňuje efektivně zaměstnávat i opravdu velké množství lidí. Skutečně, pokud se nad tím zamyslíte, tak by to ani nemohlo být jinak. Tito lidé mohou generovat skutečný pokrok, pokud mají k dispozici někoho, kdo věci náležitě zorganizuje a „dotáhne“. Reálně to však vede k tomu, že jsou doslova odkázaní na druhé a na skutečnost, že se jim daří. Frustraci z neúspěchu dokáží zvládat jen ve velmi omezené míře, byť dlouhou dobu předstírají opak. Pokud by měli dělat manuálně či organizačně náročnou práci, budou trpět a s nimi i celý pracovní kolektiv.

V organizačních schopnostech vynikají jiní. Jejich největší omezení spočívá v tom, že potřebují mít věci osobně „pod kontrolou“, proto mají nesrovnatelně menší dosah, pokud mají být skutečně efektivní. Jsou mimořádně výkonní a skutečně oblíbení, protože se na ně můžete opravdu spolehnout. Jsou nenahraditelní tam, kde je třeba budovat dlouhodobé obchodní vztahy. Bývají také vzdělaní a mají nejrozvinutější komunikační schopnosti i jazykovou výbavu. To vše se opírá o základní potřebu vycházet s druhými „po dobrém“. Nemůžete se proto na ně zlobit, že mají tendenci pracovat za druhé, přetěžovat se, a že nedokáží realizovat „nepopulární“ opatření. Oni o druhé pečují, skutečně jim naslouchají a budují hluboké vztahy, které opravdu neradi využívají.

Pokud hledáte někoho, kdo je zručný, loajální, pracovitý a rád dodržuje rutinu, nemůžete se zlobit, pokud bude bránit změnám v týmu i v nastavených procesech, že bude mít poněkud přepjaté morální hodnoty, nebo že bude podléhat nutkáním, jejichž pravému smyslu nebude snadné přijít na kloub. Tito lidé si svou práci ochraňují, nemají rádi, když se jim při práci někdo „plete pod rukama“, neumí svou práci delegovat na druhé a opravdu neradi někoho řídí. Ani to moc neumí. Od podřízených totiž vyžadují poslušnost, protože se velmi obávají poškození vlastního jména, kvůli „neschopnosti“ druhých.

Skutečně flexibilní, fyzicky výkonní a samostatní lidé pochopitelně nejsou schopní plánovat v dlouhodobém horizontu a pak se těchto plánů držet. Pro své nejdůležitější nadání potřebují volnost. Zároveň ale potřebují „dohled“ nebo soustavně motivovat, pokud mají věnovat pozornost tomu, co je důležité pro vás. I skutečný obchodní talent je vrozený a kdo ho má, nemusí se do „prodejních aktivit“ ani trochu nutit. Jednoduše ho to baví a uspokojuje.

Mohla bych takto pokračovat donekonečna. Co tím však chci říci? Životní strategie, dovednosti a povahové vlastnosti jsou nám vrozené. Prvním krokem na cestě k úspěchu je poznat sám sebe a přestat se bičovat za vlastnosti, které nám umožňují být tím, kým jsme. Bylo by skvělé, kdyby to každý člověk mohl udělat už v dětství.

Právě touto optikou je třeba nahlížet i na své zaměstnance. Pokud toužíte po někom, kdo je nemilosrdně racionální, spolehlivý a zcela samostatný, je třeba si uvědomit, že nutit takového člověka do budování vstřícných osobních vztahů je pro něj velice frustrující, a že opravdu netouží po tom, být oblíbený. Problémy druhých lidí ho totiž nezajímají a nedokáže to skrývat, i když se bude opravdu snažit.

Každý, kdo se pokouší rozvinout vlastnosti, které mu nejsou přirozené, vždy ztrácí kus sám sebe a cítí se právem frustrovaný. Nikdo nedokáže všechno, klíčem je vzájemný respekt a efektivní spolupráce. Zároveň je třeba si uvědomit, že hranice mezi genialitou a šílenstvím je tenká. Proto je třeba vnímat své vnitřní impulzy a neustále hledat rovnováhu, nejenom sám v sobě, ale i v rámci tvůrčích pracovních kolektivů

Žádný typ osobnosti není dokonalý, ale každý je ve společnosti užitečný a každý se projevuje typickým chováním. Ráda bych vám poskytla návod, jak se v typologii snadno a rychle zorientovat, abychom se jako společnost skutečně posunuli kupředu. Bohužel to není možné ve stručnosti, která by vyhovovala možnostem publikace. Proto jsem vše potřebné pečlivě sepsala a zorganizovala způsobem, ve kterém se dokáže zorientovat každý. I když je moje kniha zaměřena na výchovu dětí, obsahuje kompletní informace o typologii, které mohou být přínosné pro každého, kdo pracuje s lidmi. Pevně věřím, že se mi rukopis podaří co nejdříve vydat.

Ohledně zdrojů informací musím tradičně přiznat, že článek píši z hlavy a opírám se především o původní výzkum C. G. Junga k psychickým funkcím člověka, resp. o literaturu na téma Typologie osobností dle MBTI. Jsem autorka s vášní pro psychologii, která se nebojí vybočit z konvenčních teorií. Své poznatky čerpám z odborné literatury, ale známé koncepty jsem se naučila vidět v nových souvislostech, které umožňují hlubší pochopení. Mým cílem není pouhá reprodukce znalostí, ale vytvoření komplexního výkladového modelu, který propojuje různé aspekty lidského chování a myšlení. Věřím, že mé poznatky mohou nabídnout užitečné perspektivy, které může každý využít podle svého uvážení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz