Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lebeda - divoký špenát. Plevelná bylinka je bohatá na vápník, rozpouští krystalky solí a detoxikuje

Foto: Frank Vincentz, CC-SA 3.0, Wikimedia Commons

Plevel, nebo bylinka? Rozhodně velmi bohatý zdroj vápníku a dalších potřebných látek, s nízkým obsahem šťavelanů. Perfektní pro jarní detoxikaci, vhodné pro lidi s intolerancí laktózy, nemocné revmatismem nebo dnou či prostě jen tak pro zpestření.

Článek

Je až neuvěřitelné, kolik užitečných bylinek nám roste na zahradách, aniž bychom věděli o jejich užitečných vlastnostech a možnostech využití. Pro mnoho z nás jde jen o plevelné rostlinky, které v lepším případě považujeme za celkem pěkný plevel (např. popenec), v horším případě je to pro nás otravný plevel, kterého se nelze snadno zbavit (bršlice kozí noha). Naše babičky však věděly, které z těchto rostlin lze využít a obohatit si jimi jídelníček. Lebeda je jednou z nich. Na první pohled nikterak zajímavá rostlina, kterou většinou bez uzardění vytrhneme a vyhodíme. V jejích listech se však skrývá značné bohatství.

Lebeda zahradní (Atriplex hortensis)

Tato rostlina pochází z euroasijských oblastí, ale v průběhu časů se rozšířila a zdomácněla v Severní Americe, Austrálii i na Novém Zélandu. Dlouhou dobu se využívala jako listová zelenina a byla jakousi alternativou ke špenátu, který se ve větší míře rozšířil až mnohem později. Její výhodou oproti němu je i větší snášenlivost tepla, a tak mohla být pěstována i v teplých středomořských oblastech. Historie jejího pěstování sahá až do antického Řecka a Říma.

Jde o jednoletku, která se poměrně snadno množí semeny. Může být v barvě zelené nebo červené, občas i velmi světlé až bílé. Červená barva je velmi atraktivní a rostlina se díky ní využívala i jako přírodní barvivo. Rostlina může ve výjimečných případech dorůst až dvoumetrové výšky, ale většinou se jedná o nízký porost. Nejlépe se jí daří v polostínu až slunečném stanovišti, roste i za chladnějšího počasí a krátkodobé mrazíky také zvládne poměrně snadno.

Foto: Salicyna, CC-SA 4.0, Wikimedia Commons

Karmínově červená varianta působí okrasně

Jako řada jiných rostlin je dobrým zdrojem vlákniny, a tak přispívá k lepší peristaltice a fungování střev. Listy obsahují antioxidanty, což z ní dělá skvělou volbu při (nejen) jarní detoxikaci organismu. Kromě antioxidantů obsahuje velké množství vitaminů, zejména A,C a K. Nejznámější je však pravděpodobně pro svůj vysoký obsah vápníku. Je tak výbornou náhražkou mléčných produktů, což ocení lidé s intolerancí laktózy a s vyšší potřebou vápníku, jako např. ženy po menopauze, těhotné a kojící, s osteoporózou apod.

Využít ji můžeme v syrovém i tepelně upraveném stavu. Vhodná je do salátů, do pomazánek, ale také do polévek a jako příloha hlavních chodů. Její chuť je nevýrazná, ale mírně slaná, bílá odrůda je v tomto směru nejchutnější. Tepelně se zpracovává podobně jako špenát.

Se špenátem má mnoho společného a je velká škoda, že ji špenát postupně „převálcoval“. Na rozdíl od něj neobsahuje takové množství kyseliny šťavelové, což ocení především lidé s nemocnými ledvinami, trpící dnou či revmatismem. Kyselina šťavelová totiž váže minerály, především vápník a tvoří s ním oxaláty, což je jeden z typů ledvinových kamenů. Lebeda má naopak schopnost při dlouhodobé konzumaci postupně rozpouštět solné krystalky, které se ukládají v kloubech. Za tímto účelem lze lebedu konzumovat i v tekutém stavu, ať už jako smoothie, nebo jen vymačkanou šťávu či odvar.

Obsahuje velké množství vitaminů, především z řady B. S obsahem vitaminu C to není tak slavné, ale nějaké množství obsahuje také.

Foto: Cedrik Fermont, CC-SA 4.0, Wikimedia Commons

Lebeda zahradní

Její nespornou výhodou je jednoduchost pěstování. Roste v podstatě opravdu jako plevel, a tak si ji může pěstovat i zahradník - začátečník. Zatímco špenát v době květu ztrácí výživnou hodnotu a chuť svých listů, listy lebedy můžeme sklízet i v době květu nebo po ní. Obecně platí, že pokud jsou lístky mladé, jsou vhodné do salátu, pomazánek či jen tak nadrobit na chléb, starší lístky se zase hodí pro tepelné zpracování - do omáček, polévek, jako koření třeba i na gril. Lebeda navíc roste rychleji než špenát a pokud se jako mladá rostlinka seřízne, následně se rozvětví a výnos z jedné rostlin je významně větší než z jedné rostliny špenátu.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících zdrojů:

https://ohmyfacts.com/food-beverage/vegetables/15-facts-about-red-orach/

https://www.gardeningknowhow.com/tbt/history-of-orach-spinach

https://www.ireceptar.cz/zdravi/lebeda-plevel-vyuziti-zdravi-ucinky-30000609.html

https://pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Atriplex+hortensis

https://superfoodly.com/atriplex-hortensis-medicinal-uses-of-the-garden-orache/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9921161/

https://www.ceskestavby.cz/rostliny/atriplex-hortensis-lebeda.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Atriplex_hortensis

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz