Hlavní obsah
Finance

Espresso za 50 Kč: Drobný luxus, který se sčítá do tisíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels / pixabay.com / public domain

Luxusní kávové potěšení nebo zásah do rozpočtu?

Kavárna nabízí příjemné prostředí a poměrně drahý zážitek ve formě šálku espressa. Pokud potřebuje ušetřit, dobrým začátkem může být právě káva.

Článek

Káva je pro někoho nutný každodenní rituál. Pokud si dáte dvacet šálků za měsíc v ceně 50 korun, utratíte rovnou tisícovku. Málokdo chodí denně do kavárny. Jenže padesátikoruna za kávu zaplatí i člověk, který ji dostane do kelímku na cestu vlakem. A takových už je nás poměrně hodně.

Cena kávy

Běžná káva se připravuje ze sedmi gramů. Cena kávy coby komodity se aktuálně pohybuje kolem 40 korun za libru, což je 0,45 kg. Barista či kavárník do ceny promítá způsob přípravy nápoje (jiné náklady jsou na koupi kávovaru a jiné na zalití klasického turka , druh kávy (ať už je to robusta, arabika nebo stenophylla), plat, energie, nájem a často i další služby (například pokud mu v kavárně někdo uklízí). A nezapomínejme, že mít kavárnu nebo jen stánek na nádraží je byznysový projekt, jehož cílem je tvořit zisk. Když se to vše sečte, tak padesátikoruna za šálek není zas až tolik. Jenže jinak se to jeví při pohledu do peněženky.

Foto: poedynchuk / pixabay.com / public domain

Pro někoho závěr dne, pro jiného ranní startovač

Kavárna za odměnu

Pokud se snažíte ušetřit, tak jedna z cest je omezit nákup kávy, přičemž nemusíte omezit její konzumaci. Jen je potřeba na to myslet a dopřát si ji doma nebo v práci. Rychlovarná konvice je běžnou součástí mnoha pracovišť, od kanceláří po stavební buňky.

Šálek espressa v kavárně se tak stane spíš jen vzácnějším doplňkem volných chvil. Z osobní zkušenosti vím, že lze snadno a rychle se dá propít a projíst několik stovek korun za čtyři kávy a tři croissanty. Pozval jsem dceru „na presso“ a trochu jsme se zakecali. Nešlo o žádný exkluzivní podnik, brněnský Monogram Espresso Bar je klasickou malou kavárnou, jakých je v moravské metropoli celá řada.

Foto: Daniel Twal / pixabay.com / public domain

Espresso je pro mnohé každodenní rituál.

Cená kolísá směrem nahoru

Cena kávy na světových trzích je sice kolísavá, ale trend je jasný. Ceny se s mírnými občasnými výkyvy sunou nahoru. Samozřejmě, že podobný trend je například i u piva, taky se dlouhodobě zdražuje, jenže pivo není tak široce a každodenně užívaný nápoj. Patříme sice mezi přeborníky v jeho konzumaci, ale v ranní dopravní špičce přece jen uvidíte víc lidí s kelímkem kávy než s lahváčem.

Hospody už zaznamenaly odliv konzumentů. „Proč by chodili na drahé pivo do restaurace, když si mohou naproti koupit lahváče za třetinovou cenu,“ poznamenal při osobním setkání provozovatel lovosické „nádražky“ Libor Bereš a mávnul rukou směrem k nedalekému supermarketu. Káva tady stála o několik desetikorun méně než v klasické kavárně. Stejný osud může při stoupajících cenách čekat i kavárny, protože čím dál víc lidí směřuje své „kávové uspokojení“ k domácí přípravě, která je řádově levnější.

„Kafe do vlaku mě nezruinuje,“ řekl si autor těchto řádků. Měsíc si hlídal, kolik v kávách propije a je pravda, že na buben nepřišel. Ale o víc jak tisícovku ano.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz