Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kauza Fremr pohledem monarchisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jean-Frédéric/https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Karl_von_Habsburg

Titulární český král Karel IV. Habsburský

Tímto článkem chci reagovat na jmenování Roberta Fremra ústavním soudcem a ukázat na tom, jak by to mohlo být s panovníkem a reformovaným senátem, který jsem zde již představoval.

Článek

JUDr. Robert Fremr je rozhodně nejkontroverznější člověk navržený na ústavního soudce prezidentem Pavlem. Fremr je hlavně kritizován za svojí účast v případu Olšanské hřbitovy, ale i za členství v KSČ. Tento krok prezidenta Petra Pavla, ač já ho považuji za rozhodně lepšího než byl Zeman a než by byl potenciálně Babiš, spoustu Pavlových voličů nepotěšil a já položím teoretickou otázku, co kdyby tady byl konstituční panovník místo prezidenta?

Kdo by byl panovník?

Abych mohl rozvíjet teorii o tom, jak by to mohlo fungovat v monarchii, tak Vám musím nejdříve nastínit, kdo by byl českým králem. Podle nástupnického řádu by byl dnešním panovníkem Karel Habsbursko-Lotrinský, který by byla nazýván jako Karel IV. Otec Karla Habsburského, Otto von Habsburg, byl jedním z spoluiniciátorů Panevropského pikniku, který napomohl k pádu Železné opony a zajisté to byl antikomunista a tím je i jeho syn Karel. Nejenže je to antikomunista, ale je to i kritický zastánce EU a hlavně podporovatel Ukrajiny. V reakci na ruskou agresi prohlásil: „A protože nemůžeme mít žádný zájem podřídit se despotismu válečného zločince Vladimira Putina, musí nám být také jasné, že tato válka může skončit jedině vítězstvím Ukrajiny a porážkou Ruska.“ [zdroj]

Navrhl by či nenavrhl?

V této rovině se dopouštím spekulace, ale přesto si myslím, že ne daleko od pravdy. Pokud se podíváme na historii Karla Habsbursko-Lotrinské není důvod, aby jmenoval bývalého komunistu do funkce ústavního soudce.

Opomenu-li tuto domněnku, tak je zde dalším faktorem trochu odlišné vnímání, tlaky a vlivy na funkci panovníka než na prezidenta. Panovník se musí oproti prezidentovi chovat diskrétněji, aby nevstoupil v nelibost lidí a navíc není oproti prezidentovi zavázaný vůči skupinám, které mu pomohly ke zvolení. Ale opravdu nejzásadnější je dědičnost a doživotnost funkce hlavy státu, kdy může být panovník ze začátku více neohrabaný, ale postupem času získá takové zkušenosti, že dokáže vycítit, co je a není kontroverzní a vhodné. Dědičnost k tomu ještě umožňuje tyto zkušenosti předávat z generace na generaci.

Senát jako pojistka

Samozřejmě je potenciálně možné, že by tyto nepsané pojistky selhaly, proto je zde senát jako hlavní ústavní pojistka. Hlavním údělem senátu je být institucí, která je co nejvíce nezávislá na současné politické garnituře, ale jak je jasné, tak to přímo volení senátoři nedokáží zajistit. Bylo by rozhodně nedemokratické pomýšlet na zrušení senátu, ale zároveň je podle mě současný stav nevyhovující. Za mě by měl být senát reformován do podoby, kterou jsem zde již popisoval v článku Politická nezávislost a monarchie.

Základem je rozdělení senátu na tři třetiny:

  • Okresní hejtmani 1/3
  • Virilní senátoři 2/3
  • Jmenovaní senátoři 3/3

Závěr

Konstituční monarchie a nepřímo volený senát mají potenciál zajistit větší politickou kulturu a nezávislost. Konstituční neboli demokratická monarchie není a nemůžeme ji vnímat jako něco špatného, reakcionářského nebo autoritářského. Jsou snad Spojené království, Španělské království, Andorrské knížectví, Monacké knížectví, Belgické království, Nizozemské království, Lucemburské velkovévodství, Dánské království, Norské království, Švédské království nebo Lichtenštejnské knížectví anebo Japonsko nedemokratické státy? Ne, nejsou, naopak to jsou jedny z nejbohatších a nejdemokratičtějších států světa. Monarchie má potenciál zabránit takovýmto kauzám jako s JUDr. Fremrem.

Myslím, že je a bude platné monarchistické heslo: Korunujme demokracii, neboť monarchie ústavní a parlamentní je vrcholem liberální demokracie.

Anketa

Souhlasíte s tímto názorem?
Rozhodně ano
76,2 %
Spíše ano
14,3 %
Spíše ne
9,5 %
Rozhodně ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Děkuji Vám za přečtení a přeji krásný den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz