Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jsem se minul s El Chapovým synem, vydaným v pátek do USA, kousek od jeho plánované popravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DEA

Pohublý Ovidio Guzmán na palubě letadla, které jej v pátek převezlo do USA.

Ovidia Guzmána Lópeze alis Myšáka (El Ratón) v pátek převezli do Chicaga, kde jej dost možná čeká osud jeho doživotně odsouzeného otce El Chapa. Povím vám historku o tom, jak ho před dvěma lety skoro zavraždili nedaleko mého bydliště v Mexiku.

Článek

Dobře, minuli jsme se na místě jeho chystané popravy přesně o 14 dní. Což je ale v případě tou dobou jednoho z nejhledanějších (a tudíž i nejstřeženějších) narcos a jednoho z neznámých Čechů docela málo.

Ovidio Guzmán byl zatčen letos v lednu poblíž svého domu v rodném státu Sinaloa na západě země. Tam také sídlí stejnojmenný kartel, jenž po světě proslavil jeho otec Joaquín „El Chapo“ Guzmán. Při masivní operaci, v níž nechyběla palba z vrtulníků, hořící barikády ve městech, a dokonce střelba na civilní letadla, zemřely tři desítky lidí. Přesto se nakonec podařilo Myšáka, jak se 33letému Guzmánovi přezdívá, dopadnout a ještě týž den převézt za nevídaných bezpečnostních opatření do hlavního města.

Ve věznici na okraji Ciudad de México - již mimo jiné proslavil jeho otec tím, že z ní uprchl - čekal osm měsíců na definitivní verdikt o svém vydání do USA. K němu došlo v pátek, v den mexického Dne nezávislosti. A zatímco po celém světě miliony Mexičanů bujaře oslavovaly svůj národ, k nepoznání pohublý a oholený Ratón seděl spoutaný v témže letadle, ve kterém před šesti lety vydávali spoutaného do Ameriky i jeho otce. Tam mu hrozí vysoký trest, podobně jako 66letému El Chapovi, čekajícímu na smrt v coloradské věznici s nejvyšší ostrahou.

Fotografii z letadla publikoval v sobotu na svém Twitteru bývalý šéf protidrogové agentury DEA se slovy: „Vítej v Americe a užij si rodinné shledání se svým otcem“.

Podle nedávné obžaloby amerických úřadů, o které jsem tady rovněž před časem psal, Ovidia a další Chapovy potomky a jejich spolupracovníky viní DEA z výroby smrtící drogy fentanylu a jejího pašování do USA. V obžalobě nechybí ani popis jejich brutálních činů, jako bylo předhazování živých obětí dravým zvířatům či testování smrtící látky na lidech.

Zda se v případě odsouzení skutečně setká se svým slavnějším otcem, není pravděpodobné. El Chapo je totiž ve své cele v Coloradu striktně izolován od okolí. Naopak El Chapova žena, Emma Coronel, která si od listopadu 2021 odpykávala v kalifornském vězení tříletý trest za podíl na drogovém byznysu jejího muže, byla tento týden předčasně propuštěna.

Jako potkat Usámu bin Ládina

Teď ale k tomu našemu „téměř“ setkání. Člověk tak nějak čekal, že někdo, na jehož hlavu USA právě vypsaly pět milionů dolarů, nevystrčí paty ze svého státu, kde má kartel Sinaloa vše tvrdě pod kontrolou. Což mimo jiné dobře ilustrovalo už první Guzmánovo zatčení v říjnu 2019. Tehdy se ozbrojeným složkám rovněž podařilo Guzmána mladšího dopadnout, ale jeho věrní sicarios spustili ve městě a po celém státě takovou vřavu - dokonce oblehli vojenské základny a ubytovnu vojáků - že nakonec prezident země přikázal jej pustit, aby předešel krveprolití.

Koho by napadlo, že jeden z nejhledanějších narcobossů té doby bude o pár měsíců později sedět u stolečku v Cheesecake Factory v obchodním domě v centru Ciudad de México? Zpráva, která po jeho zatčení obletěla celou zemi, ukázala, že překvapila nejen celou veřejnost včetně mě, ale i vrahy, kteří mu byli v patách.

„Ovidio Guzmán se v ulicích Mexico City pohyboval bez problémů a cítil se tam bezpečně. Nejenže po něm pátraly federální úřady, aby ho zatkly, ale také po něm šli zkušení ozbrojenci z Tijuany, Sinaloy a Sonory, aby ho zavraždili. Ve skutečnosti se 28. října 2021 nacházeli jen několik metrů od něj a měli rozkaz ho zabít před Parque Delta, protože věděli o jeho zálibě v zákuscích v Cheesecake Factory, kde už na něj čekali,“ napsal tehdy list El Universal.

Novináři vycházeli z tajných zpráv mexického námořnictva a ministerstva obrany, podle kterých ho měli takříkajíc na mušce - právě když se vypravil do zmíněné provozovny v přízemí, hned u vstupu do obchodního domu. Sicarios se ale na poslední chvíli rozhodli s jeho zabitím počkat, jelikož v hojně frekventovaném obchoďáku se nacházelo mnoho lidí a oni nechtěli způsobit příliš velký poprask. Počkali tedy, než dojí a odejde. Jenže to se ukázalo jako chyba, neboť podle zprávy zabijáci přicestovali do metropole teprve pár dní před akcí, zradila je neznalost 25milionového města a ztratili se. Ovidio prý dostal mezitím varování a vrátil se do bezpečí svého rodného státu.

Má role v tom všem je absolutně nijaká. Ale když se do světa roznesla zpráva o tom, že se tou dobou nejhledanější narkotrafikant bez problémů promenoval v obchoďáku na dohled od mého bydliště, vzpomněl jsem si, že jsem se někdy tou dobou do pár set metrů vzdáleného obchoďáku vypravoval koupit mobil. Jak jsem si ověřil, minuli jsme se o 14 dní. Což ale v rámci souvislostí tehdy bylo, asi jako byste zavítali na tržnici, kam by na tajno dorazil Usáma bin Ládin v době, kdy po něm slídil celý západní svět.

A abych se vrátil k příběhu. Muže, kteří přicestovali do Ciudad de México stít hlavu jedné z frakcí mocného kartelu Sinaloa, se podařilo námořnictvu zatknout a v jejich telefonech nalezli komunikaci s člověkem, kterého zpravovali o každém Myšákově kroku. Třeba to, v kolik hodin chodí jíst, s kým se schází, které místní autority podplácí a třeba také o tom, že každé tři dny mění ubytování. Dokonce se jim prý podařilo prohledat vůz, v němž údajně cestoval, a zjistili, že je silně opancéřovaný, ale Ratón s sebou prý v hlavním městě nosil jen devítimilimetrovou zbraň, která jim podle jejich hlášení v případě konfrontace „nic neudělá“.

V Mexico City operují kartely spíše izolovaně na lokální úrovni a daří se předcházet jejich masivním krvavým konfrontacím běžných v jiných mexických státech. (Reportáž z mé výpravy do tajného úkrytu hlavního kartelu v Ciudad de México si můžete přečíst zde.) V posledních letech se ale o proniknutí na místní scénu začaly pokoušet právě mocné celostátní kriminální organizace, jako je kartel Sinaloa. V něm se po uvěznění El Chapo Guzmána údajně vytvořilo několik frakcí. Jednou z těch nejsilnějších měli být právě Los Chapitos, trojice nejaktivnějších Chapových synů.

Úřady v USA si nyní mnou ruce, že zasadily tvrdou ránu tamnímu boji s opioidovou epidemií, na niž každý den zemře na 200 Američanů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Joaquín Guzmán

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz